Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Eerste primeuraardappelen goed verkocht

Telers en handelaren zijn tevreden op de eerste veildag primeuraardappelen op aardappelveiling in St-Annaland (Zld.).

Foto

 • Op 28 mei, een week tot 14 dagen eerder dan in andere jaren, werden op de enige aardappelveiling van Nederland in St-Annaland (Zld.) de eerste primeuraardappelen geveild. De handelaren waren zeer te spreken over de kwaliteit en de telers waren op hun beurt weer tevreden over de financiële waardering door de handelaren. Hier bekijken handelaren een kistje Frieslander. - Foto's: Anton Dingemanse

  Op 28 mei, een week tot 14 dagen eerder dan in andere jaren, werden op de enige aardappelveiling van Nederland in St-Annaland (Zld.) de eerste primeuraardappelen geveild. De handelaren waren zeer te spreken over de kwaliteit en de telers waren op hun beurt weer tevreden over de financiële waardering door de handelaren. Hier bekijken handelaren een kistje Frieslander. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Hier een indruk van een pallet Frieslander. De aardappelen zijn van gelijke grofte en mooi blank. De Frieslander werd gewaardeerd op €72,90 à €80,70 per 100 kilo.

  Hier een indruk van een pallet Frieslander. De aardappelen zijn van gelijke grofte en mooi blank. De Frieslander werd gewaardeerd op €72,90 à €80,70 per 100 kilo.

 • Dezelfde kwaliteit, misschien iets fijner, is Doré. Daar was de waardering iets hoger voor, € 81,90 tot € 91,60 per 100 kilo.

  Dezelfde kwaliteit, misschien iets fijner, is Doré. Daar was de waardering iets hoger voor, € 81,90 tot € 91,60 per 100 kilo.

 • De aangevoerde Eigenheimer was iets minder schoon, maar bracht als enige partij toch bijna € 131,00 per 100 kilo op.

  De aangevoerde Eigenheimer was iets minder schoon, maar bracht als enige partij toch bijna € 131,00 per 100 kilo op.

 • Er werd op deze eerste veildag 54 ton primeurs aangevoerd, waarvan het leeuwendeel Doré en Frieslander. Alle partijen werden in een keer verkocht. Woensdag, meteen de laatste veildag van afgelopen week, was de aanvoer minder maar de prijs ging toch nog iets in de plus. Een goede opmaat voor het veilseizoen.

  Er werd op deze eerste veildag 54 ton primeurs aangevoerd, waarvan het leeuwendeel Doré en Frieslander. Alle partijen werden in een keer verkocht. Woensdag, meteen de laatste veildag van afgelopen week, was de aanvoer minder maar de prijs ging toch nog iets in de plus. Een goede opmaat voor het veilseizoen.

 • Het veilen gebeurt in de inmiddels bijna museale veilzaal met directeur David Hage als veilmeester. Dat gebeurt vanaf week 23 dagelijks doordeweeks tot geleidelijke afbouw in het najaar.

  Het veilen gebeurt in de inmiddels bijna museale veilzaal met directeur David Hage als veilmeester. Dat gebeurt vanaf week 23 dagelijks doordeweeks tot geleidelijke afbouw in het najaar.

 • Zoals gebruikelijk elk jaar werd een eerste kistje, onder de klok, geveild voor een goed doel. Dit jaar ging de opbrengst naar de stichting ALS, genoemd naar de onverkwikkelijke spierziekte. Aardappelhandel Andries Quik tikte € 1.129 af en de veiling vermeerderde dit bedrag tot € 1.750.

  Zoals gebruikelijk elk jaar werd een eerste kistje, onder de klok, geveild voor een goed doel. Dit jaar ging de opbrengst naar de stichting ALS, genoemd naar de onverkwikkelijke spierziekte. Aardappelhandel Andries Quik tikte € 1.129 af en de veiling vermeerderde dit bedrag tot € 1.750.

 • Na het veilen kunnen de aangekochte partijen worden meegenomen. Mourits aardappelhandel laadt hier zijn aankoop om ze snel te kunnen doorleveren.

  Na het veilen kunnen de aangekochte partijen worden meegenomen. Mourits aardappelhandel laadt hier zijn aankoop om ze snel te kunnen doorleveren.

 • Voordat deze primeuraardappelen dampend voor je neus op je bord liggen, gaat er een intensief teeltproces aan vooraf. Dat geldt zeker voor de vervroegde teelt, eigenlijk een geforceerde teelt, onder folie. Hier rooit Wim Hage uit St-Annaland zijn Frieslander. Deze werden begin maart geplant.

  Voordat deze primeuraardappelen dampend voor je neus op je bord liggen, gaat er een intensief teeltproces aan vooraf. Dat geldt zeker voor de vervroegde teelt, eigenlijk een geforceerde teelt, onder folie. Hier rooit Wim Hage uit St-Annaland zijn Frieslander. Deze werden begin maart geplant.

 • Net gerooid onderschrijven deze primeurs het algemene beeld: een mooie maat en goed schoon.

  Net gerooid onderschrijven deze primeurs het algemene beeld: een mooie maat en goed schoon.

 • De ingezette rooiers zijn allemaal zelfbouw met als basis een getrokken rooier. In dit geval een Grimme. De groene rij is het kantbed wat aan de uiterste zijkant van de folie ligt. Doordat het daar wat kouder is blijven die wat achter in ontwikkeling. Deze kantbedden blijven dan ook zitten. Deze worden als laatste gerooid, want de aardappeltjes groeien tot ze worden gerooid.

  De ingezette rooiers zijn allemaal zelfbouw met als basis een getrokken rooier. In dit geval een Grimme. De groene rij is het kantbed wat aan de uiterste zijkant van de folie ligt. Doordat het daar wat kouder is blijven die wat achter in ontwikkeling. Deze kantbedden blijven dan ook zitten. Deze worden als laatste gerooid, want de aardappeltjes groeien tot ze worden gerooid.

 • Ook Bram Gunter uit St-Annaland rooit voor de veiling met zijn zelfbouwrooier op basis van een Grimme tweerijer en delen van een Kverneland.

  Ook Bram Gunter uit St-Annaland rooit voor de veiling met zijn zelfbouwrooier op basis van een Grimme tweerijer en delen van een Kverneland.

 • Deze rooiers zijn uitgebreid met leesband, ketsrol voor de kriel en achteraan de weeginrichting. Het eerste kistje van deze vaart is alweer gewogen op een inhoud van 20 kilo en op de pallet geplaatst.

  Deze rooiers zijn uitgebreid met leesband, ketsrol voor de kriel en achteraan de weeginrichting. Het eerste kistje van deze vaart is alweer gewogen op een inhoud van 20 kilo en op de pallet geplaatst.

 • Deze Doré op de rooimat laat struiken zien met een overwegend homogene maat. Op de aansluitende leesmat wordt gesorteerd op gewenste maat en drielingen en beschadigingen wordt uitgelezen.

  Deze Doré op de rooimat laat struiken zien met een overwegend homogene maat. Op de aansluitende leesmat wordt gesorteerd op gewenste maat en drielingen en beschadigingen wordt uitgelezen.

 • De knollen groeien nog. Deze bos Doré met moederknol en enkele ondermaatse knolletjes toont dat de plant nog duidelijk in ontwikkeling is. De geschatte opbrengst voor vervroegde teelt is nu ongeveer 15 ton per hectare voor Doré. Wanneer over enkele weken de laatste worden gerooid kan dat 20 ton zijn met uitschieters tot misschien 25 ton. Voor Frieslander liggen de opbrengsten hoger.

  De knollen groeien nog. Deze bos Doré met moederknol en enkele ondermaatse knolletjes toont dat de plant nog duidelijk in ontwikkeling is. De geschatte opbrengst voor vervroegde teelt is nu ongeveer 15 ton per hectare voor Doré. Wanneer over enkele weken de laatste worden gerooid kan dat 20 ton zijn met uitschieters tot misschien 25 ton. Voor Frieslander liggen de opbrengsten hoger.

 • Wanneer de folie er af gaat, enkele weken geleden, wordt vrijwel altijd eerst tegen phytophthora gespoten. Daarna start het beregenen voor de knolontwikkeling. Het is duidelijk dat deze primeurteelt behoorlijk arbeidsintensief is. Een goede vergoeding is een vereiste om uit de kosten te komen.

  Wanneer de folie er af gaat, enkele weken geleden, wordt vrijwel altijd eerst tegen phytophthora gespoten. Daarna start het beregenen voor de knolontwikkeling. Het is duidelijk dat deze primeurteelt behoorlijk arbeidsintensief is. Een goede vergoeding is een vereiste om uit de kosten te komen.

Eén reactie

 • koestal

  Dat is mooi !

Of registreer je om te kunnen reageren.