Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Aardappelen gassen nieuwe stijl

Nu chloorprofam niet meer toegestaan is als kiemremmer in aardappelen hebben bedrijven die met alternatieve middelen vergassen het extra druk. Behandelen bij inschuren kan niet meer en de aardappelen zijn dit jaar erg kiemlustig.

Foto

 • Een van de bedrijven die nu meer werk heeft met toedienen van kiemremmers is aardappelgasbedrijf LPA Wisse BV uit het Zeeuwse Kamperland. Eigenaar Leon Wisse is enkele jaren geleden al begonnen met investeren in nieuwe machines. Hier stelt Wisse een Crop-Fog-gasmachine in gebruik bij een aardappelbewaring. - Foto's: Anton Dingemanse

  Een van de bedrijven die nu meer werk heeft met toedienen van kiemremmers is aardappelgasbedrijf LPA Wisse BV uit het Zeeuwse Kamperland. Eigenaar Leon Wisse is enkele jaren geleden al begonnen met investeren in nieuwe machines. Hier stelt Wisse een Crop-Fog-gasmachine in gebruik bij een aardappelbewaring. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Deze Crop-Fog is geschikt voor de momenteel meest toegepaste middelen, 1,4 Sight, Biox-M en Argos. De Crop-Fog heeft een eigen benzinemotor en kan dus overal ingezet worden. Wisse heeft inmiddels drie van deze apparaten.

  Deze Crop-Fog is geschikt voor de momenteel meest toegepaste middelen, 1,4 Sight, Biox-M en Argos. De Crop-Fog heeft een eigen benzinemotor en kan dus overal ingezet worden. Wisse heeft inmiddels drie van deze apparaten.

 • Hoewel de machine standaard is voorzien van wielen zet Wisse de machines op het onderstel van een rupsdumper. Dat is gezien de soms onhandig bereikbare inlaten van de aardappelschuren geen overbodige luxe.

  Hoewel de machine standaard is voorzien van wielen zet Wisse de machines op het onderstel van een rupsdumper. Dat is gezien de soms onhandig bereikbare inlaten van de aardappelschuren geen overbodige luxe.

 • In deze Crop-Fog drijft een gewone benzinemotor een luchtpomp, rechtsonder, aan. De lucht gaat via een verbrandingskamer, midden, die verwarmd wordt door middel van methanol naar de gasslang linksonder.

  In deze Crop-Fog drijft een gewone benzinemotor een luchtpomp, rechtsonder, aan. De lucht gaat via een verbrandingskamer, midden, die verwarmd wordt door middel van methanol naar de gasslang linksonder.

 • Buiten de machine wordt het kiemremmingsmiddel via de toevoerslang in de bewaring gespoten. Een vlamdover voorkomt dat er vuur vrijkomt zodat er geen brand ontstaat.

  Buiten de machine wordt het kiemremmingsmiddel via de toevoerslang in de bewaring gespoten. Een vlamdover voorkomt dat er vuur vrijkomt zodat er geen brand ontstaat.

 • Het middel wordt uit de container gezogen en gaat via de pomp naar de sproeinozzle.

  Het middel wordt uit de container gezogen en gaat via de pomp naar de sproeinozzle.

 • Bij de traditionele Puls/Swing-Fog vormt het tankje met middel een vast onderdeel van de machine. Met niet brandbaar middel is dit geen probleem, maar met de nieuwe brandgevoelige middelen is het inzetten van deze machientjes een te groot risico. Daarom wordt deze apparatuur bij Wisse niet meer gebruikt.

  Bij de traditionele Puls/Swing-Fog vormt het tankje met middel een vast onderdeel van de machine. Met niet brandbaar middel is dit geen probleem, maar met de nieuwe brandgevoelige middelen is het inzetten van deze machientjes een te groot risico. Daarom wordt deze apparatuur bij Wisse niet meer gebruikt.

 • Machine met brandschade. Gebruik van de Puls/Swing-Fog kan volgens Wisse eigenlijk alleen nog bij constant toezicht en dan is het nog maar de vraag of je er snel genoeg bij bent als het misgaat.

  Machine met brandschade. Gebruik van de Puls/Swing-Fog kan volgens Wisse eigenlijk alleen nog bij constant toezicht en dan is het nog maar de vraag of je er snel genoeg bij bent als het misgaat.

 • De elektrische Synofog wordt door Wisse vooral ingezet bij kleinere partijen. Deze machine vernevelt het middel met een zeer kleine druppel van 1,5 micron. Deze machine vraagt echter een stroomaansluiting van minimaal 35 ampère en dat is niet altijd beschikbaar.

  De elektrische Synofog wordt door Wisse vooral ingezet bij kleinere partijen. Deze machine vernevelt het middel met een zeer kleine druppel van 1,5 micron. Deze machine vraagt echter een stroomaansluiting van minimaal 35 ampère en dat is niet altijd beschikbaar.

 • Min of meer gelijkwaardig aan de Synofog is deze Electrofog. Deze machine gebruikt Wisse voor het middel Biox-M.

  Min of meer gelijkwaardig aan de Synofog is deze Electrofog. Deze machine gebruikt Wisse voor het middel Biox-M.

Eén reactie

 • maxisprint

  En dan is de 1,4sight op ...

Of registreer je om te kunnen reageren.