Akkerbouw

Nieuws

Graanexport EU naar record

Brussel – De EU exporteerde afgelopen seizoen een record van 38,4 miljoen ton graan. Dat is 38,1 procent meer dan in seizoen 2012/2013. De import groeide in 2013/2014 met 11,2 procent naar 18,4 miljoen ton.

Dat de EU een record aan graan exporteerde is niet verwonderlijk, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Toen de EU uitbreidde met Hongarije, Polen en Roemenië kwamen er grote graanproducenten bij. Bovendien had de EU afgelopen seizoen goede kwaliteit tarwe beschikbaar. Daardoor was er veel vraag naar Europese tarwe vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De EU heeft wat dat betreft een logistiek voordeel ten opzichte van de VS en Argentinië. Ook Oekraïne en Rusland konden veel tarwe leveren."

De grote export van tarwe leidde tot een hogere import van mais in de EU. De tarwe-export van 28,0 miljoen ton is 48,1 procent groter dan die van het seizoen ervoor. De import van mais steeg daardoor met 33,8 procent naar 14,5 miljoen ton, constateert de woordvoerder. "Het logische gevolg is dat de import van tarwe (-53,8 procent) en gerst (-17,7 procent) afgelopen seizoen veel lager waren."

De woordvoerder van RVO.nl zegt dat de EU dit nieuwe seizoen 2014/2015, dat op 1 juli begon, weer een grote export nodig heeft. "De EU oogst naar verwachting rond de 300 miljoen ton graan. Op een verbruik van 275 miljoen ton moet je netto 25 miljoen ton graan exporteren om de markt in evenwicht te houden. Afgelopen seizoen was de export 20 miljoen ton groter dan de import. Daar staat tegenover dat de graanvoorraden in de EU klein zijn, hooguit genoeg om zeven weken verbruik te overbruggen."

Turkije heeft een slechte graanoogst, zegt de woordvoerder. "Dat land moet meer importeren. Maar de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben over het algemeen goed geoogst. Die hoeven mogelijk minder te kopen op de wereldmarkt."

Volgens de woordvoerder heeft ook de discussie over de duurzaamheid van het gebruik van geïmporteerde sojabonen invloed op de Europese graanmarkt. "Als voerproducenten minder soja importeren vanwege de duurzaamheid, dan stijgt de vraag naar tarwe en mais."

Of registreer je om te kunnen reageren.