Akkerbouw

Nieuws 5 reactieslaatste update:7 feb 2014

Kamer: Nederland moet tegen toelating genmais stemmen

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat minister Frans Timmermans dinsdag in Brussel tegen de toelating van de teelt van genetisch gemodificeerd mais (Pioneer 1507) stemt. Een motie van die strekking is donderdagavond aangenomen.

De motie van Esther Ouwehand (PvdD) kreeg steun van de gehele Tweede Kamer, uitgezonderd PVV, CDA, VVD en het lid Bontes.

Het kabinet wilde geen standpunt innemen, omdat er nog geen inhoudelijk debat in het parlement is gevoerd over de toelating van genetisch gemodificeerde organisemen.

Het kabinet was niet van plan om nog voor dinsdag een standpunt in te nemen over de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen.

De Europese Commissie moet een beslissing nemen over de toelating omdat de rechter daartoe opdracht heeft gegeven. Onder meer omdat de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa geen bezwaren ziet tegen de toelating, wil de Europese Commissie de teelt in Europa toestaan. De Europese ministers stemmen daar dinsdag over.

Het kabinet wil zich op dit dossier onthouden van stemming. Hoewel een beperkt aantal lidstaten voor de toelating is, een groter aantal tegen en tenminste vier landen geen standpunt innemen, kan de toelating niet worden tegengehouden. Het maakt niet uit of Nederland voor of tegen is, of zich onthoudt van stemming. In alle gevallen zal de toelating doorgaan, tegen de zin van de Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij.

Minister Timmermans zegde donderdag in debat met de Tweede Kamer toe dat hij er voor zal zorgen dat het in de toekomst niet weer voorkomt dat het kabinet pas een standpunt inneemt over een onderwerp, nadat het besluit daarover in Brussel al gevallen is.

CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt noemde het optreden van het kabinet om het standpunt voortdurend uit te stellen een typische Brussel-shuffle: "het is nog te vroeg, te vroeg - o, 't is al gebeurd". Volgens hem versterkt dit het beeld bij het publiek dat Nederland in Brussel niets te vertellen heeft.

Laatste reacties

 • zanden

  Men probeert ons alsmaar wijs te maken dat genetische manipulatie een zegen is voor de mensheid en het antwoord op voedsel vraagstukken van nu en de toekomst. Maar,genetische manipulatie en monoculturen gaan altijd hand in hand. Kleine landbouwers in Zuid Amerika wordt het onmogelijk gemaakt hun bedrijf voort te zetten, zij trekken weg naar de grote steden en raken daar aan de bedelstaf.

 • zanden

  Genetische manipulatie is een ernstige aantasting van de integriteit van de plant. Monsanto neemt en krijgt het monopolie voor het leveren van nieuw zaadgoed, daardoor verdwijnen er allerlei rassen die hun nut bewezen hebben. Niet genetisch gemanipuleerde gewassen raken besmet door kruisbestuiving, reden voor Monsanto juridische processen op te starten, omdat men het patentrecht geschonden zou hebben. Genetische manipulatie is een antwoord op een vraag die nooit gesteld is. Niemand vraagt naar genetisch gemanipuleerde aardappelen, soja, maïs, katoen enz. Als wij anders gaan eten, meer plantaardig is er genoeg voedsel voor iedereen, mits eerlijk verdeeld.

 • ed12345

  Zanden 1e pioneer zaden is niet van Monsanto maar van DuPont en Monsanto heeft niet alle patenten van GMO dus de hele zaadindustrie komt niet ALLEEN in de handen van Monsantoj Je zegt niemand vraagt naar GMO soja mais,katoen enz. Ik zou zeggen pak het vliegtuig en ga naar noord en zuid Amerika ,dan zul je zien dat die vraag door boeren daar erg groot is.
  Jan Braakman het even leuk geweest als je vermeld had wat voor GMO die Pioneer 1507 is. Waar is dat ras bestand tegen gemaakt?

 • lverstappen

  Onderzoek van Efsa is door andere onderzoeksbureaus als onvolledig beoordeeld.

  Ed12345; als je dan toch in dat vliegtuig zit, kijk dan ook eens naar problemen die zijn ontstaan door de GMO gewassen, en de daardoor ontstane monoculturen. Superweeds en resistente insecten krijgen in veel gebieden al de overhand.

 • ed12345

  Iverstappen ik hoef niet in de vlieger te stappen ik ben hier al
  Ik denk dat in Noord America het zaaipatroon niet echt heel veel veranderd is voor veel akkerbouwers in de Cornbelt is het soya of mais en soms wintertarwe dat was het voorheen ook
  Dat er resistante onkruiden komen en zijn ;natuurlijk maar dat was voor die tijd ook het geval, toen moest er ook steeds gezocht worden naar nieuwe middelen .Het is ook zo dat als je hier GMO maiszaad met de bescherming tegen Cornborer koopt ,er ik geloof 10% van het zaad die bescherming niet heeft om de vlinder daar naar toe te trekken en de rups zich daar kan ontwikkelen om resistentie te voorkomen en wat de superweeds betreft is alleen Round up niet altijd de oplossing vaker zul je toch een ander product er bij gebruiken maar dat is bij de reguliere akkerbouw toch ook zo door en combinatie van middelen de zaak schoon houden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.