Akkerbouw

Nieuws 1236 x bekeken

Agrifirm overweegt termijncontract voor koolzaad

Nieuwolda – Agrifirm overweegt een termijnleveringscontract in te voeren voor koolzaad, net als voor tarwe.

Akkerbouwers kunnen dan hun koolzaad verkopen tegen een prijs die Agrifirm vaststelt op basis van de actuele marktsituatie.

De coöperatie kent sinds januari 2008 termijnleveringscontracten voor tarwe. Agrifirm bepaalt de tarwenotering op basis van de actuele marktsituatie en dekt de transactie af op de termijnmarkt in Parijs. Akkerbouwers die dat willen, kunnen ook hun koolzaad verkopen via een termijnleveringscontract, zei Aart den Bakker, manager Afzet bij Agrifirm, vrijdag op de slotdag in Nieuwolda van het Praktijknetwerk Koolzaad. "Er zit een sterk verband tussen de fysieke prijs van koolzaad en de notering op de termijnmarkt. De termijnmarkt biedt voldoende mogelijkheden om de transacties af te dekken."

Agrifirm vermarkt het koolzaad via een pool of op dagprijs. De poolprijzen schommelen van jaar op jaar, zegt Den Bakker. "De oogst van 2009 bracht een poolprijs op van gemiddeld €272,80 per ton. De poolprijs van oogst 2010 lag 75 procent hoger. Het jaar daarop zakte de poolprijs weer met 15 procent. De poolprijs van oogst 2012 steeg weer 20 procent naar €497,60 per ton koolzaad."

Of registreer je om te kunnen reageren.