Akkerbouw

Nieuws 1041 x bekeken

Brazilië steunt suikerprijs

Londen – Brazilië neemt maatregelen om de suikerprijs te ondersteunen. Er moet verplicht meer ethanol worden toegevoegd aan fossiele brandstoffen. De belasting op de productie van ethanol is verlaagd van 19 naar 14 procent. En de overheid verhoogt de belasting op fossiele brandstoffen van 24 naar 29 procent.

De waarde van de Braziliaanse reaal daalt. Dat drukt de suikerprijzen, omdat suiker op de wereldmarkt wordt afgerekend in dollars. Brazilië is de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld. Uitgedrukt in dollars zakte de suikerprijs deze maand naar het laagste niveau in negen jaar. Ondanks de maatregelen van de overheid sluiten negen suikerraffinaderijen in het zuiden van Brazilië de deuren. Door de gedaalde olieprijs is ook de prijs van ethanol flink gezakt.

Ook in India heeft de sector last van de lage suikerprijs. India voerde eerder dit jaar een subsidie in op het transport van suiker. Maar dat is in strijd met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. India stopt dan ook met de transportsubsidie. Het land wil wel een bijmengverplichting instellen voor ethanol aan fossiele brandstoffen om de suikerprijs te steunen.

Door de goede oogsten van de laatste jaren steeg de theoretische wereldvoorraad naar ongeveer 73 miljoen ton suiker, bij een jaarlijks verbruik van ongeveer 179 miljoen ton. De grote voorraad blijft nog wel even op de suikerprijs drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.