Akkerbouw

Nieuws

Britse boerenleider wil af van drie-gewas-regel

Londen - Peter Kendall, voorzitter van de Britse National Farmers Union, dringt er bij de Europese Commissie op aan de drie-gewas-regel uit het nieuwe landbouwbeleid te schrappen.

Volgens Kendall krijgt hij 'onophoudelijk telefoontjes van boeren die absoluut niet begrijpen waarom dit nodig is'.
De drie-gewas-regel schrijft voor dat akkerbouwers met een bepaalde hoeveelheid land, drie verschillende gewassen telen. De maatregel vormt één van de pijlers onder de vergroening in het nieuwe Europese landbouwbeleid. Maar Kendall noemt het 'volstrekte onzin, waar niemand het nut van inziet'. Hij wil daarom dat de Commissie er bij de eerste beoordeling van de ecologische zones in 2017 een eind aan maakt.
Omdat het voorschrift volgend jaar van kracht wordt, moeten boeren er nu al rekening mee houden in hun bebouwingsplannen. ''Ik krijg ontelbare telefoontjes van leden die de logica van deze maatregel niet inzien. De meesten passen al jaren gewasrotatie toe en hebben zo een duurzaam voortdurend gewassysteem opgebouwd. Deze regel ondermijnt al hun werk.'' Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.