Akkerbouw

Nieuws 1474 x bekeken 8 reacties

'Speculatie heeft effect op voedselprijs'

New York – Bijna 90 procent van de handelaren op de termijnmarkten vindt dat speculatie de prijzen van grondstoffen beïnvloedt. Driekwart van de handelaren meent dat dit ook effect heeft op de voedsel- en olieprijzen.

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau SIS International Research ondervroeg 180 handelaren in grondstoffen en marktanalisten in opdracht van consumentenorganisatie Foodwatch. Volgens SIS geeft 89 procent van de handelaren en analisten aan dat de speculatieve handel op de termijnmarkten de noteringen van grondstoffen beïnvloedt. De speculatie heeft effect op de voedsel- en olieprijzen, meent 75 procent.

Het economisch onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw (ERS) kwam eerder dit jaar tot een tegengestelde conclusie. ERS bekeek de tarweprijzen op de termijnmarkten in de Verenigde Staten in februari 2008, toen de prijs piekte. Als er toen voldoende tarwe was geweest om aan de vraag te voldoen, was de prijs volgens ERS 40 tot 62 procent lager geweest. Zonder opbouw van tarwevoorraden was de prijs 11 tot 36 procent lager geweest. Het prijseffect door speculanten, de commodity index traders (CIT), was in februari 2008 minder dan 1 procent. Over de hele onderzoeksperiode van 2006 tot en met 2011 schat ERS de invloed van de CIT's op de tarweprijs kleiner dan 1 procent. ERS stelt dat de tarweprijs wordt gestuurd door vraag en aanbod en economische ontwikkelingen en nauwelijks door speculatie. Daarom heeft het beperken van speculatie weinig effect op de tarweprijs.

Laatste reacties

 • A.B.Vink

  snappen we het nog?? een week geleden had speculatie nog geen invloed, nu opeens wel weer..... Ik ga ervan uit dat het wel effect heeft, anders zouden speculanten de moeite niet nemen...

 • henky++

  Of speculatie effect heeft? Waarom zijn er dan zoveel speculanten/ handelaren? Die verdienen er een goede boterham aan dus dat gaat ten koste van de consumentenprijs of van de producentenprijs. Het is zo simpel. Afschaffen die speculatie met voedsel!

 • n.rodenburg1

  Het blijft dus speculeren, of speculatie invloed heeft op de voedselprijs...

 • ed12345

  Henkie+++ ik hoop dat er niemand naar je luistert
  Het is een feit dat vooral soya en mais en ook tarwe op de hoge pieken nog behoorlijk hoger gaat door speculanten op de beurs .Deze mensen gokken op de beurs vaak op aanraden van hun beursmakelaar .als ze er uit gaan met winst of verlies kunnen ze makkelijk op hout of aardolie of ieder ander goed op de beurs gaan Door die extra hoge pieken kan de boer vaak wat extra centjes binnenhalen

 • jeanjohn1

  Natuurlijk heeft speculatie effect. De beurshandelaren hebben er denk ik meer verstand van dan een overheidsbureau als ERS. En als speculatie dan geen effect zou hebben, dan zou speculeren ook niet lucratief zijn.
  Als je het mij vraagt: direct verbieden die speculatie met grondstoffen die nodig zijn om mens en dier te voeden.

 • ed12345

  Jeanjohn ik mag aannemen dat je geen akkerbouwer bent
  Ik als als akkerbouwer ben er blij mee dat de beurs behoorlijk beweegt anders zat ik meestal onder de kostprijs te werken zoals dan het lot zou zijn van de meeste

 • koestal

  Cargill bepaalt de prijs

 • agro1

  tendentieuze berichten over te verwachten opbrengsten, tot wel 2 seizoenen vooruit is natuurlijk geen speculatie, maar gerechtvaardigde sturing door onze geliefde roverheid. zal mekaar wel in evenwicht houden. en handel heeft nog altijd een nivellerende invloed op prijzen, daar er van (te) lage prijzen naar (te) hoge prijzen gehandeld wordt, is al zo oud als de wereld en men mag dit desgewenst gerust speculatie noemen. alleen uit te roeien, als alle handel verboden wordt, lijkt me geen goed idee. ciolos boppe!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.