Akkerbouw

Nieuws 1757 x bekeken 1 reactie

Zeeuwse uienoogst uit dip

Den Haag – De Zeeuwse zaaiuienoogst is in 2014 met een opbrengst van 52,9 ton per hectare bijgetrokken na de dip van 2013 (43,9 ton per hectare). Dat blijkt uit de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De opbrengst in Flevoland is nagenoeg gelijk gebleven met 61,9 ton per hectare.

Dit jaar is er naar schatting ruim 1,3 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is 8,9 procent meer dan vorig jaar. Per hectare was de opbrengst met een landelijk gemiddelde van 58,4 ton 7 procent hoger, het beteelde areaal was 2 procent groter dan in 2013. De uienoogst is vergelijkbaar met die van 2012, toen 1,33 miljoen ton is binnengehaald. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is 1,32 miljoen ton. De oogst aan zaaiuien komt dus wel veel hoger uit dan vorig jaar, maar het is een gemiddeld resultaat. Dat bleek ook uit de peiling die Verenigde Telers Akkerbouw hield in de oogstperiode.

De consumptieaardappeloogst is eveneens 10 procent groter.

Eén reactie

  • ed12345

    Waar kan dit verschil van 9 ton per ha ten voordele van de flevopolders aan toegeschreven worden?
    Minder verlies door rechthoekige kavels?
    Minder variatie in de grondgesteldheid?
    Of de invloed van zout of brak water en vaak niet kunnen beregenen?

Of registreer je om te kunnen reageren.