Akkerbouw

Nieuws 563 x bekeken

Eerste helft bietencampagne goed verlopen

Dinteloord – Suiker Unie hoopt dat de tweede helft van de bietencampagne net zo goed verloopt als de eerste helft, waarin bijna 10 procent boven planning is gedraaid. De suikerfabrieken hebben meer dan 3 miljoen ton bieten, naar verwachting de helft, verwerkt.

Ook de oogst blijft ondanks het grotere volume volgens - of zelfs iets voor - schema verlopen. Een kleine 40 procent moet nog uit de grond worden gehaald, dat is een normaal percentage voor half november.

Suiker Unie verwacht dit seizoen een opbrengst van gemiddeld 90 ton per hectare met een suikerpercentage van 16,7 procent, 15 ton suiker en 8 procent tarra.

Over de afgelopen week was het suikergehalte 16,9 procent; net iets hoger dan de week daarvoor. Suiker Unie verwacht nu weinig stijging meer van het suikergehalte. Veel bieten zijn al gerooid en liggen enige tijd op voorraad voordat ze worden verladen. Het tarrapercentage was 8,8 procent. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande week. Omdat bieten onder goede omstandigheden kunnen worden gerooid, hoopt Suiker Unie op een daling of minimaal gelijk blijven van de tarra.

Veel telers en loonwerkers beginnen op voorraad te rooien. Suiker Unie hoopt dat de temperaturen verder dalen, zodat de bieten koeler in de hoop gaan en beter te bewaren zijn. Een te hoge temperatuur is risicovol in verband met broei. Daarom is langgerekte hoop met een maximale storthoogte van 2,5 meter sterk aan te bevelen voor bieten die nog een aantal weken op voorraad liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.