Akkerbouw

Foto & video

Kijkje in de keuken van gewasveredeling

Samen met Hazera en SesVanderHave organiseerde Limagrain in zijn onderzoekcentra bij Rilland in Zeeland open dagen met als thema De Perfecte Plant.

Bezoekers konden aan de hand van demo’s de rassen van de verschillende gewassen met elkaar vergelijken. Bij eventuele vragen waren deskundigen beschikbaar om een en ander te verduidelijken.

Foto

 • Een van de belangrijkste gewassen van Limagrain zijn de granen. In een tijdens deze dagen te bezoeken veredelingsruimte wordt een deel van het veredelingsproces aanschouwelijk gemaakt. Ter bestuiving brengen medewerkers vanuit een buisje op hun hand stuifmeel aan in de aar. - Foto's: Anton Dingemanse

  Een van de belangrijkste gewassen van Limagrain zijn de granen. In een tijdens deze dagen te bezoeken veredelingsruimte wordt een deel van het veredelingsproces aanschouwelijk gemaakt. Ter bestuiving brengen medewerkers vanuit een buisje op hun hand stuifmeel aan in de aar. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Het gelige stuifmeel is hier zichtbaar op het stengeltje van de aar.

  Het gelige stuifmeel is hier zichtbaar op het stengeltje van de aar.

 • Voor de verdere ontwikkeling gaan de graanplanten van elkaar afgeschermd in de klimaatkamer. En dan maar hopen dat er een succesvol ras wordt geboren. Ongeveer 1 op de 10.000 pogingen kan bingo zijn.

  Voor de verdere ontwikkeling gaan de graanplanten van elkaar afgeschermd in de klimaatkamer. En dan maar hopen dat er een succesvol ras wordt geboren. Ongeveer 1 op de 10.000 pogingen kan bingo zijn.

 • Een ander in belang toenemend gewas - of eigenlijk gewassen - is de groenbemester. Er wordt steeds gezocht welk mengsel het beste resultaat voor een bepaalde vervolgteelt geeft en daarbij rekeninghoudend met ongewenste bijverschijnselen, zoals met name in zachte winters waardplanten voor bijvoorbeeld insecten of slakken.

  Een ander in belang toenemend gewas - of eigenlijk gewassen - is de groenbemester. Er wordt steeds gezocht welk mengsel het beste resultaat voor een bepaalde vervolgteelt geeft en daarbij rekeninghoudend met ongewenste bijverschijnselen, zoals met name in zachte winters waardplanten voor bijvoorbeeld insecten of slakken.

 • Bij Hazera ligt de nadruk op de uienteelt. Bezoekers konden een kijkje nemen in de veredelingskassen waar in schier eindeloze rijen de veredelingsproeven staan. Daarnaast werd uiteraard uitleg gegeven hoe een en ander in zijn werk gaat.

  Bij Hazera ligt de nadruk op de uienteelt. Bezoekers konden een kijkje nemen in de veredelingskassen waar in schier eindeloze rijen de veredelingsproeven staan. Daarnaast werd uiteraard uitleg gegeven hoe een en ander in zijn werk gaat.

 • In een stand waren van verschillende bacteriële aandoeningen waar uien gevoelig voor zijn voorbeelden te zien in petrischaaltjes. Hier fusarium in 2 stadia.

  In een stand waren van verschillende bacteriële aandoeningen waar uien gevoelig voor zijn voorbeelden te zien in petrischaaltjes. Hier fusarium in 2 stadia.

 • De bietenteelt staat voor nieuwe uitdagingen door het wegvallen van middelen. Ook hier zal antwoorden moeten worden gezocht in het telen van resistente rassen.

  De bietenteelt staat voor nieuwe uitdagingen door het wegvallen van middelen. Ook hier zal antwoorden moeten worden gezocht in het telen van resistente rassen.

 • Om snel stappen te maken, zullen nieuwe veredelingstechnieken moeten worden toegepast.

  Om snel stappen te maken, zullen nieuwe veredelingstechnieken moeten worden toegepast.

 • Hier is een oud rhizomanie-gevoelig ras decoratief toegepast. Om het logo van SesVanderHave zijn ringvormig enkele rijen bieten van een oud ras gezaaid, geflankeerd door enkele rijen moderne rhizomanie-resistente bieten.

  Hier is een oud rhizomanie-gevoelig ras decoratief toegepast. Om het logo van SesVanderHave zijn ringvormig enkele rijen bieten van een oud ras gezaaid, geflankeerd door enkele rijen moderne rhizomanie-resistente bieten.

 • In een demo van enkele bietenrassen is een onbedoeld voorbeeld van bodemverdichting te zien. Dwars door de demo's is rechtsonder een spoor te herkennen, wellicht een spuitspoor van een voorgaande teelt.

  In een demo van enkele bietenrassen is een onbedoeld voorbeeld van bodemverdichting te zien. Dwars door de demo's is rechtsonder een spoor te herkennen, wellicht een spuitspoor van een voorgaande teelt.

 • In de veredelingsruimte laat veredelaar Andre Schriek de werkwijze van bestuiven bij bieten zien. Alle stuifmeeldraden worden verwijderd en voor de gewenste kruising wordt een plant van een andere variëteit ter bestuiving toegevoegd en afgeschermd om ongewenste bestuiving te voorkomen.

  In de veredelingsruimte laat veredelaar Andre Schriek de werkwijze van bestuiven bij bieten zien. Alle stuifmeeldraden worden verwijderd en voor de gewenste kruising wordt een plant van een andere variëteit ter bestuiving toegevoegd en afgeschermd om ongewenste bestuiving te voorkomen.

 • Als de bestuiving is geslaagd ontstaat bloei- en zaadvorming.

  Als de bestuiving is geslaagd ontstaat bloei- en zaadvorming.

 • Dit is het eenkiemig zaad dat in het pillenzaad zit.

  Dit is het eenkiemig zaad dat in het pillenzaad zit.

 • Deze variant zal bij oudere telers nog bekend zijn. Dit is het meerkiemig zaad dat na opkomst uitgedund moet worden. In bijvoorbeeld Noord-Afrika wordt dit zaad nog steeds gebruikt. Daar is inhuren van arbeid om uit te dunnen goedkoper dan investeren in in verhouding duur eenkiemig zaad.

  Deze variant zal bij oudere telers nog bekend zijn. Dit is het meerkiemig zaad dat na opkomst uitgedund moet worden. In bijvoorbeeld Noord-Afrika wordt dit zaad nog steeds gebruikt. Daar is inhuren van arbeid om uit te dunnen goedkoper dan investeren in in verhouding duur eenkiemig zaad.

 • Tot de belagers van de biet hoort ook de trips die vooral in uien flink kan huishouden. Een van de natuurlijke vijanden van de trips zijn deze roofwantsen. In hoeverre deze succesvol in commerciële teelt kunnen worden ingezet, zal uit proeven moeten blijken.

  Tot de belagers van de biet hoort ook de trips die vooral in uien flink kan huishouden. Een van de natuurlijke vijanden van de trips zijn deze roofwantsen. In hoeverre deze succesvol in commerciële teelt kunnen worden ingezet, zal uit proeven moeten blijken.

 • Ook het laboratorium was open voor de bezoekers. Plantmateriaal wordt met mondkapje op geënt om beïnvloeding door adem te voorkomen.

  Ook het laboratorium was open voor de bezoekers. Plantmateriaal wordt met mondkapje op geënt om beïnvloeding door adem te voorkomen.

 • De entingen worden op agaragar gezet in klimaatkassen onder geconditioneerde opgekweekt voor verder onderzoek.

  De entingen worden op agaragar gezet in klimaatkassen onder geconditioneerde opgekweekt voor verder onderzoek.

 • Ook de precisielandbouw kreeg aandacht. Advanta ontwikkelde software waarbij, door GPS aangestuurd, op vastgestelde coördinaten automatisch opnames worden gemaakt. Door dit tijdens de teelt te herhalen, ontstaat een beeld van de plaatselijke teeltontwikkeling. Hier zijn die coördinaten voorgesteld met rode emmers die ter controle op beeldscherm in de stand kunnen worden bekeken.

  Ook de precisielandbouw kreeg aandacht. Advanta ontwikkelde software waarbij, door GPS aangestuurd, op vastgestelde coördinaten automatisch opnames worden gemaakt. Door dit tijdens de teelt te herhalen, ontstaat een beeld van de plaatselijke teeltontwikkeling. Hier zijn die coördinaten voorgesteld met rode emmers die ter controle op beeldscherm in de stand kunnen worden bekeken.

 • Het bedrijf MDL-AGRO was aanwezig om het werken met taakkaarten, onder andere via drone verkregen, toe te lichten. Hier wordt aan een groep uitleg gegeven.

  Het bedrijf MDL-AGRO was aanwezig om het werken met taakkaarten, onder andere via drone verkregen, toe te lichten. Hier wordt aan een groep uitleg gegeven.

 • Bij de uitleg hoorde ook een demonstratie met de drone. Omdat met drones niet boven evenementen mag worden gevlogen, werd die op een naast liggend perceel gelanceerd. De vlieghoogte tijdens inspectievluchten is 50 meter. Hoe geringer de hoogte des te meer hinderlijke luchtstromingen die de vlucht kunnen beïnvloeden.

  Bij de uitleg hoorde ook een demonstratie met de drone. Omdat met drones niet boven evenementen mag worden gevlogen, werd die op een naast liggend perceel gelanceerd. De vlieghoogte tijdens inspectievluchten is 50 meter. Hoe geringer de hoogte des te meer hinderlijke luchtstromingen die de vlucht kunnen beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.