Akkerbouw

Nieuws 3554 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina ziet kansen in suiker

Wageningen – Wageningen UR richt zich op de productie van suikers in Gelderland. Dat doet het onderzoeksinstituut samen met FrieslandCampina en IPSS Engineering. WUR werft bedrijven die willen bijdragen aan de bouw van een mobiele proeffabriek. Hiervoor is zo'n 500.000 euro nodig.

WUR wil het plan na de proef in Gelderland, die in het vierde kwartaal van dit jaar moet beginnen, verder uitbreiden. De proef is gebaseerd op een proces dat WUR heeft ontwikkeld voor de kristallisatie van suikers. Dit is toepasbaar op allerlei grondstofstromen, zelfs stromen met veel verontreiniging. Hierdoor kan met minder stappen meer product worden gewonnen voor verschillende industrieën. Dit project, genaamd BIC-ON Kristallisatie, wordt gesubsidieerd door provincie Gelderland.

De beoogde proeffabriek wordt volgens de betrokken partijen in elk geval inzetbaar voor de productie van sucrose uit suikerbieten en voor verschillende grondstofstromen van vruchtensappen, die onder andere FrieslandCampina produceert. Ook het winnen van suiker uit melkstromen zou interessant zijn voor de zuivelonderneming, zegt WUR-onderzoeker Ruben Kolfschoten. Deze mogelijkheden worden nog onderzocht.

De ontwikkeling van meerdere proeffabrieken in Gelderland behoort volgens WUR tot de reële mogelijkheden. "Het is zelfs denkbaar dat er in Gelderland weer suikerbieten kunnen worden verbouwd en verwerkt, waar dit voor boeren in de provincie voorheen om logistieke redenen niet mogelijk was."

WUR ontwikkelt samen met IPPS Engineering het ontwerp van de fabriek. IPPS doet een haalbaarheidsstudie naar het proces, veiligheidsrisico's en energie-efficiëntie van de fabriek.

Een woordvoerder van Suiker Unie geeft aan dat het suikerverwerkende bedrijf vorig jaar betrokken van bij WUR-onderzoek naar de mogelijkheden van het kristalliseren van suikerruwsap. De conclusie: technologisch is het haalbaar, maar Suiker Unie ziet het niet zitten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. "Wegens economische factoren is het geen haalbare route."

WUR wil samenwerken met grote bedrijven, waaronder Suiker Unie. "We willen aanvullen, niet concurreren", zegt Kolfschoten. "Er zijn veel voordelen te behalen uit het kleinschalig verwerken van suikerbieten in de regio's die ver van de fabrieken liggen." Ook wil WUR meerdere afnemers aan het project verbinden.

Eén reactie

  • agratax2

    Geen suikerbieten in Gelderland om -logistieke - redenen? Dit is wel en fantasie verhaal, de polder grenst aan Gelderland en Achterhoekse akkerbouwers verbouwen Suikerbieten en de zuid Limburgse boeren transportern hun bieten naar Cosun in West Nederland.
    Wageningen moet een betere smoes verzinnen om de boeren over te halen lijkt me. Als deze suikerfabricage eenvoudiger en goedkoper is dan de huidige lijkt me dat Cosun de aangewezen partner is voor deze proeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.