Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Aardappelen op klei groeien nog hard

Steenderen - De aardappelrassen Agria, Innovator en Victoria groeiden de laatste twee weken behoorlijk hard in kilo's. Het onderwatergewicht stijgt licht of stabiliseert.

Willem van Tilburg, Manager Inkoop van Aviko Potato, legt een verband met het weer. "Augustus was gemiddeld redelijk van temperatuur en het gewas had genoeg vocht tot zijn beschikking. Dan komen er veel kilo's bij. Maar augustus was ook een donkere maand. Minder zonlicht betekent minder zetmeelvorming en dat beïnvloedt het onderwatergewicht."

Van Tilburg ziet veel verschillen tussen percelen. "De proefrooiingen van deze drie rassen gebeuren op kleigrond. Op de zandgronden in het oosten is veel regen gevallen. Daar gaat het gewas snel achteruit. Dat kost opbrengst en drukt het onderwatergewicht."

Aviko Potato deed in week 35 proefrooiingen bij de drie aardappelrassen. Agria zit gemiddeld op bruto 61 ton per hectare. De grofte ligt op 85 procent 50-op. Het onderwatergewicht bedraagt 387 gram. Twee weken eerder lagen deze waarden op 55 ton, 83 procent en 380 gram. Het ras presteert dit jaar iets boven het gemiddelde. Volgens Aviko Potato ligt het twaalfjarig gemiddelde voor Agria rond deze tijd van het jaar op 58 ton per hectare met 84 procent 50-op en een onderwatergewicht van 373 gram.

Bij Innovator is hetzelfde beeld te zien. De opbrengst gaat in twee weken van 56 naar 60 ton. De grofte stijgt van 83 naar 85 procent en het onderwatergewicht zakt iets van 390 naar 389 gram. Het zesjarig gemiddelde voor dit ras ligt op 60 ton, 83 procent 50-op en 388 gram onderwatergewicht.

De opbrengst van de Victoria-aardappelen stijgt van 49 ton per hectare in week 33 naar 60 ton in week 35. Het aandeel 50-op gaat omhoog van 75 naar 81 procent. Het onderwatergewicht groeit met 1 gram naar 386 gram. Victoria scoort dit jaar beter dan normaal. Het dertienjarig gemiddelde ligt volgens Aviko Potato voor deze tijd van het jaar op 54 ton, 76 procent 50-op en 375 gram onderwatergewicht. Van Tilburg: "Ook al stijgen de onderwatergewichten niet of nauwelijks meer, het zijn dit jaar nog altijd bovengemiddelde waarden."

Laatste reacties

 • trijnie

  Kan iemand mij in eenvoudige bewoordingen uitleggen wat onderwatergewicht betekent??????

 • pinkeltje

  Dat betekent precies wat er staat. Het gewicht dat een aardappel nog heeft als die in het water wordt gegooid. Feitelijk gaat het dus om het soortelijk gewicht en dat is weer een maat voor het zetmeelgehalte. Ervan uitgaande dat het soortelijk gewicht hoger is dan 1 zal een aardappel zinken en dus toch nog een zeker gewicht op een weegschaal uitoefenen.

 • derijkecp1

  om te groeien moet je licht hebben en dat was er niet in augustus
  je zou haast denken dat ze met deze berichten de enorm lage prijzen nog verder naar beneden willen manipuleren.

 • trijnie

  Dank je wel pinkeltje.
  Nu begrijp ik het. En ik ben weer een stuk wijzer. Nooit geweten dat het zetmeelgehalte meespeelt.
  En ook nooit gedacht dat een aardappel in twee weken tijd nog zoveel kan groeien.
  Wij hadden ze er dit jaar bijtijds uitgehaald ivm de phytophera maar gelukkig waren de frieslanders en raja's al aardig groot en lekker.

 • info401

  Stemming maken is ook een vak !!

 • pinkeltje

  De aardappel is uitgedrukt in voedingswaarde een van de meest productieve gewassen die er bestaan.

 • j.t.832

  opvallend: iedere keer Aviko die dit soort berichten lanceert. waarom?? wat wil men bereiken??

 • piethermus1

  Een bodemprijs waarmee men als handel de hort op kan om voor een goekope prijs de zaak te vermarkten wereldwijd. Wij boeren betalen dit jaar het gelag voor de markten die in de komende jaren door die lage prijs worden aangeboord.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.