Akkerbouw

Nieuws 522 x bekeken

Brussel steunt middelen voor kleine teelten

Brussel – De Europese Commissie steunt kleine toelatingen met 350.000 euro per jaar. Dat geld wordt gebruikt om meer gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te krijgen voor teelten met een klein areaal. Het is voor producenten niet rendabel gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen voor gewassen met een klein areaal. Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport aan het Europees Parlement en de Europese Raad.

De Commissie schat dat kleine teelten een opbrengst genereren van 70 miljard euro per jaar. Dat is 22 procent van de totale opbrengst aan gewassen in de EU. Het gebrek aan bestrijdingsmiddelen voor de kleine teelten kost de akkerbouw jaarlijks meer dan 1 miljard euro. Dat zijn de extra kosten die moeten worden gemaakt. Of het is een schadepost vanwege lagere opbrengsten.

De lidstaten geven samen jaarlijks 8 miljoen euro aan het stimuleren van kleine toepassingen. Onderzoek van de Commissie wijst uit dat akkerbouwers, kwekers en de lidstaten behoefte hebben aan Europese afstemming. De Commissie richt daarom een secretariaat op dat kennis uitwisselt en de inspanningen van de lidstaten coördineert. Daar trekt de Commissie jaarlijks 350.000 euro voor uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.