Akkerbouw

Foto & video 2 reactieslaatste update:19 jul 2018

Wintertarwe nog net iets te vochtig om te oogsten

De eerste wintertarwe dient zich voorzichtig aan voor de oogst. Het droge jaar lijkt de oogst van granen te vervroegen, maar het gewas is nog lang niet overal goed.

Er zijn percelen die op het oog rijp zijn om te oogsten, maar toch zitten er nog veel korrels in de aar die nog niet aan oogsten toe zijn en het vochtgehalte nadelig beïnvloeden.

Foto

 • Loonwerker Arjan Ooms in Marknesse kondigde al aan dat de eerste percelen wintertarwe in aantocht zijn. En akkerbouwer Klaas Zachariasse uit Marnesse wil wel aan de gang met de oogst van zijn eerste 3 hectare wintertarwe (ras Graham). Want als de oogst volop losbarst, kan het wel eens zijn dat er een wachtrij ontstaat voor combinen.

  Loonwerker Arjan Ooms in Marknesse kondigde al aan dat de eerste percelen wintertarwe in aantocht zijn. En akkerbouwer Klaas Zachariasse uit Marnesse wil wel aan de gang met de oogst van zijn eerste 3 hectare wintertarwe (ras Graham). Want als de oogst volop losbarst, kan het wel eens zijn dat er een wachtrij ontstaat voor combinen.

 • Ooms heeft net een 'nieuwe' New Holland CX 8.85 op geveerde rups van 70 centimeter aangeschaft met een maaibord van 7,5 meter en een tankinhoud van 11.500 liter. Hij koos voor de rups om binnen de norm van 3,5 meter over de weg te kunnen rijden in plaats van banden die hij er onder wilde hebben.

  Ooms heeft net een 'nieuwe' New Holland CX 8.85 op geveerde rups van 70 centimeter aangeschaft met een maaibord van 7,5 meter en een tankinhoud van 11.500 liter. Hij koos voor de rups om binnen de norm van 3,5 meter over de weg te kunnen rijden in plaats van banden die hij er onder wilde hebben.

 • Aan het stof te zien is het mooi oogstweer. Het stro wordt hier ook geperst.

  Aan het stof te zien is het mooi oogstweer. Het stro wordt hier ook geperst.

 • Nu wordt het spannend, de kipper lijkt net groot genoeg om een volle tank in te lossen.

  Nu wordt het spannend, de kipper lijkt net groot genoeg om een volle tank in te lossen.

 • Nu eerst een vochtmonster trekken om te kijken of de oogst verder kan gaan.

  Nu eerst een vochtmonster trekken om te kijken of de oogst verder kan gaan.

 • Op het oog zijn het mooie korrels met gewicht, al zijn een paar groene korrels te zien. Deze zijn overigens wel hard.

  Op het oog zijn het mooie korrels met gewicht, al zijn een paar groene korrels te zien. Deze zijn overigens wel hard.

 • Oei, een vochtgehalte van 19,5%. Dat wordt stoppen met oogsten en eerst maar een biertje drinken, vindt teler Zachariasse. Het valt dus toch nog tegen. Er stond als het goed ging nog 7 hectare op het programma van 
Zachariasse. De volgende dag volgt er weer een poging.

  Oei, een vochtgehalte van 19,5%. Dat wordt stoppen met oogsten en eerst maar een biertje drinken, vindt teler Zachariasse. Het valt dus toch nog tegen. Er stond als het goed ging nog 7 hectare op het programma van Zachariasse. De volgende dag volgt er weer een poging.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je denkt dat je kunt gaan oogsten en het monster geeft 19.5% !! vocht aan dan heb je er weinig verstand van.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, ja dat lijkt er wel op. Ik ga ervanuit dat die combine ook wel vochtsensors heeft maar als die niet gecalibreerd worden, wat gewoon bijna door niemand wordt gedaan, althans "hier", dan draai je jezelf ook een rad voor ogen.
  Overigens vind ik dat een boer en combinechauffeur het vochtgehalte redelijk moet kunnen inschatten door op wat korrels te kauwen. Maar het artikel zegt dat de korrels wel hard waren dus dan weet ik het ook niet meer. Ik heb zelf mijn kleine hoekje tarwe gisteren laten dorsen. Was een proefveldje bij met 6 verschillende rassen. Allemaal rond de 14,5 % vocht, perfect dus, maar 1 ras zat boven de 20%. Maaar voor 1 strookje ga je niet stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.