Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Overwinterende gewassen staan er in Zeeland goed bij

Overwinteringsplantuien hadden een goede start, ook wintergerst, tarwe en graszaad ontwikkelen zich egaal.

Nog een Engels Raai tetraploide ras. In dit geval Vievelt, dit gaat het tweede jaar in.

Dit perceel wintergerst werd begin september gezaaid na het roteren van de tarwestoppel. De bodem is inmiddels zo goed als bedekt.

Dat blijkt ook bij nadere beschouwing, de gerstplantjes zijn al flink uitgestoeld.

Meteen na de bietenoogst op 2 november zaaide akkerbouwcombinatie Nieuw-Kampen in Kamperland wintertarwe van het ras Talent.

Het perceel wintertarwe is eigenlijk exemplarisch voor alle percelen wintertarwe, een goede en gelijkmatige opkomst en ontwikkeling. Er ligt inmiddels een egaal groenig waas over het perceel.

Een wat afwijkende tarweteelt zijn deze selectievelden naast een perceel kaal land. Het betreft hier pre-basiszaad van het ras KWS-Extase. Een dergelijke teelt is herkenbaar aan de selectiepaden.

Hier zijn deze paden duidelijker herkenbaar. Uit pre-basiszaad teelt Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil basiszaad bestemd voor de zaaizaad productie.

Dit mengsel met veel Japanse haver wordt begin februari geploegd. Op dit perceel worden dit jaar biologische aardappelen geteeld.

Her en der staat er nog een groenbemester op de ploeg te wachten. Hier een perceel gele mosterd in de buurt van Philippine.

Naast de opbrengst van 3 tot 4 keer per jaar oogsten, verbetert het gewas door de diepe beworteling ook nog de structuur van de bodem.

Het zachte weer zorgde er voor dat het gewas de neiging heeft om weer uit te lopen.

Een ander meerjarig gewas is luzerne, hier een perceel in de buurt van Colijnsplaat. Dit is bestemd voor de nabij gelegen groenvoederdrogerij Timmerman in Kortgene. Hier wordt de luzerne gedroogd en geperst tot korrels voor veevoer en huisdieren.

Naast de eenjarige teelten zijn er ook de nodige meerjarige teelten zoals graszaad. Hier bij Goes een perceel Engels Raaigras van het DLF tetraploide ras Melbolt. Dit is in september gezaaid en gaat nu dus het eerste jaar in.

In de winter is het rustig op de akkers. Jan Stouten uit Oosterland op Schouwen-Duiveland bekijkt hier de wortelontwikkeling van het nieuwe rode winteruienras Red Spring. - Foto's: Anton Dingemanse

Stouten plantte dit rode ras tegelijkertijd met het gele ras Troy op 16 oktober 2018. In dit stadium is de worteling van Red Spring goed maar de Troy laat een verder ontwikkeld wortelstelsel zien.

Reint van Nieuwenhuijzen in Arnemuiden beregende half oktober zijn winteruien. De teler plantte begin oktober in betrekkelijk droge grond zijn Tornado winterplantuien. Door de droge grond sloeg maar een enkele ui aan en om ongelijke ontwikkeling te voorkomen beregende hij de uien.

De beregening was kennelijk effectief. Zo n 3 maanden later staan de uien er mooi gelijkmatig bij.

Ook de granen laten een mooi ontwikkelingsbeeld zien. Hier een perceel wintertarwe bij Kloetinge van het ras Kelvin dat eind november gezaaid is.

Beheer
WP Admin