Akkerbouw

Nieuws

Nadruk uienexport in eerste helft seizoen

Den Haag - Uien zijn in het afgelopen seizoen 2013/'14 weliswaar in flinke volumes uitgevoerd, de nadruk lag daarbij op de eerste helft, vóór de jaarwisseling.

Gemiddeld was voor 1 januari de wekelijkse uienexport 19.950 ton, daarna circa 16.900. Dat blijkt uit de meest recente exportgegevens van KCB / GroentenFruit huis. In de periode van week 30 in 2013 tot en met week 25 ofwel de derde week van juni is een hoeveelheid van bijna 870.000 ton uien in het buitenland afgezet. Met op dat moment nog twee weken te gaan was dus de geschatte hoeveelheid die geëxporteerd zou kunnen worden à 900.000 ton zo goed als op. Uit de details blijkt dat in de staart van het seizoen behalve het Verenigd Koninkrijk België en Polen alleen enkele Afrikaanse bestemmingen nog substantiële volumes Nederlandse uien kochten. Voor bestemming Afrika speelde het de exporteur in de kaart dat de islamitische vasten- en feestmaand Ramadan, die ieder jaar iets vroeger valt, nu nog kon zorgen voor extra vraag naar bewaaruien.

Of registreer je om te kunnen reageren.