Akkerbouw

Nieuws

Uienexport had lichte opleving begin juli

Den Haag - Het begin van de islamitische vasten- en feestmaand Ramadan heeft begin juli gezorgd voor een lichte opleving van de slappe uienexport, blijkt uit de jongste gegevens van KCB/GroentenFruit Huis.

In week 23 is een totaal van 15.700 ton uien uitgevoerd. Dat is gemiddeld 4.000 ton meer dan in beide voorgaande weken. Van de alsnog matige weekomzet ging alleen al 5.300 ton naar de Noordwest-Afrikaanse staat Mauritanië. Ook Guinee nam met 1.500 ton aardig wat uien af. Het waren overigens de enige bestemmingen in Afrika die substantiële volumes Nederlandse uien kochten. Normaal is men er niet zo sterk aan de markt in deze fase van het seizoen, maar Ramadan valt in 2014 vroeg en daarmee wat marktwerking betreft nog binnen het vierde kwartaal van het uienexportjaar.

De totale uienexport tot en met de week van rapportage is uitgekomen op 858.500 ton. Uitgaande van een geraamd te exporteren seizoentotaal van iets meer dan 900.000 ton was dus begin juli weinig volume meer over, zoals ook uit marktontwikkelingen is gebleken. Het theoretische restant van de oogst 2013 dat begin juli nog beschikbaar was voor export in de laatste vier weken van het seizoen, was minder dan de gemiddelde uitvoer die in de voorgaande vijf seizoenen werd gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.