Akkerbouw

Nieuws 7823 x bekeken 16 reacties

Tarweprijs vliegt omhoog

Rotterdam – De tarweprijs stijgt deze week op de beurzen met €7 tot €13 per ton. Zo'n sterke prijsstijging in één week komt weinig voor.

De beurs in Goes verhoogt de tarweprijs het sterkst. Maaltarwe plust met €13 naar €168 per ton. Voertarwe stijgt met €12 naar €160 per ton. Groningen meldt een voertarweprijs van €172. Dat is €7 meer dan vorige week. Ook in Duitsland wordt tarwe duurder. De beurs in Hamburg noteert €191 voor voertarwe, €12 meer dan een week geleden. Op 23 september stond de Hamburg-notering nog op €150. RVO noteerde toen €141 voor voertarwe. Ook op de termijnmarkt in Parijs wordt tarwe duurder. De notering van het januaricontract steeg dinsdag even boven de €193. Dat is de hoogste prijs in zes maanden.

De tarweprijs wordt opgestuwd doordat de EU veel tarwe blijft exporteren. De Europese exporteurs profiteren van de goedkope euro ten opzichte van de dollar.

Daarnaast nemen de geruchten toe dat Rusland de eisen voor graanexport gaat aanscherpen en een heffing gaat instellen. Rusland kan dan minder tarwe verkopen op de wereldmarkt. De Russische economie lijdt onder de westerse boycot vanwege de annexatie van De Krim eerder dit jaar. De roebel is sterk in waarde gedaald. Daardoor heeft Rusland sinds 1 juli 30 procent meer tarwe geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het leven wordt duurder voor de Russen. Door de graanexport te beperken hoopt de overheid voedsel betaalbaar te houden. Daar komt nog bij dat veel tarwe in Rusland mogelijk is uitgewinterd door strenge vorst. Er lag te weinig sneeuw om de tarwe te beschermen.

Bovendien wordt de tarweoogst in Australië gehinderd door regen. Het Australische overheidsbureau Abares schat de tarweoogst nu op 23,2 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton minder dan in de vorige schatting. Ook in Argentinië hebben telers last van regen tijdens de oogst. Beide landen zijn de grootste tarwe-exporteurs van het Zuidelijk Halfrond.

Laatste reacties

 • peter85

  Mooi

 • info36

  Zo doorgaan!

 • boerkebrabant

  dit hadden ze eerst wel even aan de varkens slachters mogen vertellen, die hebben de varkens verkocht t/m juni op basis dat de tarwe rond de 150 euro zou zijn, voor hun maakt dat niks uit, maar wij zitten weer met de gebakken peren.

 • agratax2

  Boerkebrabant. Dat wordt zuinig voeren deze ronde of alternatief voer zoeken. Je zou kunnen denken aan het eten dat de supermarkten bij de achterdeur weer verlaat (over datum).

 • farmerbn

  Of aardappelen want die zijn volop aanwezig en niets waard volgens boerderij.

 • agro1

  nou...vliegt??? prijs nog steeds symbolisch, dus ver beneden peil, maar komt wel goed, de rus en het weer gaan helpen. nog even door de ook al te goedkope zure appel, want het is immers een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag.....want de beste remedie tegen lage prijzen zijn... juist ja, lage prijzen.

 • eenvoudige boer

  Ben wel benieuwd wat volgend jaar de tarweprijs gaat doen als we ipv een wereldrecordproduktie graan een gemiddeld jaar gaan halen.
  Of halen we ieder jaar een nieuw record?

 • farmerbn

  Er wordt wel elk jaar een record-oogst geeist want de consumptie is ook jaarlijks een record. Mijn buurman heeft gisteren al een gedeelte verkocht voor de komende oogst: 180 euro per ton. Ik wacht nog even want als er komend jaar geen record-oogst komt , teren we in bij de eindvoorraad en dat geeft altijd spanningen en hogere prijzen. Tenzij boerderij de prijs gaat drukken.

 • Ferm

  Wij wachten ook nog met verkopen, geeft altijd een leuke spanning om het beste moment af te wachten. We hebben er tot nu toe nog altijd mee gewonnen.

 • agro1

  ja, op het hoogste- en ook op het laagste punt gaat er een belletje af

 • derijkecp1

  waar blijven de analisten met hun voorspelling?

 • ed12345

  Meneer Engwerda ik vind $1.40voor een euro niet bepaald goedkoop .De prijs in Groningen 172 euro tegen191 in Hamburg een opmerkelijk groot verschil Delfzijl is ook niet zo ver weg om het in een schip te laden

 • gjcamps

  De Euro is ook sterk gedaalt de laatste 2 maanden, lijkt me dan ook logisch dat je een korrektie naar boven krijgt voor de tarwe prijzen.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo Ed12345,

  De ECB noteerde gisteren $1,23 voor een euro. Was begin mei nog $1,39. Is toch een daling van 12 procent.
  Het verschil tussen Groningen en Hamburg is inderdaad groot, maar Hamburg is wel een groothandelsprijs.

 • info36

  De analisten en journalisten moeten zich schamen. En maar vol blijven houden dat er teveel is. Dit deden ze al ver voordat het nog moest gaan groeien. En ze doen het nog. Stelletje......

 • ed12345

  Heer Engwerda bedankt voor de toelichting ik keek ff naar de Can$ tegenover de euro en daar betaalde ik geloof vorig jaar nog ong Can $1.20 voor de euro maar even vergeten de Can$ veliest ook tegen de USA $

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.