Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Flevolandse telers zaaien en poten waar ze kunnen

In Flevoland zijn akkerbouwers voorzichtig begonnen met zaaien en poten. Ze moeten nog veel bieten en uien zaaien. In de NOP zijn ze daar al aardig druk mee. In zuidelijk Flevoland is het daarentegen erg rustig en moet er evenals in Oostelijk Flevoland nog veel aardappelen de grond in. De datum gaat nu ook serieus meespelen voor de beslissing om te beginnen.

Foto

 • Maatschap Bennie en Robbert Hagenvoort uit Bant hebben besloten om te beginnen met poten op een perceel bij Nagele, wat volgens hun er droger bij ligt. Om de gaten in het perceel te vullen voeren ze een lichte bewerking uit wat met het poten in één werkgang niet goed lukte.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker </em>

  Maatschap Bennie en Robbert Hagenvoort uit Bant hebben besloten om te beginnen met poten op een perceel bij Nagele, wat volgens hun er droger bij ligt. Om de gaten in het perceel te vullen voeren ze een lichte bewerking uit wat met het poten in één werkgang niet goed lukte.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Op dit perceel is 30 kuub gescheiden varkensmest uitgereden met een sleepslang. De ondergrond is niet helemaal naar de zin, maar het zou te lang duren om te kunnen beginnen met poten.

  Op dit perceel is 30 kuub gescheiden varkensmest uitgereden met een sleepslang. De ondergrond is niet helemaal naar de zin, maar het zou te lang duren om te kunnen beginnen met poten.

 • De volgende dag ziet het perceel er al anders uit en gaat het poten goed. En met droog weer op de hand kan het haast niet mooier.

  De volgende dag ziet het perceel er al anders uit en gaat het poten goed. En met droog weer op de hand kan het haast niet mooier.

 • Wat kleur in de omgeving is een prachtig gezicht.

  Wat kleur in de omgeving is een prachtig gezicht.

 • Op dit perceel bij Nagele wordt 5 hectare Lady Claire gepoot en op de thuislocatie in Bant gaat het om 7,5 hectare. Vanwege de eerder toegediende gescheiden mest wordt 50 liter fosfaat toegediend per hectare in de rij.

  Op dit perceel bij Nagele wordt 5 hectare Lady Claire gepoot en op de thuislocatie in Bant gaat het om 7,5 hectare. Vanwege de eerder toegediende gescheiden mest wordt 50 liter fosfaat toegediend per hectare in de rij.

 • Loonbedrijf De Rijke uit Nagele zaait uien bij Erik Pelleboer uit Tollebeek op een perceel lichte grond bij Urk.

  Loonbedrijf De Rijke uit Nagele zaait uien bij Erik Pelleboer uit Tollebeek op een perceel lichte grond bij Urk.

 • Dit voormalig maisland is vorige week geploegd en er is 40 kuub rundvee drijfmest op uitgereden. Ismael Grouwstra zaait hier de 6 hectare uien van het ras Centro met 3,7 eenheden per hectare.

  Dit voormalig maisland is vorige week geploegd en er is 40 kuub rundvee drijfmest op uitgereden. Ismael Grouwstra zaait hier de 6 hectare uien van het ras Centro met 3,7 eenheden per hectare.

 • Erik Pelleboer bekijkt even hoe het gaat.

  Erik Pelleboer bekijkt even hoe het gaat.

 • Dit lijkt goed: het zaad ligt mooi in vochtige grond en naast het rode zaadje zien we een groen korreltje Vydate die met 9 kilo per hectare is toegediend tegen de vrije aaltjes.

  Dit lijkt goed: het zaad ligt mooi in vochtige grond en naast het rode zaadje zien we een groen korreltje Vydate die met 9 kilo per hectare is toegediend tegen de vrije aaltjes.

 • Verderop is De Rijke met een Miedema Structural aan het poten voor Jeroen Schutte uit Nagele.

  Verderop is De Rijke met een Miedema Structural aan het poten voor Jeroen Schutte uit Nagele.

 • Met Niels Poppe, werkzaam bij Schutte bekijken we de rug van deze gemakkelijk bewerkbare grond. Het ras is Orchestra met een oppervlakte van 3,75 hectare.

  Met Niels Poppe, werkzaam bij Schutte bekijken we de rug van deze gemakkelijk bewerkbare grond. Het ras is Orchestra met een oppervlakte van 3,75 hectare.

 • Ook hier is het natuurlijk prachtig gezicht achter de gele tulpen, eveneens van Schutte. Niels zorgt hier voor de aanvoer van poters in kisten.

  Ook hier is het natuurlijk prachtig gezicht achter de gele tulpen, eveneens van Schutte. Niels zorgt hier voor de aanvoer van poters in kisten.

 • Onder de naam Agricult wordt met een soort schijf vernevelaar (pijl) word 3 liter Subliem toegepast met tegelijk 3 liter transponder voor een betere vochthuishouding in de rij. Deze middelen worden met 4 liter water, in dus totaal 10 liter per hectare toegediend. De spuitdop is voor APP fosfaat met een dosering van 35 liter per hectare in totaal 70 liter vloeistof.

  Onder de naam Agricult wordt met een soort schijf vernevelaar (pijl) word 3 liter Subliem toegepast met tegelijk 3 liter transponder voor een betere vochthuishouding in de rij. Deze middelen worden met 4 liter water, in dus totaal 10 liter per hectare toegediend. De spuitdop is voor APP fosfaat met een dosering van 35 liter per hectare in totaal 70 liter vloeistof.

 • Chauffeur op deze pootcombi is Henk Ruitenbeek. Voor De Rijke is het nu redelijk druk aan het worden. De Rijke ook nog 20 hectare bieten zaaien.

  Chauffeur op deze pootcombi is Henk Ruitenbeek. Voor De Rijke is het nu redelijk druk aan het worden. De Rijke ook nog 20 hectare bieten zaaien.

 • Akkerbouwer Koen de Bruycker uit Dronten is voorzichtig begonnen te poten van een perceel van 13,5 hectare Agria in één werkgang. De voorvrucht was tulpenland.

  Akkerbouwer Koen de Bruycker uit Dronten is voorzichtig begonnen te poten van een perceel van 13,5 hectare Agria in één werkgang. De voorvrucht was tulpenland.

 • Deze grond is met diepploegen van 45% naar 25% afslibbaar gebracht, wat nu uitstekend van pas komt. Er is 35 kuub rundveedrijfmest toegediend met sleepslang.

  Deze grond is met diepploegen van 45% naar 25% afslibbaar gebracht, wat nu uitstekend van pas komt. Er is 35 kuub rundveedrijfmest toegediend met sleepslang.

 • Op deze grond komen de aanaardkappen goed van pas. Op zwaardere grond kan er gekozen worden om ze niet te gebruiken; ze kunnen er simpel afgehaald worden.

  Op deze grond komen de aanaardkappen goed van pas. Op zwaardere grond kan er gekozen worden om ze niet te gebruiken; ze kunnen er simpel afgehaald worden.

 • De niet al te dikke poters zijn gesneden en met moncereen poeder behandeld tegen Rizoctonia

  De niet al te dikke poters zijn gesneden en met moncereen poeder behandeld tegen Rizoctonia

 • Met gps is het plezierig werken. Op de achtergrond zien we het verschijnsel van dit voorjaar: het vele onkruid wat hier eerder is doodgespoten. In totaal poot De Bruycker 30 hectare

  Met gps is het plezierig werken. Op de achtergrond zien we het verschijnsel van dit voorjaar: het vele onkruid wat hier eerder is doodgespoten. In totaal poot De Bruycker 30 hectare

 • De uien van De Bruycker zijn vroeg gezaaid en hebben hagelschade opgelopen, maar de planten zijn door een gunstig tijdstip van de groei (aan het einde van het vlagbladstadium) nagenoeg hersteld.

  De uien van De Bruycker zijn vroeg gezaaid en hebben hagelschade opgelopen, maar de planten zijn door een gunstig tijdstip van de groei (aan het einde van het vlagbladstadium) nagenoeg hersteld.

 • Maatschap Carina en Erik Jan Rampen uit Biddinghuizen zijn bijna klaar met het zaaien en poten. De bieten staan al in de rij en de uien komen ook mooi boven. Nu zijn ze aan het poten.

  Maatschap Carina en Erik Jan Rampen uit Biddinghuizen zijn bijna klaar met het zaaien en poten. De bieten staan al in de rij en de uien komen ook mooi boven. Nu zijn ze aan het poten.

 • Rampen Sr maakt met gps de grond klaar op ruggen, wat geen enkel probleem geeft op de bijna zandgrond.

  Rampen Sr maakt met gps de grond klaar op ruggen, wat geen enkel probleem geeft op de bijna zandgrond.

 • Zoon Erik Jan poot de rijen met het ras Electra voor (IPM potato group) met een oppervlakte van 3,5 hectare. In totaal telen ze 25 hectare poot- en consumptie aardappelen.

  Zoon Erik Jan poot de rijen met het ras Electra voor (IPM potato group) met een oppervlakte van 3,5 hectare. In totaal telen ze 25 hectare poot- en consumptie aardappelen.

 • Tegen Rizoctonia en luis wordt hier Subliem en Actara toegepast. Tevens wordt Zibo Granulaat (fosfaat) in de rij toegediend.

  Tegen Rizoctonia en luis wordt hier Subliem en Actara toegepast. Tevens wordt Zibo Granulaat (fosfaat) in de rij toegediend.

 • Even de pootmachine leegmaken voor een volgende maat en het poten kan die dag nog worden afgemaakt.

  Even de pootmachine leegmaken voor een volgende maat en het poten kan die dag nog worden afgemaakt.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De eerste regeninstallaties zijn ook alweer gesignaleerd. Wat het weer betreft is het ook niet zo gauw goed.

 • Videofarmer

  Er word ook al gerold vanwege korstvorming (uien)

Of registreer je om te kunnen reageren.