Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Graszaad maaien met 8 meter brede zwadmaaier

Landbouwbedrijf Bil in Kerkwerve (Zld.) maait graszaad met een zelfrijdende zwadmaaier. De machine is afgelopen winter voorzien van een tweede 4 meter brede schotelmaaier. Dit zorgt voor een grotere capaciteit, minder rijsporen en minder zaadverliezen.

Foto

 • Om het maaien van graszaad te optimaliseren kocht Landbouwbedrijf Bil uit het Zeeuwse Kerkwerve een oude maishakselaar om die om te bouwen naar een graszaadmaaier. Het werd uiteindelijk een meerjarig project waarbij elke winter de geconstateerde knelpunten zijn aangepakt. - Foto's: Anton Dingemanse

  Om het maaien van graszaad te optimaliseren kocht Landbouwbedrijf Bil uit het Zeeuwse Kerkwerve een oude maishakselaar om die om te bouwen naar een graszaadmaaier. Het werd uiteindelijk een meerjarig project waarbij elke winter de geconstateerde knelpunten zijn aangepakt. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Om te beginnen is op de plaats van het hakselbord een maaibalk met maaibreedte van 4 meter aangebracht. En de assen zijn verlengd naar 4 meter spoorbreedte om niet over het gemaaide gras te rijden. Hier de verlenging van de achteras.

  Om te beginnen is op de plaats van het hakselbord een maaibalk met maaibreedte van 4 meter aangebracht. En de assen zijn verlengd naar 4 meter spoorbreedte om niet over het gemaaide gras te rijden. Hier de verlenging van de achteras.

 • Vorig jaar is een tweede maaibalk van 4 meter breed toegevoegd. Links van machine de bevestigingsarm voor de maaibalk.

  Vorig jaar is een tweede maaibalk van 4 meter breed toegevoegd. Links van machine de bevestigingsarm voor de maaibalk.

 • Het totaal werd wel erg breed voor de landwegen en door de berm is ook geen optie vanwege het onvermijdelijke schokken. Daarom zijn deze winter transportwielen met zware hefcilinders aan de voorzijde van de machine aangebracht. Nu wordt de machine in de hef van de trekker gehangen en op de transportwielen naar de percelen gebracht.

  Het totaal werd wel erg breed voor de landwegen en door de berm is ook geen optie vanwege het onvermijdelijke schokken. Daarom zijn deze winter transportwielen met zware hefcilinders aan de voorzijde van de machine aangebracht. Nu wordt de machine in de hef van de trekker gehangen en op de transportwielen naar de percelen gebracht.

 • De verlengde vooras. Rechts 1 van de 2 cilinders voor de transportwielen.

  De verlengde vooras. Rechts 1 van de 2 cilinders voor de transportwielen.

 • De maaibalken zijn van het merk Lely. Deze zijn door Bil zelf op lengte gemaakt, dat is nog te zien aan de lasnaden in het frame. De maaibalken hebben nu 10 schotels die samen 4 meter breed maaien. Het zwad komt zo op 3,80 meter te liggen. Een passende maat voor de meeste combines. Het voordeel van een breed zwad ten opzichte van het traditionele 2 meter zwad is dat er minder zaadverlies optreedt en dat het zwad luchtiger ligt en beter droogt.

  De maaibalken zijn van het merk Lely. Deze zijn door Bil zelf op lengte gemaakt, dat is nog te zien aan de lasnaden in het frame. De maaibalken hebben nu 10 schotels die samen 4 meter breed maaien. Het zwad komt zo op 3,80 meter te liggen. Een passende maat voor de meeste combines. Het voordeel van een breed zwad ten opzichte van het traditionele 2 meter zwad is dat er minder zaadverlies optreedt en dat het zwad luchtiger ligt en beter droogt.

 • Bij een hoog gewas kan het gebeuren dat de aren tegen de draagbalk van de maaibalk slaan en het zaad er uit valt. Om dat tegen te gaan is een ronde beschermkap aangebracht die de aren geleid.

  Bij een hoog gewas kan het gebeuren dat de aren tegen de draagbalk van de maaibalk slaan en het zaad er uit valt. Om dat tegen te gaan is een ronde beschermkap aangebracht die de aren geleid.

 • Om de maaiarm op te pakken en vast te zetten is een driehoekige bevestigingsbeugel geconstrueerd waar de driehoek van de draagarm met kliksysteem inpast.

  Om de maaiarm op te pakken en vast te zetten is een driehoekige bevestigingsbeugel geconstrueerd waar de driehoek van de draagarm met kliksysteem inpast.

 • De machine is niet alleen voorzien van maaisystemen maar is ook op andere punten aangepast. Een opspattend steentje had de originele gebogen voorruit van de John Deere 5830 gebroken. Van de nood werd een deugd gemaakt. De cabine is verbreed en de voorruit is daarbij vervangen voor een lap kogelwerend glas. Arjan Bil in de cabine en Jurrian de Ruiter, die een belangrijk deel van het denkwerk verrichte, zijn bezig met de bedrading.

  De machine is niet alleen voorzien van maaisystemen maar is ook op andere punten aangepast. Een opspattend steentje had de originele gebogen voorruit van de John Deere 5830 gebroken. Van de nood werd een deugd gemaakt. De cabine is verbreed en de voorruit is daarbij vervangen voor een lap kogelwerend glas. Arjan Bil in de cabine en Jurrian de Ruiter, die een belangrijk deel van het denkwerk verrichte, zijn bezig met de bedrading.

 • De maaimachine is inmiddels klaar om te maaien. Eerst zijn met de enkele maaibalk de randen van het perceel gemaaid omdat die weleens ongelijk liggen. Voor transport hangt de zijmaaier in de fronthef van de trekker. Deze wordt op het perceel gezet waar de maaier hem oppakt.

  De maaimachine is inmiddels klaar om te maaien. Eerst zijn met de enkele maaibalk de randen van het perceel gemaaid omdat die weleens ongelijk liggen. Voor transport hangt de zijmaaier in de fronthef van de trekker. Deze wordt op het perceel gezet waar de maaier hem oppakt.

 • De maaibalk staat op 3 poten.

  De maaibalk staat op 3 poten.

 • De draagarm wordt neergelaten, nu met een handlier omdat de elektrische lier het begaf. Omdat er gemaaid moet worden ontbrak de tijd om die weer in orde te krijgen.

  De draagarm wordt neergelaten, nu met een handlier omdat de elektrische lier het begaf. Omdat er gemaaid moet worden ontbrak de tijd om die weer in orde te krijgen.

 • Het bevestigingssysteem in detail. De driehoek van de draagarm valt in de beugel van de maaibalk en klikt vast in de uitsparing.

  Het bevestigingssysteem in detail. De driehoek van de draagarm valt in de beugel van de maaibalk en klikt vast in de uitsparing.

 • De steunen worden verwijderd.

  De steunen worden verwijderd.

 • Samen met Remon Verton, rechts, worden de hydrauliekslangen en aandrijving aangekoppeld. Verton nam het leeuwendeel van het laswerk aan de machine voor zijn rekening.

  Samen met Remon Verton, rechts, worden de hydrauliekslangen en aandrijving aangekoppeld. Verton nam het leeuwendeel van het laswerk aan de machine voor zijn rekening.

 • En het maaien met beide maaibalken is van start. Ook het plaatwerk werd aangepakt. De overkapping van de motor was zo slecht dat deze geheel is vervangen en verstevigd.

  En het maaien met beide maaibalken is van start. Ook het plaatwerk werd aangepakt. De overkapping van de motor was zo slecht dat deze geheel is vervangen en verstevigd.

 • Voor het maaien vielen er 2 buitjes van een paar millimeter. Het gras is daardoor mooi vochtig zodat niet ‘s nachts in de dauw gemaaid hoeft te worden. Sjaak Bil kijkt onder het zwad naar zaaduitval.

  Voor het maaien vielen er 2 buitjes van een paar millimeter. Het gras is daardoor mooi vochtig zodat niet ‘s nachts in de dauw gemaaid hoeft te worden. Sjaak Bil kijkt onder het zwad naar zaaduitval.

 • Op wat kaf na ligt er eigenlijk niets onder het zwad. Het maaien kan dus doorgaan.

  Op wat kaf na ligt er eigenlijk niets onder het zwad. Het maaien kan dus doorgaan.

 • De machine is uitgerust met gps en legt een mooi recht zwad neer. Met deze manier van maaien kan worden gedorst met opraapdoek van 3,80 meter of met een van 7,60 meter.

  De machine is uitgerust met gps en legt een mooi recht zwad neer. Met deze manier van maaien kan worden gedorst met opraapdoek van 3,80 meter of met een van 7,60 meter.

 • Een belangrijk onderdeel van de maaimachine zijn de scheiders die het gemaaide gras scheiden van het vaststaande gras. Het oogt simpel maar het voorkomt stropen van het gewas.

  Een belangrijk onderdeel van de maaimachine zijn de scheiders die het gemaaide gras scheiden van het vaststaande gras. Het oogt simpel maar het voorkomt stropen van het gewas.

 • Het zicht vanuit de cabine op het werk is formidabel. Chauffeur Arjan Bil bedenkt hoe hij het hebben wil en samen met zijn 2 compagnons gaan ze dat dan realiseren.

  Het zicht vanuit de cabine op het werk is formidabel. Chauffeur Arjan Bil bedenkt hoe hij het hebben wil en samen met zijn 2 compagnons gaan ze dat dan realiseren.

 • Voor komende winter is er nog voldoende werk. Er moet nog geschilderd worden en voor de kast met elektronica moet nog een betere plek gevonden worden.

  Voor komende winter is er nog voldoende werk. Er moet nog geschilderd worden en voor de kast met elektronica moet nog een betere plek gevonden worden.

 • De zijarm van bovenaf gezien. Deze loopt nu stabiel met de machine mee.

  De zijarm van bovenaf gezien. Deze loopt nu stabiel met de machine mee.

Laatste reacties

 • Vhouder

  dik voor mekaar

 • xw

  nou zeg dik voor mekaar.
  Maar ook zonder zaadverlies is het financieel een teelt van niks

 • adendekker

  Net te breed dus voor de breedste opraper met kleed van 7.60 mtr. en maaibord van 7.60 mtr.

 • farmerbn

  Mag je wettelijk maaien zonder beschermdoek?

 • D.K.Wierenga

  Met beschermkleed kun je geen graszaad maaien, dan blijft er helemaal geen zaad meer over om te dorsen.

 • sjaak.bil

  Past wel hoor den Dekker, We kunnen smaller snijden.

 • Loonbedrijf Paridaen BV

  Wij hebben al jaren geleden ook diverse john deere hakselaars aangepast voor graszaadmaaiers. Nu voor 3e jaar aan het maaien met een aangepaste Krone maaier waarmee we 3 maaiers gebruiken. Jullie maaier lijkt me in volle drukte wel extra werk mee te brengen door aan/afkoppelen van extra maaier met extra man. Maar dat ligt natuurlijk ook aan het areaal dat gedaan moet worden. Succes ermee en goed maai seizoen!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.