Akkerbouw

Nieuws

PRI brengt phytophthora in Europa in kaart

Wageningen - Het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI-WUR) heeft voor het eerst in kaart gebracht welke varianten van de ziekteverwekker Phytophthora infestans op de Europese aardappelvelden actief zijn. Door meer informatie te verzamelen over de genetische achtergrond van phytophthora kunnen aardappeltelers hun gewassen in de toekomst gerichter beschermen, stelt het PRI.

De inventarisatie gebeurde afgelopen jaar binnen het Europese samenwerkingsverband EuroBlight, waarin onderzoeksinstituten en het aardappelbedrijfsleven samenwerken aan verduurzaming van de aardappelteelt. De beheersing van phytophthora speelt daarin een belangrijke rol. Gewasbeschermingsfirma's en aardappelkweekbedrijven hebben vorig jaar 795 monsters verzameld van bladeren die met phytophthora zijn geïnfecteerd. Twee laboratoria, van het James Hutton Institute in Schotland en van Wageningen UR, bepaalden het DNA-profiel van de phytophthora-varianten. De universiteit van Aarhus in Denemarken bewaart alle gegevens.

Nederland brengt de populatie phytophthora-varianten al langer in kaart. Volgens het PRI kunnen de onderzoekers zo goed bijhouden hoe de verschillende populaties zich ontwikkelen. De Europese inventarisatie krijgt dit jaar een vervolg, want juist de verschuivingen in de populaties biedt waardevolle informatie. Dit helpt kweekbedrijven bij de keuze van rassen, vergroot de betrouwbaarheid van ziektewaarschuwingssystemen en maakt een gerichte inzet van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk, aldus het PRI.

Of registreer je om te kunnen reageren.