Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

VS verwacht kleinere graanoogst in EU

Washington – De EU oogst dit jaar zo'n 296 miljoen ton graan. Dat is 6 miljoen ton minder dan vorig jaar, maar nog altijd de derde graanoogst ooit.

Dat verwacht de Amerikaanse landbouwraad in Brussel in de eerste raming van de graanoogst in de EU. De landbouwraad schat de graanoogst lager in dan de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca. Die publiceerde twee weken geleden een oogstprognose van 303 miljoen ton graan. Ook de Europese Commissie zit hoger met een prognose van ruim 300 miljoen ton. Het betreft voorlopige prognoses, gebaseerd op areaalschattingen en gemiddelde hectareopbrengsten. De prognoses kunnen sterk worden beïnvloed door het groeiseizoen.

Bijzonder is dat de Amerikaanse landbouwraad in seizoen 2014/2015 een krimp van de graanvoorraad verwacht in de EU. Terwijl de Europese Commissie juist een groei voorziet. De landbouwraad schrijft de krimp toe aan de recordexport van tarwe dit seizoen en het hoge verbruik. Daardoor groeit de graanvoorraad in de EU dit seizoen slechts minimaal. Volgend seizoen stijgt het verbruik verder, terwijl de oogst kleiner uitvalt. Daardoor verwacht de landbouwraad een krimp van de graanvoorraad, ook al exporteert de EU volgend seizoen minder tarwe. Een kleinere voorraad heeft een prijsopdrijvend effect.

De landbouwraad maakt twee kanttekeningen. Uiteraard heeft het groeiseizoen veel invloed op de oogst. Daarnaast is de situatie in Oekraïne onvoorspelbaar. Het land verkoopt veel mais aan de EU. En Oekraïne is een grote concurrent van de EU op de wereldtarwemarkt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Je begrijpt pas de verschillen als je ook de verschillende belangen begrijpt maw welk belang hebben de amerikanen om de europese oogst kleiner te laten zijn.

  • agro1

    ja, tis patat, ciolos boppe!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.