Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Tweefasen bietenoogst in ere hersteld

Om de bodemdruk te verminderen, heeft akkerbouwer Peter Dieleman in het Zeeuwse Kamperland besloten het tweefasensysteem om suikerbieten te oogsten weer in gebruik te nemen.

Peter Dieleman is door zijn vroegere werk bij een loonbedrijf goed bekend met het toen nog gangbare tweefasen oogstsysteem. Om de bodem te ontzien, rooit hij zijn eigen bieten nu weer met dit systeem. - Foto s: Anton Dingemanse

Een indruk van de gerooide bieten in het zwad. De bieten zijn nauwelijks beschadigd en de klei is er nog niet af.

Bij het laden gaan de bieten nog eens over drie reinigingszonnen voor ze de bunker ingaan. Zeker bij drogend weer vermindert dit tweefasesysteem de tarra aan de hoop behoorlijk.

Het bietenperceel ligt naast het bedrijf. Dieleman lost de lader daarom rechtstreeks op de losplaats. De meenemers van de bodemketting zijn bij deze Dewulf hoog genoeg om de bieten in hoge stand te kunnen lossen. Doordat de bunker hoog kan lossen, is het ook niet nodig om de hoop nog op te werken. Voor percelen die verder van het erf liggen, zet Dieleman voor het transport over de weg een kipper in.

Om het gewicht van machine en lading goed te verdelen, staat de laadwagen op 1 meter brede banden.

Beperking van de bodemdruk is voor Dieleman het belangrijkste argument om over te gaan op dit tweefasensysteem. Het ledig gewicht van de raper is 7 ton en er gaat ongeveer 15 ton in de bunker. Dit is bij elkaar ongeveer het gewicht van een lege zelfrijdende rooier. Het gewicht van de bieten in de bunker komt daar nog bij.

Na het rapen bewerkt Dieleman het bietenland met een schijveneg om daarna zo snel mogelijk wintertarwe te zaaien.

De rooier is duidelijk een tweedehands Gilles rooier. De bieten gaan over drie reinigingszonnen.

Het is toch een heel ander zicht; een trekker met voorop een ontbladeraar en achteraan een rooier om de bieten te rooien. Een beeld dat voor de uienoogst gebruikelijk is.

Dieleman laat de bieten een dag liggen om te drogen. Dan raapt hij ze met een zelfrijdende Dewulf R7000T-lader.

Beheer
WP Admin