Akkerbouw

Foto & video

Aardappeldemodag toont alle schakels in de keten

De Aardappeldemodag trok woensdag 22 augustus zo’n 8.000 bezoekers op het WPR-proefbedrijf in het Zuid-Hollandse Westmaas.

Het thema was ‘Sterke schakels verbinden’. Daarmee wordt bedoeld dat alle schakels in de aardappelketen zodanig op elkaar moeten inspelen dat teelt en afzet worden geoptimaliseerd.

Foto

 • Op de Aardappeldemodag waren veel bedrijven, organisaties en ideeën te zien die een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de aardappelketen. Vooral de rooidemonstraties trokken als vanouds veel belangstelling. - Foto's: Anton Dingemanse

  Op de Aardappeldemodag waren veel bedrijven, organisaties en ideeën te zien die een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de aardappelketen. Vooral de rooidemonstraties trokken als vanouds veel belangstelling. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Tijdens de rooidemonstraties werden machines van Grimme, Dewulf, AVR en Ploeger ingezet. Hier rooit een getrokken ‘AVR Lynx’ wagenrooier 2 rijen aardappelen. Op de achtergrond is een Ploeger-rooier aan het werk.

  Tijdens de rooidemonstraties werden machines van Grimme, Dewulf, AVR en Ploeger ingezet. Hier rooit een getrokken ‘AVR Lynx’ wagenrooier 2 rijen aardappelen. Op de achtergrond is een Ploeger-rooier aan het werk.

 • Belangstellenden lopen achter de rooiers om het resultaat te beoordelen.

  Belangstellenden lopen achter de rooiers om het resultaat te beoordelen.

 • Achter de rooier liggen verspreid wat doorgesneden aardappelen. De stukjes rotte aardappelen laten zien dat het niet aan de rooiafstelling ligt, maar dat het hier een plek betreft die afgelopen voorjaar onder water heeft gestaan. Hier heeft de rooier wat hoger gerooid om geen rotte knollen mee te nemen.

  Achter de rooier liggen verspreid wat doorgesneden aardappelen. De stukjes rotte aardappelen laten zien dat het niet aan de rooiafstelling ligt, maar dat het hier een plek betreft die afgelopen voorjaar onder water heeft gestaan. Hier heeft de rooier wat hoger gerooid om geen rotte knollen mee te nemen.

 • De gerooide aardappelen werden direct in 3 verschillende stortbakken geleegd. Ook hier was veel belangstelling voor.

  De gerooide aardappelen werden direct in 3 verschillende stortbakken geleegd. Ook hier was veel belangstelling voor.

 • Een bezoeker kijkt aandachtig naar de aardappelstroom die vanuit de nieuwe Dewulf Field Loader 240 richting de vrachtwagen gaat. De andere loslijnen waren van AVR, Grimme en Prinsen.

  Een bezoeker kijkt aandachtig naar de aardappelstroom die vanuit de nieuwe Dewulf Field Loader 240 richting de vrachtwagen gaat. De andere loslijnen waren van AVR, Grimme en Prinsen.

 • De aardappelteelt begint met poten. Er werden geen aardappelen gepoot, maar er was wel interesse voor de pootmachines.

  De aardappelteelt begint met poten. Er werden geen aardappelen gepoot, maar er was wel interesse voor de pootmachines.

 • In de hallen was een ruim opgezette bedrijvenmarkt met veel variatie. Links staat pootgoedhandelshuis Interseed en daarnaast een fabrikant van reinigingsrollen.

  In de hallen was een ruim opgezette bedrijvenmarkt met veel variatie. Links staat pootgoedhandelshuis Interseed en daarnaast een fabrikant van reinigingsrollen.

 • In het Holland Process Paviljoen werd het hele traject van schoning tot verpakken van aardappel aanschouwelijk gemaakt. Hier rechts de kluiten- en stenenscheider van Grisnich.

  In het Holland Process Paviljoen werd het hele traject van schoning tot verpakken van aardappel aanschouwelijk gemaakt. Hier rechts de kluiten- en stenenscheider van Grisnich.

 • Voor jonge of toekomstige boeren was een speciaal programma waarin werd ingegaan op de problematiek die zich kan voordoen bij bedrijfsovername, financiering, toepassing van innovaties en New Farming.

  Voor jonge of toekomstige boeren was een speciaal programma waarin werd ingegaan op de problematiek die zich kan voordoen bij bedrijfsovername, financiering, toepassing van innovaties en New Farming.

 • In het verlengde van het mechanisatiepark liggen de aardappelproefvelden van Proefbedrijf Westmaas, waar onder andere verschillende soorten meststoffen worden beproefd.

  In het verlengde van het mechanisatiepark liggen de aardappelproefvelden van Proefbedrijf Westmaas, waar onder andere verschillende soorten meststoffen worden beproefd.

 • Op dit proefveld is de groeiverbeteraar Poly4 van het Britse meststoffenbedrijf Sirius Minerals getest. Dit middel bevat zwavel, kalium, magnesium en calcium die door het bedrijf zelf worden gewonnen. Deze mineralen zouden tijdens de groei beschikbaar komen op het moment dat de plant er behoefte aan heeft. Hier liggen 3 proeven. Onbehandeld, met patentkali en met Poly4.

  Op dit proefveld is de groeiverbeteraar Poly4 van het Britse meststoffenbedrijf Sirius Minerals getest. Dit middel bevat zwavel, kalium, magnesium en calcium die door het bedrijf zelf worden gewonnen. Deze mineralen zouden tijdens de groei beschikbaar komen op het moment dat de plant er behoefte aan heeft. Hier liggen 3 proeven. Onbehandeld, met patentkali en met Poly4.

 • Toeleverancier Van Iperen heeft een proef aangelegd met variabel poten van aardappelen. De plantafstand is gebaseerd op taakkaarten uit het precisielandbouwproject TT+. Langs een wand van hun paviljoen staan de resultaten van deze proef. Het blijkt dat het variabel poten op basis van de taakkaarten een gelijkmatige opbrengst oplevert.

  Toeleverancier Van Iperen heeft een proef aangelegd met variabel poten van aardappelen. De plantafstand is gebaseerd op taakkaarten uit het precisielandbouwproject TT+. Langs een wand van hun paviljoen staan de resultaten van deze proef. Het blijkt dat het variabel poten op basis van de taakkaarten een gelijkmatige opbrengst oplevert.

 • Taakkaarten kunnen worden gemaakt op basis van satellietbeelden. Dan moet het gewas op het perceel staan. Metingen in de bodem geven een vollediger beeld van de bodemgesteldheid. Het bedrijf Langeslag Totaal Techniek demonstreerde de bodemscanner Veris-U3. Deze meet de bodemtextuur door een elektrisch signaal vanuit de middelste schijven door de grond naar de buitenste schijven te sturen.

  Taakkaarten kunnen worden gemaakt op basis van satellietbeelden. Dan moet het gewas op het perceel staan. Metingen in de bodem geven een vollediger beeld van de bodemgesteldheid. Het bedrijf Langeslag Totaal Techniek demonstreerde de bodemscanner Veris-U3. Deze meet de bodemtextuur door een elektrisch signaal vanuit de middelste schijven door de grond naar de buitenste schijven te sturen.

 • Dit is de meetkouter van de Veris-U3 met in het midden de infraroodscanner die het gehalte aan organische stof in de bodem meet. Daarnaast wordt met andere sensoren de pH gemeten. Het totaalgewicht van de combinatie Veris en trekker is slechts 2.500 kilo om bodemverdichting te voorkomen.

  Dit is de meetkouter van de Veris-U3 met in het midden de infraroodscanner die het gehalte aan organische stof in de bodem meet. Daarnaast wordt met andere sensoren de pH gemeten. Het totaalgewicht van de combinatie Veris en trekker is slechts 2.500 kilo om bodemverdichting te voorkomen.

 • De meetgegevens van de bodemscanner worden op scherm weergegeven en daarna opgeslagen. Aan de hand van deze gegevens kunnen precieze taakkaarten voor verschillende toepassingen worden samengesteld.

  De meetgegevens van de bodemscanner worden op scherm weergegeven en daarna opgeslagen. Aan de hand van deze gegevens kunnen precieze taakkaarten voor verschillende toepassingen worden samengesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.