Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Het grootste akkerbouwbedrijf van Europa

Agricost in Roemenië is met 73.000 hectare het grootste akkerbouwbedrijf van Europa. Een fotoreportage.

Foto

 • Van de 73.000 hectare heeft Agricost 57.000 hectare in gebruik voor de landbouw. De rest is natuur en drassig land, zoals het gebied er vroeger uitzag, totdat het naar Nederlands model werd ingepolderd. Een 107 kilometer lange dijk houdt het water weg. De staat is eigenaar, Agricost pacht de grond. Het geheel is ook naar Nederlands Flevomodel verkaveld, met kaarsrechte betonwegen en supergrote vierkante percelen.
De opbrengst vorig jaar was 125.000 ton graan, 75.000 ton gerst, 120.000 ton mais, 22.500 ton zonnebloem, 37.500 ton soja en 30.000 ton luzerne; in totaal 410.000 ton. Voor dit jaar is de verwachting dat de opbrengst 10% hoger ligt, naar 450.000 ton. - Foto's: Connie Siemes

  Van de 73.000 hectare heeft Agricost 57.000 hectare in gebruik voor de landbouw. De rest is natuur en drassig land, zoals het gebied er vroeger uitzag, totdat het naar Nederlands model werd ingepolderd. Een 107 kilometer lange dijk houdt het water weg. De staat is eigenaar, Agricost pacht de grond. Het geheel is ook naar Nederlands Flevomodel verkaveld, met kaarsrechte betonwegen en supergrote vierkante percelen. De opbrengst vorig jaar was 125.000 ton graan, 75.000 ton gerst, 120.000 ton mais, 22.500 ton zonnebloem, 37.500 ton soja en 30.000 ton luzerne; in totaal 410.000 ton. Voor dit jaar is de verwachting dat de opbrengst 10% hoger ligt, naar 450.000 ton. - Foto's: Connie Siemes

 • Een mestzak uit Nederland. De voor Roemenië ongebruikelijke manier om mest op te slaan trekt veel bekijks.

  Een mestzak uit Nederland. De voor Roemenië ongebruikelijke manier om mest op te slaan trekt veel bekijks.

 • Het bedrijf test alles. Ruim 1.500 hectare is vrijgemaakt om proeven uit te voeren met nieuwe rasvariëteiten, hybrides, gewasbeschermingsmiddelen, werktuigen en technologieën, alsook voor kunstmest- en bioproeven.

  Het bedrijf test alles. Ruim 1.500 hectare is vrijgemaakt om proeven uit te voeren met nieuwe rasvariëteiten, hybrides, gewasbeschermingsmiddelen, werktuigen en technologieën, alsook voor kunstmest- en bioproeven.

 • Heel nauwkeurig voorziet de pivot de gewassen van water, vloeibare kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

  Heel nauwkeurig voorziet de pivot de gewassen van water, vloeibare kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

 • Het maaien van luzerne. Straks op een veel groter areaal, misschien wel de helft van al het land. Daarmee wordt Agricost de grootste in Europa op het gebied van luzerne.

  Het maaien van luzerne. Straks op een veel groter areaal, misschien wel de helft van al het land. Daarmee wordt Agricost de grootste in Europa op het gebied van luzerne.

 • Onmetelijke velden met zonnebloemen (6.300 hectare). Een gigant van een pivot zorgt niet alleen dat er voldoende water bij de gewassen komt, ook vloeibare kunstmest en soms gewasbescherming worden op die manier toegediend.

  Onmetelijke velden met zonnebloemen (6.300 hectare). Een gigant van een pivot zorgt niet alleen dat er voldoende water bij de gewassen komt, ook vloeibare kunstmest en soms gewasbescherming worden op die manier toegediend.

 • Boerderijen zijn er niet, op het eiland. Net zoals ze op het hele platteland in Roemenië ontbreken. Vernietigd door het communistische regime. Wel zijn er bedrijfsgebouwen voor opslag, als werktuigenloods, pompstation, of elektriciteitshuis.

  Boerderijen zijn er niet, op het eiland. Net zoals ze op het hele platteland in Roemenië ontbreken. Vernietigd door het communistische regime. Wel zijn er bedrijfsgebouwen voor opslag, als werktuigenloods, pompstation, of elektriciteitshuis.

 • Bedrijfsdirecteur Lucian Buzdugan legt aan de hand van de gewassen en cijfers uit wat de akkers opleveren en wat de bemesting en plantafstand is. Alles wordt zorgvuldig geregistreerd.

  Bedrijfsdirecteur Lucian Buzdugan legt aan de hand van de gewassen en cijfers uit wat de akkers opleveren en wat de bemesting en plantafstand is. Alles wordt zorgvuldig geregistreerd.

 • Tarwe is met 18.000 hectare het belangrijkste gewas op het akkerbouwbedrijf. Roemenië heeft sinds dit jaar Frankrijk als belangrijkste graanexporteur van Europa ingehaald.

  Tarwe is met 18.000 hectare het belangrijkste gewas op het akkerbouwbedrijf. Roemenië heeft sinds dit jaar Frankrijk als belangrijkste graanexporteur van Europa ingehaald.

 • Zonnebloemen vormen een belangrijk element in het Zuid-Europese bouwplan.

  Zonnebloemen vormen een belangrijk element in het Zuid-Europese bouwplan.

 • Gerst (10.000 hectare) vlak voor de oogst halverwege juni. Daarmee is Roemenië ongeveer een maand eerder dan Nederland. Agricost bleef legering als gevolg van hevige hoosbuien bespaard, maar in andere delen van het land leverde gelegerd gerst veel schade op.

  Gerst (10.000 hectare) vlak voor de oogst halverwege juni. Daarmee is Roemenië ongeveer een maand eerder dan Nederland. Agricost bleef legering als gevolg van hevige hoosbuien bespaard, maar in andere delen van het land leverde gelegerd gerst veel schade op.

 • Grote balen gedroogde luzerne, bestemd voor export naar Italië en Arabische landen. De vraag is groot, het rendement eveneens, al wil de bedrijfsdirecteur niet zeggen hoeveel. Wel wil hij zeggen dat Agricost in de komende jaren sterk inzet op luzerne.

  Grote balen gedroogde luzerne, bestemd voor export naar Italië en Arabische landen. De vraag is groot, het rendement eveneens, al wil de bedrijfsdirecteur niet zeggen hoeveel. Wel wil hij zeggen dat Agricost in de komende jaren sterk inzet op luzerne.

 • Het vuur laait hoog op in de kachel die de drogerij gebruikt om de luzerne te drogen. Pellets vormen een uitstekende brandstof die veel hitte geeft.

  Het vuur laait hoog op in de kachel die de drogerij gebruikt om de luzerne te drogen. Pellets vormen een uitstekende brandstof die veel hitte geeft.

 • Geperste pelletkorrels van het stro van soja, gerst en tarwe vormen de belangrijkste brandstof voor de luzernedrogerij. Zo wordt het restproduct optimaal benut.

  Geperste pelletkorrels van het stro van soja, gerst en tarwe vormen de belangrijkste brandstof voor de luzernedrogerij. Zo wordt het restproduct optimaal benut.

 • In hypermoderne loodsen worden de balen luzerne opgeslagen om ze bij de meest gunste prijs te kunnen verkopen.

  In hypermoderne loodsen worden de balen luzerne opgeslagen om ze bij de meest gunste prijs te kunnen verkopen.

 • Zo droog kan de grond zijn. Het lijkt wel een maanlandschap. Soja heeft de grootst mogelijke moeite om te overleven. Zonder irrigatie is het gewas kansloos.

  Zo droog kan de grond zijn. Het lijkt wel een maanlandschap. Soja heeft de grootst mogelijke moeite om te overleven. Zonder irrigatie is het gewas kansloos.

 • De geoogste luzerne (2.100 hectare) wordt opgeschept en naar binnen gebracht om te drogen in de drogerij.

  De geoogste luzerne (2.100 hectare) wordt opgeschept en naar binnen gebracht om te drogen in de drogerij.

 • Bij de pont die de bezoeker van en naar het eiland brengt staan de silo’s in het gelid, waar het graan ligt opgeslagen in afwachting van de hoogste prijs. Nu is die met 15 cent nog veel te laag, volgens directeur Buzdugan.

  Bij de pont die de bezoeker van en naar het eiland brengt staan de silo’s in het gelid, waar het graan ligt opgeslagen in afwachting van de hoogste prijs. Nu is die met 15 cent nog veel te laag, volgens directeur Buzdugan.

 • Tarwe op een van de supergrote percelen. Elke vierkante meter is benut. Dat is te danken aan de rechthoekige verkaveling. Vanuit de lucht lijkt het eiland daardoor wel een schilderij van Mondriaan.

  Tarwe op een van de supergrote percelen. Elke vierkante meter is benut. Dat is te danken aan de rechthoekige verkaveling. Vanuit de lucht lijkt het eiland daardoor wel een schilderij van Mondriaan.

 • Soja staat in heel Europa op de lijst als belangrijk gewas. Niet meer afhankelijk van de VS, Zuid-Amerika of Thailand. Toch gaat Agricost de teelt terugschroeven. Te riskant, te veel schommelingen in de opbrengst.

  Soja staat in heel Europa op de lijst als belangrijk gewas. Niet meer afhankelijk van de VS, Zuid-Amerika of Thailand. Toch gaat Agricost de teelt terugschroeven. Te riskant, te veel schommelingen in de opbrengst.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Acht ton tarwe à 150 euro per ton en zeggen dat dat veel te weinig is. Landhuur van een paar tientjes per ha, weinig kunstmestkosten, superlaag brandstofgebruik en personeel voor een lachertje. Daarnaast preciesielandbouw met weinig bestrijdingsmiddelen en no-till. Waarom is die 150 euro per ton dan nog veels te laag. Die man was toch schatrijk of heeft dhr Siemens niet zo goed doorgevraagd?

 • Jan-Zonderland

  Ja Farmerbn, ik vraag me ook wel af waarom dat niet zou kunnen. Maar Fendt zal wel het huismerk zijn en ja dat kost ook een paar centen......

Of registreer je om te kunnen reageren.