Akkerbouw

Nieuws 3835 x bekeken 22 reacties

Franse graanhandel trekt aan de bel

Parijs – De Franse bond van graantelers AGPB wil dat minister Stéphane le Foll van landbouw op korte termijn een crisisoverleg voor de sector bij elkaar roept. Bovendien vraagt de bond om de uitbetaling van de toeslagrechten naar voren te trekken.

Volgens voorzitter Philippe Pinta van de Association générale des producteurs de blé dreigen veel akkerbouwers in de problemen te komen door de wisselvallige kwaliteit van de oogst en de lagere marktprijzen. Daarom vraagt de bond Le Foll om alle partijen in de sector bij elkaar te roepen en ook een speciale commissie in te stellen die de graancampagne verder moet volgen en de prijsontwikkeling in de gaten moet houden. ''Dat is gerechtvaardigd door de onverwachte situatie waarmee veel graanboeren sinds het begin van de zomer zijn geconfronteerd. Voor veel boeren dreigt opnieuw een belangrijke verlaging van hun inkomsten wat tot ernstige problemen voor hun financiële positie zal leiden.''

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Voor de aardigheid eens op een nazomer dag rond rijden in de Franse akkerbouw gebieden. Kun je aanschouwen met wat voor machines die steuntrekkers werken, betaald van toeslagen, premie en top prijzen.
  Maar ze zullen wel denken, als de koeieboeren de hand op houden kunnen wij dat ook.

 • zon

  Meerder jaren goede prijzen voor het graan,nu 1 jaar wat minder en gelijk is het een drama.

 • agri2

  @zon, goede prijzen? Minder lage prijzen waren het, nu zijn ze weer laag.

 • farmerbn

  Snap wel waarom deze traan gelaten wordt. Enkele jaren geleden toen de akkerbouw goede tijden kende ,ging er geld van de akkerbouwers naar de veehouders. Nu het veel minder goed gaat, kan de akkkerbouwer ook eens huilen en misschien een voordeeltje halen.

 • zon

  Prijzen van graan waren voor de veehouderij de laatste jaren te hoog.
  Dit werd niet gecompenseerd door hogere prijzen op veehouderijniveau.
  Daarom waren de prijzen van graan gewoon te hoog.
  Heb zelf voor hobby iets granen maar als je ziet wat je de afgelopen jaren overhoud onder de streep.
  Dan is dat zeker niet slecht.

 • doener

  Ik erger mij aan de opmerkingen van de voorgangers. Het zijn volgens mij weer de melkveehouders die hier weer onzin uitkramen. Volgens mij houd de melkveehouderij nu alweer het handje op onder het mom van kans op lagere prijs komt door Russische sancties. De graanprijzen hangen hier ook vanaf. Wij houden ons handje ook niet op.
  En als ik me niet vergis is er maispremie en behoorlijke subsidie op melk.
  Wat zit de melkveehouders toch te zeuren want de hoeveelheid graan wat deze afnemen voor voer is bijna niks vergeleken met kippen- en varkenshokken. En deze laatsten hoor je niet schelden op de akkerbouwers.

 • Goetstouwers

  Oke Doener.
  Zo te lezen snap jij het ook.
  Altijd weer die zeurpieten van koeiboeren.

 • zon

  Ik hoor niet bij de koeieboeren.wat dat betreft ben ik het helemaal met jullie eens.

 • boerson

  Zal nog wat worden in 2015 als ze dan ook een keer bijna niks krijgen als nu met de aardappels, wordt het een groot tranendal

 • Joerissen

  Prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Vraag is bekend, dus zorg dat er een beetje schaarste heerst. Wordt iedereen beter van! Niet gemakkelijk, weet ik, maar wel waar we naar toe moeten.

 • derijkecp1

  helemaal mee eens doener.
  begin jaren tachtig was de prijs voor de tarwe tussen de 55 en 60 cent per kg. die prijs hebben ze ten behoeve van de consument naar beneden gebracht en kregen we een compensatie (mc sherry)
  de compensatie zijn ze subsidie gaan noemen.
  de 200000 ha. snijmaïs ,waar ook subsidie opgegeven werd, is een cadeau voor de koeienboeren uit de pot van de akkerbouw.
  ik gun ze een hoge melkprijs, maar ik betwijfel of wij een faire prijs gegund worden
  gezien de prijs van een brood zou de graanprijs 50 cent moeten zijn

 • doener

  derijkecp1 dit heeft u goed uitgelegd!


 • landboer

  Maar volgens mij was die prijs van 55 cent ook kunstmatig, geen vrije marktprijs bedoel ik

 • peter85

  vrije markt??? Die is er niet voor de agrarische sector. Je kann mij niet vertellen dat als 3 jaar lang een graan tekort is dat je die met 1 goede oogst weer hebt bijgewerkt. Dit is gewoon een politiek spelletje. Ze geven je een paar jaar goede hoop en dan weer een deksel op je neus.

 • pinkeltje

  Een krappe graanvoorraad kan in een jaar met hogere opbrengsten prima worden weggewerkt. Maar inderdaad, graanprijzen worden niet alleen door vraag en aanbod bepaald maar ook door de politiek. En niet te vergeten de invloed van speculanten. Als individuele teler heb je er in ieder geval geen enkele invloed op en zul je het moeten doen met de prijs die je ervoor krijgen kunt.

 • ed12345

  Plato .Ik heb precies hetzelfde idee als u als ik ik een keer in Nederland rond rijd!!!!

 • pieter p

  Tot voorkort werd er in Frankrijk veel investeerd in materiaal omdat het zeer aantrekkelijk was om veel minder sociale lasten(MSA) te betalen. MSA lasten zijn wel 40% van je winst en als je een beetje inkomen hebt komt daar de inkomstenbelasting daar nog bij.
  Als je nieuw materiaal kocht dan kon je zo de lasten met 20% reduceren, dan wordt het al gauw aantrekkelijk.
  Maar dat is nu over.

 • info36

  De reactie van Zon getuigt niet echt van veel kennis. In ieder geval eerst terug naar school en leren rekenen! Ten tweede zijn de graanprijzen de afgelopen jaren nooit hoog geweest maar zijn de opbrengstprijzen in de veehouderij veel en veel te laag, daardoor is voer altijd te duur.Daar wringt de schoen en niet door de zogenaamde hoge graanprijzen. De graanprijzen lagen ruim 30 jaar geleden op een veel hoger niveau en toen werd er in de veehouderij wel veel verdient! Mijn vader kreeg begin jaren tachtig 72 guldencent voor een kilo gerst en 55 guldencent voor een kilo tarwe terwijl de kosten op 1/3 lagen vergeleken met nu, dus waar praten we over?

 • zon

  #18
  De tijden zijn anders.
  Tegenwoordig zijn het wereld markt prijzen,transport is relatief goedkoop.
  Handelsbeperkingen zijn ook meer afgebouwd.
  Graanprijzen hier en verder weg kruipen hierdoor naar elkaar toe.
  Hoge graanprijzen hier zorgen voor import van goedkoper uit elders, dit drukt de prijs.
  Dit is niet alleen met granen ook met veehouderijprodukten..
  Vlees was toen duur door schaarste,toen die schaarste over was,daalde de prijs hard.
  Als we het anders willen hebben dan moet er meer gereguleerd worden en veel meer handelsbeperkingen ingevoerd worden.

 • info36

  Dus betekent het dat graan spotgoedkoop is evenals vlees, eieren enz.
  Hoe wil je ze dan duurzaam en aan de hoge tegenwoordige eisen blijven telen? Met onze hoge teeltkosten? Dus praat niet over duur, voedsel is spotgoedkoop.

 • peter85

  De normale bevolking wil niet meer betalen. 3 maal per jaar vakantie een dikke auto en andere flauwekul is belangrijker dan goed voedsel.

 • A.B.Vink

  een aantal tientalen jaren geleden werd er een veel groter percentage van het inkomen besteed aan voedsel, dus nee, voedsel is niet duur op het momnt, maar inderdaad de mensen willen vandaag de dag meer andere dingen consumeren: vakanties, auto's, mobiele telefoon....

  Wat is er trouwens met dat verhaal gebeurt dat de economie in china op het moment zo hard aantrekt? Niet zo lang geleden heb ik iemand horen becijferen dat als alle chinezen daardoor besluiten 1x meer per jaar een biefstukje te eten, we er qua vlees, en dus ook veevoer, niet meer tegen zouden kunnen produceren.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.