Akkerbouw

Nieuws 3111 x bekeken 3 reacties

IRS: wacht met bieten zaaien

Bergen op Zoom – Bieteninstituut IRS maant suikerbietentelers om ondanks de voorjaarsachtige temperaturen tot 1 maart te wachten met zaaien. "Vroeg zaaien is goed, maar niet in februari en betrek begin maart de weersvoorspelling erbij", vindt IRS-onderzoeker Noud van Swaaij.

Op 5 februari werden de eerste bieten al gezaaid. "Voor zo ver bij ons bekend is het zelden zo vroeg gebeurd. Met vroeg zaaien zijn voordelen te behalen, maar er kleven ook extra risico's aan."

Het grootste risico van vroeg zaaien is een grote hoeveelheid schieters. Elke dag met een temperatuur onder de 12 graden vergroot het risico hierop. De kritische drempel is 42 dagen. Die grens is in deze tijd van het jaar snel bereikt.

Vorstschade is een tweede risico, dat volgens het IRS niet moet worden overschat. "Zolang de kiemplant nog niet boven staat, is het risico op schade klein. Tenzij de vorst lang duurt en diep de grond indringt. De gevoeligheid voor vorst is het grootst als de plant net boven komt."

Elke week eerder zaaien levert in april 500 kilo suiker per hectare op, in maart ongeveer 250 kilo. In februari levert eerder zaaien volgens het bieteninstituut nauwelijks extra productie op, omdat de temperatuur nog zo laag is dat de ontwikkeling van het zaadje zeer traag verloopt. "Zaaien voor 1 maart geeft hierdoor maar een heel kleine voorsprong bij hogere risico's."

Laatste reacties

  • h.elderen

    Schieterproblemen maken bij laat of vroeg niet uit, als je maar geen oranje bietenzaad gebruikt ! Deze oranjezaad firma is zeer arrogant en wil niet met de telers tot een oplossing komen. In deze omgeving zijn de afgelopen jaren heel veel schieter problemen geweest zodat deze bietentelers voor een andere bietenzaad fabrikant kiezen.

  • guha

    Nooit geen problemen met schieters van deze firma maar we zaaien ok nooit voor 1 april. Zijn het geen onkruidbieten bij jullie daar?/

  • Wouter

    Vorig jaar perceel 5-4 gezaaid, arrival vol schieters, isabella geen. Zelfde perceel dus zelfde omstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.