Akkerbouw

Foto & video

Rustig voorjaarswerk op het Limburgse zand en löss

Deze weken worden zowel op de Limburgse zand- als lössgronden de voorjaarswerkzaamheden rustig afgewerkt. Van voorjaarsstress is dit jaar geen sprake, onderstrepen enkele loonwerkers.

Foto

 • Voor het bietenzaaien bekalkt Ferd Janssen uit Sevenum de betreffende percelen stevast met een magnesiumhoudende kalk. "Magnesium is voor de bieten een zeer belangrijk element”, onderstreept Janssen. Om het organisch stofgehalte van de bodem een oppepper te geven, bemest hij het perceel met mest uit de potstal. - Foto's: Guus Queisen

  Voor het bietenzaaien bekalkt Ferd Janssen uit Sevenum de betreffende percelen stevast met een magnesiumhoudende kalk. "Magnesium is voor de bieten een zeer belangrijk element”, onderstreept Janssen. Om het organisch stofgehalte van de bodem een oppepper te geven, bemest hij het perceel met mest uit de potstal. - Foto's: Guus Queisen

 • Ook de gemeente Roerdalen is in haar buitengebied actief met voorjaarswerkzaamheden. Op basis van een jaarlijks onderhoudsplan onderhoudt ze de onverharde veldwegen door deze gelijk te trekken.

  Ook de gemeente Roerdalen is in haar buitengebied actief met voorjaarswerkzaamheden. Op basis van een jaarlijks onderhoudsplan onderhoudt ze de onverharde veldwegen door deze gelijk te trekken.

 • Op 2 april zaaide loonbedrijf John van Pol op de Midden-Limburgse zandgrond bieten voor Tjeu Beunen uit Montfort. "Na het ploegen was de grond goed vochtig, maar door de wind droogde die weer snel op", merkt Van Pol. "Maar om te werken zijn het goede omstandigheden. Door het aanhoudende vaste weer verlopen de werkzaamheden redelijk rustig."

  Op 2 april zaaide loonbedrijf John van Pol op de Midden-Limburgse zandgrond bieten voor Tjeu Beunen uit Montfort. "Na het ploegen was de grond goed vochtig, maar door de wind droogde die weer snel op", merkt Van Pol. "Maar om te werken zijn het goede omstandigheden. Door het aanhoudende vaste weer verlopen de werkzaamheden redelijk rustig."

 • De voorjaarswerkzaamheden zorgen dit jaar voor opvallend minder stress, beaamt Robin Peeters (25) uit Neer. "Dit jaar kunnen we de prei rustiger en sneller zaaien. Andere jaren moesten we soms net de droge dagen uitkiezen. Dit betekent aanzienlijk minder voorjaarsstress."

  De voorjaarswerkzaamheden zorgen dit jaar voor opvallend minder stress, beaamt Robin Peeters (25) uit Neer. "Dit jaar kunnen we de prei rustiger en sneller zaaien. Andere jaren moesten we soms net de droge dagen uitkiezen. Dit betekent aanzienlijk minder voorjaarsstress."

 • Het zaaien van de prei heeft Robin Peeters uitbesteed aan loonbedrijf Maas uit Kessel. Huub Laumen van het loonbedrijf zaait de prei. Dit gaat vlot. "De ondergrond is niet nat, maar dat betekent wel dat we sneller zullen moeten beregenen.” Daartoe beschikt Peeters over een beregeningsboom.

  Het zaaien van de prei heeft Robin Peeters uitbesteed aan loonbedrijf Maas uit Kessel. Huub Laumen van het loonbedrijf zaait de prei. Dit gaat vlot. "De ondergrond is niet nat, maar dat betekent wel dat we sneller zullen moeten beregenen.” Daartoe beschikt Peeters over een beregeningsboom.

 • Samen met zijn zakelijke partner Ruud Lenders teelt Robin Peeters tussen de 20 en 25 verschillende preirassen. Op basis van de bestellingen van de afnemers zaaien ze de rassen uit. In de loop van het jaar gaan de jonge plantjes naar biologische preitelers in heel West-Europa.

  Samen met zijn zakelijke partner Ruud Lenders teelt Robin Peeters tussen de 20 en 25 verschillende preirassen. Op basis van de bestellingen van de afnemers zaaien ze de rassen uit. In de loop van het jaar gaan de jonge plantjes naar biologische preitelers in heel West-Europa.

 • Voor de teelt van preiplanten zijn hogere zandgronden, die niet al te droog gevoelig zijn, erg belangrijk. Voor een goede opkomst en voldoende weerbaarheid dient de grond te beschikken over een hoge organisch stof gehalte. Als voorvrucht telen ze grasklaver en vervolgens worden de percelen voorzien van een portie compost.

  Voor de teelt van preiplanten zijn hogere zandgronden, die niet al te droog gevoelig zijn, erg belangrijk. Voor een goede opkomst en voldoende weerbaarheid dient de grond te beschikken over een hoge organisch stof gehalte. Als voorvrucht telen ze grasklaver en vervolgens worden de percelen voorzien van een portie compost.

 • Op een 4,6 hectare groot perceel in Jabeek, van akkerbouwer Sjaak Grooten uit Heerlen, zaait loonwerker Vaessen uit Landgraaf de bieten in onbewerkte grond. In eerste instantie wilde Grooten als proef circa 1 hectare van het perceel op deze wijze inzaaien. Toen dat heel goed verliep besloten Sjaak en zoon Jeffrey om het erop te wagen en de gehele 4,6 hectare zo in te zaaien.

  Op een 4,6 hectare groot perceel in Jabeek, van akkerbouwer Sjaak Grooten uit Heerlen, zaait loonwerker Vaessen uit Landgraaf de bieten in onbewerkte grond. In eerste instantie wilde Grooten als proef circa 1 hectare van het perceel op deze wijze inzaaien. Toen dat heel goed verliep besloten Sjaak en zoon Jeffrey om het erop te wagen en de gehele 4,6 hectare zo in te zaaien.

 • Vaessen beschikt sinds 2 jaar over een 18-rijige Kverneland Monopil zaaimachine. Hij gebruikt deze vaker bij bietentelers met percelen op zware lössgronden, die door omstandigheden met een rotorkopeg alleen de bovenste centimeters minimaal kunnen los maken. Nu is deze voor het eerst ingezet in geheel onbewerkte grond.

  Vaessen beschikt sinds 2 jaar over een 18-rijige Kverneland Monopil zaaimachine. Hij gebruikt deze vaker bij bietentelers met percelen op zware lössgronden, die door omstandigheden met een rotorkopeg alleen de bovenste centimeters minimaal kunnen los maken. Nu is deze voor het eerst ingezet in geheel onbewerkte grond.

 • 2 weken na het zaaien komen de eerste bietenplantjes uit.

  2 weken na het zaaien komen de eerste bietenplantjes uit.

 • "Op deze wijze de bieten zaaien is een proef. Met het oog op de lage bietenprijs is het zaak extra goed te letten op de kosten. Op deze manier besparen we twee werkgangen uit: een keer met de schijveneg en het zaaiklaar maken”, verklaart Sjaak Grooten deze zaaiwijze.

  "Op deze wijze de bieten zaaien is een proef. Met het oog op de lage bietenprijs is het zaak extra goed te letten op de kosten. Op deze manier besparen we twee werkgangen uit: een keer met de schijveneg en het zaaiklaar maken”, verklaart Sjaak Grooten deze zaaiwijze.

 • Op een perceel van akkerbouwer John Frijns uit Jabeek zaait loonbedrijf Vaessen. Al 23 jaar vormt cichorei met 5 tot 6 hectare een belangrijk onderdeel van het 25 hectare omvattend bouwplan van Frijns.

  Op een perceel van akkerbouwer John Frijns uit Jabeek zaait loonbedrijf Vaessen. Al 23 jaar vormt cichorei met 5 tot 6 hectare een belangrijk onderdeel van het 25 hectare omvattend bouwplan van Frijns.

 • “Cichorei is een gewas dat net wat extra aandacht en fingerspitzengefühl vraagt", vat Frijns de cichoreiteelt in een notendop samen. "In een doorsnee jaar haal ik een hectareopbrengst van circa 60 ton met 10 ton inuline. Bij een dergelijke opbrengst is het een interessante teelt. Je moet toch een opbrengst van minimaal 50 ton behalen wil het financieel renderen."

  “Cichorei is een gewas dat net wat extra aandacht en fingerspitzengefühl vraagt", vat Frijns de cichoreiteelt in een notendop samen. "In een doorsnee jaar haal ik een hectareopbrengst van circa 60 ton met 10 ton inuline. Bij een dergelijke opbrengst is het een interessante teelt. Je moet toch een opbrengst van minimaal 50 ton behalen wil het financieel renderen."

 • De afstelling van de zaaimachine voor de cichorei luistert heel nauw. Goed overleg is daarom noodzaak.

  De afstelling van de zaaimachine voor de cichorei luistert heel nauw. Goed overleg is daarom noodzaak.

 • Ton Vaessen volgt het zaaien van de cichorei letterlijk op de voet.

  Ton Vaessen volgt het zaaien van de cichorei letterlijk op de voet.

 • Sylvain Wimmers uit Wijnandsrade maakt 3 hectare zaaiklaar voor de teelt van suikerbieten. Daarna kon hij, volgens eigen zeggen, de bieten onder goede omstandigheden zaaien.

  Sylvain Wimmers uit Wijnandsrade maakt 3 hectare zaaiklaar voor de teelt van suikerbieten. Daarna kon hij, volgens eigen zeggen, de bieten onder goede omstandigheden zaaien.

 • Om deze klus in 1 werkgang te klaren, gebruikt Wimmers een combinatie van nde rmeer een Güttler fronttriltand, een Agrisem rotorkopeg met woelpoot en aandrukrol.

  Om deze klus in 1 werkgang te klaren, gebruikt Wimmers een combinatie van nde rmeer een Güttler fronttriltand, een Agrisem rotorkopeg met woelpoot en aandrukrol.

Of registreer je om te kunnen reageren.