Akkerbouw

Foto & video

Weerbaar telen op Innovatieplatform Biddinghuizen

Onder de noemer Innovatieplatvorm organiseert Heyboer bv in Biddinghuizen (Flevoland) jaarlijks een inloopprogramma voor akkerbouwers en belangstellenden. Dit jaar ligt in akkerbouwgewassen de nadruk op bodemleven, weerbaar telen, rijenbemesting, microgranulaattoepassingen in peen en bestrijding van aardappelopslag.

Foto

 • Het weer is goed en de belangstelling is groot. Een groep belangstellenden bekijkt het wintertarweplatform, met een rassen- en fungicidendemo.</p>
<p><em>Foto's: Sytze Bakke</em>r

  Het weer is goed en de belangstelling is groot. Een groep belangstellenden bekijkt het wintertarweplatform, met een rassen- en fungicidendemo.

  Foto's: Sytze Bakker

 • Presentatie van verschillende rassen wintertarwe van Limagrain, Barenbrug en Wiersum. De bezoekers lopen tussen de veldjes en krijgen uitleg over raseigenschappen en ziekteresistentie.

  Presentatie van verschillende rassen wintertarwe van Limagrain, Barenbrug en Wiersum. De bezoekers lopen tussen de veldjes en krijgen uitleg over raseigenschappen en ziekteresistentie.

 • De ziektedruk is voor sommige rassen hoog. Op deze foto een onbehandeld en behandeld ras. Er zijn duidelijke verschillen wat betreft aantastingen van septoria en gele roest.

  De ziektedruk is voor sommige rassen hoog. Op deze foto een onbehandeld en behandeld ras. Er zijn duidelijke verschillen wat betreft aantastingen van septoria en gele roest.

 • Een fungicidedemo met onder meer wel of geen T1-bespuiting. Dit laat duidelijke verschillen zien. Ook slaat op dit tijdstip fusarium (inzet) toe in diverse rassen.

  Een fungicidedemo met onder meer wel of geen T1-bespuiting. Dit laat duidelijke verschillen zien. Ook slaat op dit tijdstip fusarium (inzet) toe in diverse rassen.

 • Het wintertarweplatform ligt een stukje van het innovatieplatform vandaan. Een treintje is ingezet voor het vervoer. Een prima netwerkmoment!

  Het wintertarweplatform ligt een stukje van het innovatieplatform vandaan. Een treintje is ingezet voor het vervoer. Een prima netwerkmoment!

 • Bij de groenbemestersdemo worden de eisen uitgelegd die worden gesteld aan de vergroening in het bouwplan. Zo kunnen telers een keus maken welk type groenbemester het best past in het bouwplan. Maatwerk dus!

  Bij de groenbemestersdemo worden de eisen uitgelegd die worden gesteld aan de vergroening in het bouwplan. Zo kunnen telers een keus maken welk type groenbemester het best past in het bouwplan. Maatwerk dus!

 • Mycorrhiza is een micro-organisme dat samen met andere schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. De wortelstructuur van de ui wordt aanzienlijk groter, waardoor de plant beter voedingstoffen kan opnemen zoals stikstof, kali, fosfaat en sporenelementen.

  Mycorrhiza is een micro-organisme dat samen met andere schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. De wortelstructuur van de ui wordt aanzienlijk groter, waardoor de plant beter voedingstoffen kan opnemen zoals stikstof, kali, fosfaat en sporenelementen.

 • PHC (Plant Health Cure) heeft naast mycorrhiza ook een scala aan biomeststoffen in zijn pakket. De combinatie van vormt het mycorrhiza-concept. Zout- bevattende meststoffen (onder meer KAS en Kali 60) doden de mycorrhiza’s af en passen dus niet in het mycorrhiza-concept. Uien en aardappelen reageren goed op mycorrhiza’s.

  PHC (Plant Health Cure) heeft naast mycorrhiza ook een scala aan biomeststoffen in zijn pakket. De combinatie van vormt het mycorrhiza-concept. Zout- bevattende meststoffen (onder meer KAS en Kali 60) doden de mycorrhiza’s af en passen dus niet in het mycorrhiza-concept. Uien en aardappelen reageren goed op mycorrhiza’s.

 • Een presentatie van de Airinov, een drone voor precisielandbouw. Deze meet en scant gewassen op biomassa, chlorofylgehalte, bladmassa, droogtestress, missende planten en bloei.

  Een presentatie van de Airinov, een drone voor precisielandbouw. Deze meet en scant gewassen op biomassa, chlorofylgehalte, bladmassa, droogtestress, missende planten en bloei.

 • In de onkruidproef liggen diverse onkruidstrategieën naast elkaar. Door al vroeg met lage doseringen Wing P en later Dualgold te werken, is kruiskruid goed in de hand te houden.

  In de onkruidproef liggen diverse onkruidstrategieën naast elkaar. Door al vroeg met lage doseringen Wing P en later Dualgold te werken, is kruiskruid goed in de hand te houden.

 • De uien staan er prachtig op.

  De uien staan er prachtig op.

 • UPL Benelux toont het product Zeba, wat vocht vasthoudt in de bodem en een 10 tot 15% betere opkomst kan geven. Trianum van Koppert zorgt voor een grotere natuurlijke weerstand tegen bodemziekten als Cavity spot, sclerotinia en fusarium. Physiostart is een fosfaatmeststof dat bij rijentoediening de beginontwikkeling van uien, aardappelen en peen stimuleert. Nieuw product van fabrikant Timac Agro is Physiostart P Plus Deze meststof bevat herwonnen fosfaat uit afvalwater van de fritesindustrie. Het kruidenconcentraat Nemater van productent Pireco zorgt voor een betere weerbaarheid van het peengewas tegen bodem- en wortelaaltjes.

  UPL Benelux toont het product Zeba, wat vocht vasthoudt in de bodem en een 10 tot 15% betere opkomst kan geven. Trianum van Koppert zorgt voor een grotere natuurlijke weerstand tegen bodemziekten als Cavity spot, sclerotinia en fusarium. Physiostart is een fosfaatmeststof dat bij rijentoediening de beginontwikkeling van uien, aardappelen en peen stimuleert. Nieuw product van fabrikant Timac Agro is Physiostart P Plus Deze meststof bevat herwonnen fosfaat uit afvalwater van de fritesindustrie. Het kruidenconcentraat Nemater van productent Pireco zorgt voor een betere weerbaarheid van het peengewas tegen bodem- en wortelaaltjes.

 • Peter Buis van GreenA bv demonstreert de driftbeperking met het middel Squall. Het middel druipt stroperig van zijn hand.

  Peter Buis van GreenA bv demonstreert de driftbeperking met het middel Squall. Het middel druipt stroperig van zijn hand.

 • Met de linkerdop zonder squall waarbij dus middel verwaaid. Rechts met Squall; met de grovere druppels is er nauwelijks drift. De spuitvloeistof vloeit mooi uit over de uienpijpen.

  Met de linkerdop zonder squall waarbij dus middel verwaaid. Rechts met Squall; met de grovere druppels is er nauwelijks drift. De spuitvloeistof vloeit mooi uit over de uienpijpen.

 • Op de laars van een bezoeker is de uitwerking van het middel te zien. Rechts mooi bedekt, links bijna geen nattigheid door de verwaaide fijne nevel.

  Op de laars van een bezoeker is de uitwerking van het middel te zien. Rechts mooi bedekt, links bijna geen nattigheid door de verwaaide fijne nevel.

 • Hier een aardappelopslagbestrijdingsdemo, waarbij knollen van verschillende aardappelrassen zijn uitgepoot die in het groeiseizoen van 2015 behandeld waren met MH. Gekeken is naar het percentage knollen dat niet is opgekomen. Leonardo en Innovator lieten een bestrijding zien van respectievelijk 30% en ruim 80%. Op de foto het ras Agria met een 100% aardappelopslagbestrijding met MH.

  Hier een aardappelopslagbestrijdingsdemo, waarbij knollen van verschillende aardappelrassen zijn uitgepoot die in het groeiseizoen van 2015 behandeld waren met MH. Gekeken is naar het percentage knollen dat niet is opgekomen. Leonardo en Innovator lieten een bestrijding zien van respectievelijk 30% en ruim 80%. Op de foto het ras Agria met een 100% aardappelopslagbestrijding met MH.

 • Tijd voor een hapje en een drankje tijdens de afsluitende bbq.

  Tijd voor een hapje en een drankje tijdens de afsluitende bbq.

Of registreer je om te kunnen reageren.