Akkerbouw

Foto & video

Voorzichtig begin van zaaiwerk in de NOP

Suikerbietenteler Jan van Wijk in Nagele (Flevoland) zaait zijn bieten zonder extra grondbewerking in het eerder aangelegde valse zaaibed.

Foto

 • Bij Nagele is Jan van Wijk maandagmorgen begonnen met het zaaien van zijn 11,5 hectare suikerbieten van het ras Florena.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Bij Nagele is Jan van Wijk maandagmorgen begonnen met het zaaien van zijn 11,5 hectare suikerbieten van het ras Florena.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Van Wijk heeft het perceel al een paar weken geleden klaargelegd als voorbewerking om daarna, als de omstandigheden het toelieten, het zaaibed nog een keer te bewerken en te zaaien.

  Van Wijk heeft het perceel al een paar weken geleden klaargelegd als voorbewerking om daarna, als de omstandigheden het toelieten, het zaaibed nog een keer te bewerken en te zaaien.

 • Maar nu is er besloten zonder een tweede bewerking te zaaien. Het droogt nu met een harde wind zo snel, dat hij op een vroeg tijdstip van de dag is begonnen om te veel uitdroging van de bovenlaag voor te zijn.

  Maar nu is er besloten zonder een tweede bewerking te zaaien. Het droogt nu met een harde wind zo snel, dat hij op een vroeg tijdstip van de dag is begonnen om te veel uitdroging van de bovenlaag voor te zijn.

 • Het zaad komt er nu mooi op diepte in en er is voldoende losse grond om het zaad er goed onder te krijgen.

  Het zaad komt er nu mooi op diepte in en er is voldoende losse grond om het zaad er goed onder te krijgen.

 • Vorig jaar moest Van Wijk vroeg gezaaide bieten overzaaien. Om de korst te breken laste hij toen mesjes voor de kouters.

  Vorig jaar moest Van Wijk vroeg gezaaide bieten overzaaien. Om de korst te breken laste hij toen mesjes voor de kouters.

 • En juist met die mesjes wordt nu door de bovenlaag gesneden om diep genoeg te kunnen zaaien en wat extra losse grond te krijgen, om het zaad er goed onder te dekken.

  En juist met die mesjes wordt nu door de bovenlaag gesneden om diep genoeg te kunnen zaaien en wat extra losse grond te krijgen, om het zaad er goed onder te dekken.

 • Desondanks blijft er sporadisch nog een zaadje onbedekt. Het risico op dichtslaan van de grond is zo kleiner dan na een extra bewerking, omdat de grond nu wat grover blijft liggen.

  Desondanks blijft er sporadisch nog een zaadje onbedekt. Het risico op dichtslaan van de grond is zo kleiner dan na een extra bewerking, omdat de grond nu wat grover blijft liggen.

 • Rechtrijden doet Van Wijk met behulp van markeurs.

  Rechtrijden doet Van Wijk met behulp van markeurs.

 • Doordat er zonder de tweede grondbewerking wordt gezaaid, is snel een eerste onkruidbestrijding nodig.

  Doordat er zonder de tweede grondbewerking wordt gezaaid, is snel een eerste onkruidbestrijding nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.