Akkerbouw

Nieuws 2996 x bekeken 12 reacties

Egypte wil tarwe telen in woestijn

Caïro – Egypte gaat tarwe telen in de woestijn. Het land wil minder afhankelijk zijn van de import.

De overheid heeft een overeenkomst gesloten met de bedrijven Al Dahra en Jenaan, beide uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld.

De bedrijven uit de VAE willen binnen enkele jaren een paar honderdduizend ton tarwe afleveren aan de Egyptische overheid. Dat is ongeveer een tiende van wat de overheid jaarlijks koopt bij de boeren in eigen land.

Deskundigen gaan er vanuit dat de teelt van tarwe in de woestijn niet rendabel is te maken, meldt persbureau Reuters. Dat komt omdat irrigatie duur is. Bovendien is de afstand naar de afnemers te groot.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De kop van het artikel moet verandert worden in : Egypte wil tarwe telen in de woestijn.Want het is niet zeker dat het gaat lukken. Of: Egypte gaat proberen om tarwe te telen in de woestijn.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo Farmerbn,
  Terechte opmerking. We passen de kop aan.

 • agratax2

  In het O.T. wordt al gesproken over de tarwe voorraden van de Farao's en hoe deze werden gebruikt om inflatie te creeren en er aan te verdienen. Dus toen groeide er tarwe in Egypte en waarom nu dan niet? Ik denk dat Egypte zijn productie plan in de Nijl Delta moet aanpassen en minder export telen voor ons en meer voedsel voor inlands gebruik. Als deze export meer oplevert dan de import van tarwe moeten Egypte niet langer zeuren over import en wat dat kost.

 • ed12345

  Dat tarwe telen zal best lukken ze telen er ook aardappels
  het kosten plaatje wordt natuurlijk een ander verhaal
  Agratax ik denk dat het meer van de boeren in de nijldelta zelf af zal hangen waar het meeste aan te verdienen valt zoals ik begrepen heb zijn het veelal kleine boeren

 • farmerbn

  Denk niet dat ze aardappelen telen in de woestijn maar wel in de nijl-delta.

 • stored

  Wij kijken naar Egypte van nu, i.d.d. Egypte teelde vroeger tarwe. Echter Egyptenaren en het gebied rond Egypte had veel meer begroeiing. De veel grotere populatie mensen toen welke rijkdom hadden hebben de woestijnen verder ontbost, temperatuur omhoog, minder regen en de natuurlijke kringloop vernietigd. Zo zijn ze nu in veel Afrikaanse landen bezig. Gevolg verwoestijning. Laat ze bos en begroeiing aanplanten voor energieopname en laten we dit opkopen voor brandstof. Directe CO2 opname, daling temp. in het gebied en mensen daar krijgen toekomst. Dat gebeurt niet met onze techniek als windmolens en zonnecellen. Is nog goedkoper ook. De enigste weg tot duurzaamheid is ook arme mensen aan inkomen helpen. en geen grondstoffen roven voor onze uitdijende techniek/supermachines.
  Bebossing/begroeiing betekent ook een kringloop in de vochtvoorziening, onder het zand zit voldoende water maar te diep en begroeiing trekt het de kringloop in.

 • ed12345

  Farmerbn dat aardappel telen in de woestijn doen ze wel .Het heeft in de boerderij gestaan ik weet niet meer of het vorig jaar was of dit jaar en of het nou Mc Cain of een andere friet gigant
  die daar achter staat

 • maxisprint

  farm frites heeft een fabriek in het noorden, in de nijldelta,
  maar ook net ten noorden van Noord Sudan heb ik een mooi irrigatie project met kanalen en betonnen vervolgen gezien, waar ook aardappelen worden geteeld ik denk eetaardappelen en geen frites.
  Dus dit ik helemaal in zuid Egypte

 • Jan-Zonderland

  Ik ben een jaar of 5 terug eens in Saoudie Arabie geweest en daat teelden ze honderden ha aardappels, uien, luzerne en tarwe in de woestijn. Ging prima, als je er maar water bij gooit. Elke 2 dagen ging de pivot eroverheen. Grootste probleem was de vraag wanneer het water op zou zijn, maw, de grondwaterspiegel zo ver gedaald zou zijn dat het bijn niet meer op te pompen is. Daar kwam het op dat moment van 200 mtr diepte en was dalende. Zonder dat water groeit er helemaal niks, zelfs geen onkruid. Er is nu een verbod ingesteld op tarweteelt omdat het te weinig rendement zou geven tov het waterverbruik.

 • flyingj

  Jan , was daar pas ook in SA, er is geen verbod op tarwe teelt maar een export verbod op tarwe , lucerne en aardappels.
  De aardappelteelt is daar enorm teruggelopen, je ziet bijna alleen nog maar lucerne. Uien kwamen voor 5 cent binnen uit Egypte dus dat loont zich ook al niet meer in SA. En ja, het waterpeil zakt nog steeds.

 • jorisvanassche

  @farmerbn: op tv hebben ze dat eens getoond van die aardappelen in de woestijn(in Egypte): de benodigde irrigatie was 2500 liter per groeiseizoen, geloof ik. Het water kwam uit een fossiele voorraad onder de woestijn (uitputbaar dus), en men had toelating om het op te boren . Tarwe in de woestijn gaat prima: Libie heeft dat lang gedaan: men had olie teveel en eten te weinig: het gaf dus niet dat de irrigatie wat energie kostte (ik weet niet of dat nu nog gebeurt)

 • piethermus1

  'Egypte wil tarwe telen in woestijn'

  Ik wil ook wel eens dingen die niet reeel zijn... Niet doen dus!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.