Akkerbouw

Foto & video

Ondanks corona toch uien keuren voor de rassenlijst

De jaarlijkse anonieme uienkeuring voor de Uireka-rassenlijst vond dit jaar niet volgens traditie plaats bij JWK Onions, maar bij Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.).

Foto

 • Door de coronacrisis zijn ook voor deze rassenlijst keuringsmaatregelen noodzakelijk. Andere jaren beoordeelden groepjes van drie of vier specialisten samen de uienrassen. Nu beoordeelt ieder voor zich de uien. - Foto’s: Anton Dingemanse

  Door de coronacrisis zijn ook voor deze rassenlijst keuringsmaatregelen noodzakelijk. Andere jaren beoordeelden groepjes van drie of vier specialisten samen de uienrassen. Nu beoordeelt ieder voor zich de uien. - Foto’s: Anton Dingemanse

 • Dit jaar waren er acht specialisten om de rassen te keuren. Om voldoende afstand te kunnen bewaren, waren de uien over twee hallen verdeeld.

  Dit jaar waren er acht specialisten om de rassen te keuren. Om voldoende afstand te kunnen bewaren, waren de uien over twee hallen verdeeld.

 • De algemene indruk wat betreft de kwaliteit van de uien was positief. De in Colijnsplaat geteelde uien kwamen iets beter uit de bus dan die uit Biddinghuizen.

  De algemene indruk wat betreft de kwaliteit van de uien was positief. De in Colijnsplaat geteelde uien kwamen iets beter uit de bus dan die uit Biddinghuizen.

 • Een afwijking die vooral bij de in Biddinghuizen geteelde uien werd geconstateerd, was kaalheid. De oorzaak is mogelijk fikse regen nadat de bol uitontwikkeld was maar de ui nog groen stond. De ui nam nog een groeispurtje waardoor hij feitelijk uit zijn jasje barste. Bij het schonen komt het vel helemaal los en blijft een onverkoopbare kale ui over.

  Een afwijking die vooral bij de in Biddinghuizen geteelde uien werd geconstateerd, was kaalheid. De oorzaak is mogelijk fikse regen nadat de bol uitontwikkeld was maar de ui nog groen stond. De ui nam nog een groeispurtje waardoor hij feitelijk uit zijn jasje barste. Bij het schonen komt het vel helemaal los en blijft een onverkoopbare kale ui over.

 • Afgelopen seizoen zijn in zowel Colijnsplaat als Biddinghuizen voor het onderzoek 28 uienrassen geteeld. Op de Uireka-rassenlijst komen 25 gele rassen. Twee gele rassen zij nog nummers die evenals deze rode uien meelopen om te zien hoe deze zich houden ten opzichte van de bestaande rassen. De uien rechts zijn geteeld in Colijnsplaat en die links in Biddinghuizen.

  Afgelopen seizoen zijn in zowel Colijnsplaat als Biddinghuizen voor het onderzoek 28 uienrassen geteeld. Op de Uireka-rassenlijst komen 25 gele rassen. Twee gele rassen zij nog nummers die evenals deze rode uien meelopen om te zien hoe deze zich houden ten opzichte van de bestaande rassen. De uien rechts zijn geteeld in Colijnsplaat en die links in Biddinghuizen.

 • Het oogt niet bijster enerverend, maar er wordt wel in een halve dag ongeveer 170 kilo uien per ras beoordeelt. Per ras vier kistjes van ruim 20 kilo en dat van beide teeltlocaties.

  Het oogt niet bijster enerverend, maar er wordt wel in een halve dag ongeveer 170 kilo uien per ras beoordeelt. Per ras vier kistjes van ruim 20 kilo en dat van beide teeltlocaties.

 • Een beoordelingslijst van een willekeurige deelnemer. Naast de vaste beoordelingspunten, zoals hardheid, vorm, uniformiteit en huidvastheid, kan de beoordelaar specifieke kenmerken per ras aangeven.

  Een beoordelingslijst van een willekeurige deelnemer. Naast de vaste beoordelingspunten, zoals hardheid, vorm, uniformiteit en huidvastheid, kan de beoordelaar specifieke kenmerken per ras aangeven.

 • Een apart onderdeel van het rassenlijstonderzoek is het beoordelen van de kiemlust. Naast de visuele beoordeling worden de rassen ook nog in het laboratorium onderzocht op zaken als hardheid, drogestofgehalte, huidvastheid en eenkernigheid.

  Een apart onderdeel van het rassenlijstonderzoek is het beoordelen van de kiemlust. Naast de visuele beoordeling worden de rassen ook nog in het laboratorium onderzocht op zaken als hardheid, drogestofgehalte, huidvastheid en eenkernigheid.

 • ’s Middags was het weer de beurt aan de zaadhuizen om de rassen te bekijken. Hun oordeel heeft overigens geen invloed op de uiteindelijke rassenspecificaties. De vertegenwoordigers van zaadhuizen zijn met een beperkt aantal personen tegelijk op vastgestelde tijden toegelaten.

  ’s Middags was het weer de beurt aan de zaadhuizen om de rassen te bekijken. Hun oordeel heeft overigens geen invloed op de uiteindelijke rassenspecificaties. De vertegenwoordigers van zaadhuizen zijn met een beperkt aantal personen tegelijk op vastgestelde tijden toegelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.