Akkerbouw

Foto & video 6 reactieslaatste update:1 okt 2018

Voorvrucht van invloed op doorwas in consumptieaardappelen

De droogte is niet alleen de oorzaak van doorwas in consumptieaardappelen. Ook de voorvrucht is van invloed op het ontstaan van doorwas. Het is zaak om met doorwas niet te lang wachten met de oogst. Het gevaar van glazigheid ligt op de loer.

Foto

 • Bij Jannes Zelhorst in Nagele (Fl.) wordt Agria consumptie nu al gerooid vanwege de aanwezigheid van doorwas. Dit perceel had suikerbieten als voorvrucht. De maatverdeling is met 80% boven 40 millimeter goed te noemen. - Foto's: Sytze Bakker

  Bij Jannes Zelhorst in Nagele (Fl.) wordt Agria consumptie nu al gerooid vanwege de aanwezigheid van doorwas. Dit perceel had suikerbieten als voorvrucht. De maatverdeling is met 80% boven 40 millimeter goed te noemen. - Foto's: Sytze Bakker

 • Zelhorst heeft nu hulp van zijn zoon Reinder die een paar dagen vrij heeft. Hij rooit met een Reekie Cleanflow 2000 Harvester. Schoon rooien is onder deze omstandigheden geen probleem.

  Zelhorst heeft nu hulp van zijn zoon Reinder die een paar dagen vrij heeft. Hij rooit met een Reekie Cleanflow 2000 Harvester. Schoon rooien is onder deze omstandigheden geen probleem.

 • Het rooien gaat zoals ze het noemen 'als een speer'. De structuur is uitstekend en er kan redelijk snel gereden worden op de zware grond.

  Het rooien gaat zoals ze het noemen 'als een speer'. De structuur is uitstekend en er kan redelijk snel gereden worden op de zware grond.

 • Een mooi schoon product, licht behangen met grond komt in de kiepwagen. In de wagen zijn enkele doorwasknollen te vinden.

  Een mooi schoon product, licht behangen met grond komt in de kiepwagen. In de wagen zijn enkele doorwasknollen te vinden.

 • In de andere helft van het perceel met voorvrucht wintertarwe zit geen doorwas. De knollen zijn hier iets grover met 90% in de maat 40. Deze gaan nu ook gerooid worden.

  In de andere helft van het perceel met voorvrucht wintertarwe zit geen doorwas. De knollen zijn hier iets grover met 90% in de maat 40. Deze gaan nu ook gerooid worden.

 • Beeld van een dikke knol met doorwas. De axiaalrollen van de rooier draaien de meeste nieuwe knolletjes er wel af.

  Beeld van een dikke knol met doorwas. De axiaalrollen van de rooier draaien de meeste nieuwe knolletjes er wel af.

 • En die blijven dan uiteraard op het land achter.

  En die blijven dan uiteraard op het land achter.

 • Van deze knollen (met doorwas) wordt het onderwatergewicht bepaald.

  Van deze knollen (met doorwas) wordt het onderwatergewicht bepaald.

 • Na een paar handelingen van wegen van een mandje aardappelen tot het onder water wegen zien we de wijzer van de weger op 375 gram OWG staan.

  Na een paar handelingen van wegen van een mandje aardappelen tot het onder water wegen zien we de wijzer van de weger op 375 gram OWG staan.

 • Uit voorzorg wordt deze partij apart opgeslagen. Dat biedt de mogelijkheid om deze apart af te leveren.

  Uit voorzorg wordt deze partij apart opgeslagen. Dat biedt de mogelijkheid om deze apart af te leveren.

 • Zelhorst heeft met 6 keer beregenen een geschatte opbrengst van 50 tot 55 ton per hectare van het perceel met voorvrucht bieten. De aardappelopbrengst van het perceel met voorvrucht tarwe schat Zelhorst op meer dan 60 ton per hectare.

  Zelhorst heeft met 6 keer beregenen een geschatte opbrengst van 50 tot 55 ton per hectare van het perceel met voorvrucht bieten. De aardappelopbrengst van het perceel met voorvrucht tarwe schat Zelhorst op meer dan 60 ton per hectare.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Uit dit verslag zouden we kunnen opmaken dat voorvrucht Suikerbieten meer kans op doorwas geeft dan voorvrucht tarwe. Nu is het zaak te achter halen waarom dit zo is. Zou het kunnen komen door de nalevering van stikstof uit het bietenblad of de onttrekking van stikstof nodig voor de vertering van tarwestoppel? Het antwoord hierop kan de teler een handvat geven om de doorwas kans na suikerbieten te verkleinen.

 • Jan-Zonderland

  Je kunt er ook uit opmaken dat je €1400 extra aan het saldo van tarwe kunt toevoegen
  10 ton extra aardappels x € 0,14. Dan is tarwe ineens een leuke teelt.

 • farmerbn

  Rijk rekenen is altijd leuk. Je kunt ook 1400 euro van het bietensaldo aftrekken.

 • info36

  Zijn ze al afgeleverd en gewogen omdat er al opbrengsten worden genoemd?

 • zelhorst


  nog niet afgeleverd maar in de box wel een goede indicatie
  hoeveel ton er in de box zit partijen zijn apart opgeslagen
  jannes zelhorst

 • Schrauwen Landbouw

  Goede structuur van de grond is dus belangrijk. Hoe zou het zijn als de tarwe onder natte omstandigheden geoogst zou zijn en de bieten onder droge omstandigheden? Al is de kans dat je graan droog van het land krijgt wel groter dan het droog oogsten van bieten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.