Akkerbouw

Nieuws 2267 x bekeken

Recorddruk van gele roest in wintertarwe

Colijnsplaat – Gele roest wordt meer dan ooit tevoren waargenomen in tarwe. Dat melden vertegenwoordigers uit de sector. Volgens Just Hamming, productmanager gewasbescherming bij Cropsolutions, komt dit door de zachte winter.

Verspreid over het hele land komt in rassenproeven en praktijkpercelen, naast de gebruikelijke septoria, al volop gele roest voor in meerdere wintertarwerassen. Soms zijn maar enkele rassen vrij van roest. Normaal gesproken wordt gele roest vooral waargenomen in april en mei.

Of telers actie moeten ondernemen, is maar de vraag. Hamming: "Er ontstaat ouderdomsresistentie in wintergaan; de planten worden weerbaarder. Het is niet zeker of nu ingrijpen zinvol is. Wellicht kunnen we het effect van de tweede groeiregulatiebestrijding (T1-bespuiting) afwachten."

Ook in Engeland wordt melding gemaakt van extreem veel gele roest. Bill Clark, directeur van het Britse particuliere onderzoeksinstituut NIAB, spreekt van de grootste gele roestuitbraak ooit. Jonathan Blake, onderzoeker bij onderzoeksinstituut ADAS, spreekt zelfs van een potentiële epidemie.

Britse onderzoekers vermoeden dat de nieuwe agressieve gele roest-variant Warrior, die in 2011 opdook in Engeland en in 2012 de oversteek maakte naar het Europese vaste land, oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Hoe de schimmel in Engeland terecht is gekomen, is onbekend. Deze nieuwe gele roestsoort kan zich waarschijnlijk geslachtelijk voortplanten, waardoor de schimmel veel beter in staat is om gewasresistenties in tarwe te doorbreken.

De nieuwe agressieve soort verdringt de oude gele roest-soorten in hoog tempo, concludeert onderzoekster Amelia Hubbard van het NIAB.

Of registreer je om te kunnen reageren.