Akkerbouw

Nieuws 5054 x bekeken 4 reacties

Bieten brachten nog nooit zo veel geld op

Breda – De financiële opbrengst per hectare suikerbieten bereikt een nieuw record. Omgerekend ontvangt een bietenteler voor de oogst van vorig jaar gemiddeld 4.917 euro per hectare. Dat is 46 euro meer dan het jaar daarvoor.

Terwijl de bietenprijs iets lager is dan vorig jaar, zei directievoorzitter Robert Smith in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers van Cosun. "We betalen 67,26 euro per ton quotumbieten bij een gemiddeld suikergehalte van 16,9 procent en een winbaarheid van 91,1 punten. Dat is 1,54 euro minder dan vorig jaar. De gemiddelde financiële opbrengst per hectare is toch gestegen omdat 5 procent van de surplusbieten worden afgerekend tegen de quotumprijs. Voor de overige surplusbieten betaalt Cosun 31,84 euro per ton. Dat was 31,39 euro voor de oogst van 2012."

De kwaliteit van de bieten van oogst 2013 was iets lager dan van de oogst van 2012. Smith: "Het was koud en nat in het voorjaar en de zomer was relatief droog waardoor de groei wat achter bleef. Bij dezelfde gehalten als in 2012 was de bietenprijs hoger uitgevallen dan vorig seizoen."

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer constateert dat de suikerproductie per hectare de laatste jaren sterk is gestegen. "In 1985 werd 125.000 hectare bieten geteeld in Nederland. Vorig jaar was dat 73.000 hectare. Toch produceert Nederland nog net zoveel suiker als bijna 30 jaar geleden, namelijk 1 miljoen ton."

Het rendement van de bietenteelt moet verder omhoog, vindt Van Campen. "Dat gebeurt enerzijds bij de akkerbouwer door de optimalisatie van de teelt. Cosun blijft werken aan het verder verbeteren van de efficiëntie van de fabrieken. We hebben al de meeste efficiënte suikerfabrieken in Europa."

Laatste reacties

 • patrijshoeve1

  kijk eens naar de bietenprijs van 20-=30 jaar geleden , wat verbaast is dat dat zo ongeveer dezelfde prijs per ton van nu is .
  door de veredeling en een betere teelt en chemie , qua onkruidbetrijding en schimmelbestrijding , is daar de financiele opbrengst per ha beter geworden .
  maar moeten we daar de suikerfabriek een veer voor in de reet steken ??
  hoeveel inflatie hebben we als akkerbouw al moeten slikken ??

  m.vr.gr jan van den berg

 • daantje

  jan dat is in elke sector zo
  de gulden prijs van toen is nog niet eens de euro prijs van nu

 • Noordam2

  knap gedaan Suiker Unie

 • gertjan1982

  Ik had 2013 ook minder tonnen als 2012

Of registreer je om te kunnen reageren.