Akkerbouw

Foto & video

Mooi weer voor bietencampagne, de laatste in het quotumtijdperk

De laatste bietencampagne in het quotumtijdperk is hier maandagmiddag begonnen. 's Ochtends werden de eerste bieten aangevoerd. Die zijn gerooid in Zeeland en de Hoeksche Waard. De Groningse fabriek wordt vrijdag opgestart. De eerste kwaliteitsgegevens laten nog zeker een week op zich wachten, maar het staat vast dat het een campagne wordt met grote verschillen – zelfs binnen teeltgebieden – door het extreme weer dit groeiseizoen.

Foto

 • Bieten rooien in de Hoeksche Waard, nabij Westmaas. De landelijke opbrengstprognose ligt nu rond de 13,6 ton suiker per hectare. Dat is al hoger dan de 13,3 ton die begin deze maand werd verwacht, maar zit nog onder het vijfjarig gemiddelde van 13,9 ton. <br /><em>Foto's: Peter Roek</em>

  Bieten rooien in de Hoeksche Waard, nabij Westmaas. De landelijke opbrengstprognose ligt nu rond de 13,6 ton suiker per hectare. Dat is al hoger dan de 13,3 ton die begin deze maand werd verwacht, maar zit nog onder het vijfjarig gemiddelde van 13,9 ton.
  Foto's: Peter Roek

 • Bieten laden in Heinenoord. De oogst verloopt hier goed, maar dat is niet overal het geval. De misoogst waar een aantal bietentelers dit seizoen tegenaan loopt, heeft geen nadelige gevolgen voor de leveringsrechten in de toekomst. Dat zegt Arno Huijsmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie.

  Bieten laden in Heinenoord. De oogst verloopt hier goed, maar dat is niet overal het geval. De misoogst waar een aantal bietentelers dit seizoen tegenaan loopt, heeft geen nadelige gevolgen voor de leveringsrechten in de toekomst. Dat zegt Arno Huijsmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie.

 • De landelijke opbrengstverschillen zijn door de weersomstandigheden groot. Het groeiseizoen is in de Hoeksche Waard erg goed verlopen. Dat is te zien aan deze mooie biet.

  De landelijke opbrengstverschillen zijn door de weersomstandigheden groot. Het groeiseizoen is in de Hoeksche Waard erg goed verlopen. Dat is te zien aan deze mooie biet.

 • Bieten bemonsteren. Suiker Unie verwacht de campagne met lage tarrapercentages en goede suikergehaltes te beginnen, dankzij de mooie oogstomstandigheden.

  Bieten bemonsteren. Suiker Unie verwacht de campagne met lage tarrapercentages en goede suikergehaltes te beginnen, dankzij de mooie oogstomstandigheden.

 • Bieten storten in de bunker. Voordat de campagne wordt opgestart, moet er eerst een flinke voorraad bieten liggen bij de fabriek. De komende weken rijden de vrachtwagens af en aan.

  Bieten storten in de bunker. Voordat de campagne wordt opgestart, moet er eerst een flinke voorraad bieten liggen bij de fabriek. De komende weken rijden de vrachtwagens af en aan.

 • Bieten storten op de vloer. Suiker Unie zorgt voor voldoende voorraad van suikerbieten voor aanvang van de campagne. Deze foto's zijn gemaakt bij de fabriek in Dinteloord. De fabriek in Groningen begint vrijdag met de bietenverwerking.

  Bieten storten op de vloer. Suiker Unie zorgt voor voldoende voorraad van suikerbieten voor aanvang van de campagne. Deze foto's zijn gemaakt bij de fabriek in Dinteloord. De fabriek in Groningen begint vrijdag met de bietenverwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.