Akkerbouw

Foto & video

Speurtocht naar geïntegreerde aanpak van trips in uien

Teeltadviseur Mark Ermers van Bayer Cropscience fotografeert insecten in een strook Komkommerkruid in een uienperceel bij Dronten. De strook maakt deel uit van onderzoek naar mogelijkheden voor geïntegreerde bestrijding van Thrips tabaci in uien.

Het idee is dat natuurlijke vijanden van de tripsen een thuisbasis vinden in de bloemstroken en daarvandaan een bijdrage kunnen leveren aan de beheersing van een tripspopulatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de larven van de gaasvlieg die zich als predatoren onder andere voeden met tripsen op de uienplant.

"Maar misschien nog wel belangrijker zijn bodeminsecten zoals kortschildkevers en diverse roofmijten die in de grond tripspoppen van kunnen eten en zich in het gewas tegoed doen aan larven van trips."

Geïntegreerde aanpak van trips

Doel is om een geïntegreerde aanpak van trips in uien en spruitkool te ontwikkelen, waarbij naast kennis van natuurlijke vijanden bijvoorbeeld ook kennis van het plaaginsect, monitoring en een gerichte inzet van selectieve insecticiden toe te passen. Die aanpak komt dan in de plaats van verschillende bespuitingen met breedwerkende pyrethroïden, die ook natuurlijke vijanden van trips doden.

Complexe materie

Volgens Ermers is sprake van een bijzonder complexe materie, waarop vele variabelen van invloed zijn. "Denk niet dat er op korte termijn een kant en klaar bedrijfszeker systeem ligt."

De strook in het uienperceel in Dronten bestaat uit een derde Oost-Indische kers, een derde komkommerkruid en een derde facelia.

Of registreer je om te kunnen reageren.