Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Oogst in Australië is klaar

Begin november startte in West Australië de graanoogst. De opbrengst van bijna alle gewassen viel daar tegen. De tarwe opbrengsten liggen tussen de 2 en 2,5 ton per hectare. Koolzaad en lupine kwamen niet verder dan een ton per hectare. Oorzaak was de late regen na het zaaien waardoor al gekiemde planten verdroogden en andere zaden pas laat ontkiemden.

Foto

 • In de regio Moora Dandaragan in West-Australië oogst Dave Isbister de laatste hectares tarwe en lupine. Koolzaad, gerst en haver zijn al van het land. Het bedrijf heeft een totale oppervlakte van ruim 7.000 hectare, waarvan ruim 5.000 hectare geschikt voor akkerbouw. - Foto's: Sytze Bakker

  In de regio Moora Dandaragan in West-Australië oogst Dave Isbister de laatste hectares tarwe en lupine. Koolzaad, gerst en haver zijn al van het land. Het bedrijf heeft een totale oppervlakte van ruim 7.000 hectare, waarvan ruim 5.000 hectare geschikt voor akkerbouw. - Foto's: Sytze Bakker

 • Isbister oogst met 2 Case Axial Flow combines op rups. Een 8240 en een dit jaar nieuw aangeschafte 8250, beide met een maaibord van 12 meter. Chauffeurs zijn Agnus Stewart en David Isbister.

  Isbister oogst met 2 Case Axial Flow combines op rups. Een 8240 en een dit jaar nieuw aangeschafte 8250, beide met een maaibord van 12 meter. Chauffeurs zijn Agnus Stewart en David Isbister.

 • Een 30 tons overlaadwagen (Chaser bin) met daarvoor een Fendt 936 haalt het graan bij beide combines op. De combines werken dicht bij elkaar, ze lossen rijdend met een snelheid van 15 kilometer per uur. Zo wordt per combine een capaciteit van 100 hectare per dag gehaald.

  Een 30 tons overlaadwagen (Chaser bin) met daarvoor een Fendt 936 haalt het graan bij beide combines op. De combines werken dicht bij elkaar, ze lossen rijdend met een snelheid van 15 kilometer per uur. Zo wordt per combine een capaciteit van 100 hectare per dag gehaald.

 • De chauffeur op de overlaadwagen Riley Mckay rijdt met een vaste snelheid naast de combine.

  De chauffeur op de overlaadwagen Riley Mckay rijdt met een vaste snelheid naast de combine.

 • De chauffeur op de combine kan daardoor de wagen goed afvullen. Mckay heeft vanuit de trekker weinig zicht op de overlaadwagen.

  De chauffeur op de combine kan daardoor de wagen goed afvullen. Mckay heeft vanuit de trekker weinig zicht op de overlaadwagen.

 • Vanaf deze positie lijkt het een vrij normaal gewas.

  Vanaf deze positie lijkt het een vrij normaal gewas.

 • Maar zo geeft het een duidelijk beeld van de dunne stand van deze tarwe.

  Maar zo geeft het een duidelijk beeld van de dunne stand van deze tarwe.

 • Perceel klaar, op naar het volgende perceel.

  Perceel klaar, op naar het volgende perceel.

 • In dit perceel zit een duidelijke zandkop waar bijna niets groeit. Soms zijn er ook obstakels, zoals stenen of stukken hout waar opgelet moet worden.

  In dit perceel zit een duidelijke zandkop waar bijna niets groeit. Soms zijn er ook obstakels, zoals stenen of stukken hout waar opgelet moet worden.

 • Isbister heeft een eigen vrachtauto om het graan af te voeren. Als het zo uitkomt lost de overlaadwagen rechtsreeks in de vrachtauto.

  Isbister heeft een eigen vrachtauto om het graan af te voeren. Als het zo uitkomt lost de overlaadwagen rechtsreeks in de vrachtauto.

 • Daarna wordt de auto afgevuld uit de field bin, een verplaatsbare tussenopslag met een inhoud van 130 ton. Soms wordt er een tweede auto bij gehuurd om het graan af te voeren.

  Daarna wordt de auto afgevuld uit de field bin, een verplaatsbare tussenopslag met een inhoud van 130 ton. Soms wordt er een tweede auto bij gehuurd om het graan af te voeren.

 • Met de eigen truck van het bedrijf rijdt Henk Fledderus het graan naar een grote graanopslag in Moora.

  Met de eigen truck van het bedrijf rijdt Henk Fledderus het graan naar een grote graanopslag in Moora.

 • Bij aankomst worden monsters genomen om het vochtgehalte en kwaliteit van het graan te bepalen.

  Bij aankomst worden monsters genomen om het vochtgehalte en kwaliteit van het graan te bepalen.

 • De weegbrug waar de grote vrachten precies op passen. Het is uitkijken dat de randen niet met de banden geraakt worden.

  De weegbrug waar de grote vrachten precies op passen. Het is uitkijken dat de randen niet met de banden geraakt worden.

 • Nu is bekend waar gelost moet worden, grid 1 t/m 8. Op de achtergrond de trein die het graan vanuit deze opslag transporteert naar de eindbestemmingen.

  Nu is bekend waar gelost moet worden, grid 1 t/m 8. Op de achtergrond de trein die het graan vanuit deze opslag transporteert naar de eindbestemmingen.

 • Het lossen gebeurt hier boven een kleine put die het graan op lange transportbanden naar de grote opslagruimten brengt. De kleden worden met mankracht over de opslag getrokken.

  Het lossen gebeurt hier boven een kleine put die het graan op lange transportbanden naar de grote opslagruimten brengt. De kleden worden met mankracht over de opslag getrokken.

 • Na het bepalen van het leeggewicht zijn gewicht en cijfers bekend. Beetje plezier in je werk is hier duidelijk te zien.

  Na het bepalen van het leeggewicht zijn gewicht en cijfers bekend. Beetje plezier in je werk is hier duidelijk te zien.

 • Een overzicht van een veld met lupine. Hier is goed te zien dat men vaste rijpaden heeft waar niet van af wordt geweken. Zowel de combines als de overlaadwagen en de Fendt staan op 3 meter spoorbreedte. Er wordt op deze manier zo weinig mogelijk grond bereden. Na de oogst wordt er wel schuin gewoeld om de sporen weer los te trekken.

  Een overzicht van een veld met lupine. Hier is goed te zien dat men vaste rijpaden heeft waar niet van af wordt geweken. Zowel de combines als de overlaadwagen en de Fendt staan op 3 meter spoorbreedte. Er wordt op deze manier zo weinig mogelijk grond bereden. Na de oogst wordt er wel schuin gewoeld om de sporen weer los te trekken.

 • Een volle overlaadwagen rijdt na het vullen het spoor uit en gaat om het perceel naar de grote tussenopslag of naar de gereedstaande vrachtauto.

  Een volle overlaadwagen rijdt na het vullen het spoor uit en gaat om het perceel naar de grote tussenopslag of naar de gereedstaande vrachtauto.

 • De lupine is veel te kort gebleven met kleine peulen en de open plekken in het perceel waar planten zijn weggevallen.

  De lupine is veel te kort gebleven met kleine peulen en de open plekken in het perceel waar planten zijn weggevallen.

 • Het aantal zaden in een peul varieert tussen de 3 en 5. Is de stand nog slechter dan wordt er niet geoogst en laten ze er schapen op weiden.

  Het aantal zaden in een peul varieert tussen de 3 en 5. Is de stand nog slechter dan wordt er niet geoogst en laten ze er schapen op weiden.

 • Uiteraard is dit beeld ook te verwachten in Australië: kangoeroes.

  Uiteraard is dit beeld ook te verwachten in Australië: kangoeroes.

 • Voor dit (kleine) perceel wordt alleen de overlaadwagen gebruikt om de vrachtwagen te vullen. De grote tussenopslag staat al bij het volgende grotere perceel.

  Voor dit (kleine) perceel wordt alleen de overlaadwagen gebruikt om de vrachtwagen te vullen. De grote tussenopslag staat al bij het volgende grotere perceel.

 • Het is inmiddels donker als er met een volgend perceel wordt begonnen. Na het verhuizen wordt het brede maaibord hoog over de hekken en afrasteringen getild. Op de openbare weg gaat het maaibord er wel af.

  Het is inmiddels donker als er met een volgend perceel wordt begonnen. Na het verhuizen wordt het brede maaibord hoog over de hekken en afrasteringen getild. Op de openbare weg gaat het maaibord er wel af.

 • Verlichting is van groot belang voor goed zicht op het werk.

  Verlichting is van groot belang voor goed zicht op het werk.

 • De combines zijn net begonnen aan dit perceel, dus heeft Mikey Mckay, chauffeur van de overlaadwagen, even een moment pauze.

  De combines zijn net begonnen aan dit perceel, dus heeft Mikey Mckay, chauffeur van de overlaadwagen, even een moment pauze.

Laatste reacties

 • lhessels991

  Dus daar werk je Henk. Groeten Bertus.
  En succes hè.

 • Vhouder

  30 ton overlaadwagen is daar 15 hectare dorsen zunt van de diesel

 • Gradje 1966

  Wat een geplaar in Nederland maar 700 ha nodig voor de zelfde opbrengst super goed voor de Co2 uitstoot

 • jan4072

  @gradje: interessante vraag hoeveel dieselolie er nodig is per kg of ton graan/produkt en dan niet alleen de oogst maar ook bewerken spuiten en eventueel beregenen meerekenen natuurlijk.

 • EL

  Door de droogte viel de opbrengst tegen, staat er!

 • info36

  Goede opmerking van Gradje, goed tegengeluid aan degenen die de landbouw uit Nederland willen hebben.

 • husky

  @02:50 klopt maar dan halen ze nog nooit de opbrengsten net als hier, volgens mij tarwe ton of 5

 • MINNAARD

  zag er meer uit als 3 ton
  ik heb zelf ook een aantal keer geholpen in australie
  zij zijn zeker jaloers als het om onze opbrengsten gaat
  feitelijk is de footprint daar ongunstig vanwege de lage opbrengst

 • mottonbird

  footprint , Co2 uitstoot ! Jaloers ???

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.