Akkerbouw

Nieuws 13 reacties

Extreem vroeg bietenperceel overgezaaid

Marknesse – Akkerbouwer Izaak van Overbeeke heeft zijn extreem vroeg gezaaide suikerbieten overgezaaid.

"De plantjes hadden veel moeite om boven te komen door het langdurig schrale weer", legt hij uit. "Ze zijn te lang onderweg geweest. Toen daar ook nog een forse hagelbui overheen ging, was het afgelopen. De stand was zo hol dat ik dacht: daar ga ik niet het hele seizoen tegenaan kijken. Heel jammer."

Van Overbeeke zaaide een deel van zijn bietenareaal al op 5 februari. Zijn filosofie is: niet kijken op de kalender maar naar de omstandigheden.

"Het is zonde dat het niet is gelukt, maar ik zou het zo weer doen. Ik heb er absoluut geen spijt van en laat me ook niet afschrikken." Een volgende keer gaat hij dingen anders doen. "Ik had wat dikker moeten zaaien en het land wat fijner moeten leggen."

Van Overbeeke zaaide deze week over en zit daarmee nog op een normaal tijdstip. "Ik heb hiermee niets verloren, behalve het gedane werk."

Door het mooie weer, waarschijnlijk gevolgd door regen verwacht hij een snelle opkomst van het opnieuw ingezaaide perceel.

Laatste reacties

 • chila

  Hij krijgt bietenzaad gratis ?

 • marc47

  ja, wij ook. Jij niet dan ??

 • aqwzsx12

  ik denk niet dat hij een ezel is, want die stoot zich géén 2 x aan de zelfde BIET. gratis zaad, gratis domme PR, gratis werk. en DE vraag is eigenlijk waarom hij ze overzaait, als je naar de foto kijkt vind ik het een prima veld voor 1 april...

 • Loots

  haha

 • info36

  Een echte vakman.

 • boer drenth

  Wat een geweldige fantast.

 • hakker

  Ja maar heeft hij niet gewoon oud zaad gebruikt? Ik had het nog niet in februari. Dus ja dat het dan slecht opkomt lijkt me dat de belanrijste oorzaak. Zo schraal is het toch niet geweest m.i. en vocht was er genoeg.

 • piethermus1

  hij gebruikte toch overjarig zaad? is dat niet de oorzaak van de mislukking?

 • info36

  Geduld is een schone zaak.

 • landboer

  Heeft overjarig zaad gebruikt

 • pieterdejong

  Niet knoeien met zaad , daar komen ongelukken van :)

 • pinkeltje

  'Met de kennis van nu ' zeggen we na Balkenende in de politiek. In principe is het na 5 februari alleen maar gunstig weer geweest. Dat zal andere jaren niet gauw beter worden. Maar er is inderdaad met oud zaad gezaaid omdat er nog geen nieuw beschikbaar was. Dat zijn dus de kosten niet en zal een deel van het mislukken verklaren. Maar best geinig toch dat iemand eens een keer wat probeert? Zou niet meteen mijn hele areaal op 05-02 zaaien, maar als de grond mooi is kun je best eens een stukje proberen. Ook leuk dat hij de ervaring met de rest van de wereld wil delen.

 • ed12345

  Pinkeltje we zijn het met elkaar eens helemaal.Aqwzs ik denk niet dat de foto bij het betrefende perceel hoort ,dat voor begin april is wel erg hard gegroeid

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.