Akkerbouw

Nieuws

Cosun start met ledenfinanciering

Breda – Cosun start volgend jaar met ledenfinanciering. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Cosun dat de leden geld tegen rente kunnen uitlenen aan de coöperatie.

De bietentelerscoöperatie start met de ledenfinanciering op verzoek van de leden, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer, in een interview met Boerderij. "Cosun kent een uitkering om trouwe leden te laten profiteren van de vermogensopbouw binnen de coöperatie. Dat is de Bedrijfsbeëindigingsuitkering (BBU), die is gebaseerd op aandelen. Die keert uit bij bedrijfsbeëindiging of na  dertig jaar. De BBU-regeling is in 2000 is vervangen door de Uitkeringsregeling Bietenleveringen (UB). Ook die keert uit bij bedrijfsbeëindiging of op zijn vroegst na vijftien jaar. De UB is gebaseerd op de hoeveelheid geleverde bieten. Beide uitkeringen worden in 2015 betaald aan de leden."

Deze uitkeringen bedragen in totaal zo'n €200 miljoen, zegt De Lugt. "Daarnaast krijgen telers die vroeger bieten leverden aan CSM in 2016 hun inleg terug. Dat gaat om ongeveer €40 miljoen. We willen de leden de gelegenheid geven dat geld uit te lenen aan de coöperatie. Vanaf 2016 willen we de leden de mogelijkheid bieden om dat ook te doen met een deel van de ledentoeslag."

Volgens De Lugt hebben de leden hier voordeel bij. "De leden krijgen een hogere vergoeding dan de marktrente. We zijn de details van de ledenfinanciering nog aan het bespreken met de ledenraad. Het is een wens van veel leden en het betreft een vrijwillige financiering. En onze leden kunnen zelf bepalen voor welke periode ze het geld vastleggen in Cosun. Er is dus geen sprake van geld 'in de dode hand'."

Of registreer je om te kunnen reageren.