Akkerbouw

Foto & video

Lichte en diepgeploegde grond eerst

Halverwege vorige week startte in Flevoland het voorjaarswerk. Vooral op de zwaardere gronden is het nog verre van ideaal.

Foto

 • Bij Swifterbant zijn Bertus Beelen en Chris Waiboer van loonbedrijf Breure bij Harry Schreuder aan het uienzaaien op bedden van 1,50 met 5 rijen op een bed.</p>
<p><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Bij Swifterbant zijn Bertus Beelen en Chris Waiboer van loonbedrijf Breure bij Harry Schreuder aan het uienzaaien op bedden van 1,50 met 5 rijen op een bed.

  Foto's: Sytze Bakker

 • Op de zaaischijf is het een mooi gezicht met de groene zaadjes tegen de gaatjes geplakt. Er word met 3,9 eenheden gezaaid van het ras Dormo op de 35% afslibbare grond.

  Op de zaaischijf is het een mooi gezicht met de groene zaadjes tegen de gaatjes geplakt. Er word met 3,9 eenheden gezaaid van het ras Dormo op de 35% afslibbare grond.

 • Het vullen van de kleine zaadbakjes gaat met z'n tweeën vrij vlot. De loonwerkers konden afgelopen week volop aan de gang met het zaaien van de uien.

  Het vullen van de kleine zaadbakjes gaat met z'n tweeën vrij vlot. De loonwerkers konden afgelopen week volop aan de gang met het zaaien van de uien.

 • Het zaad komt er heel mooi in en zal gezien de omstandigheden nu vrij vlot gaan kiemen.

  Het zaad komt er heel mooi in en zal gezien de omstandigheden nu vrij vlot gaan kiemen.

 • Bij Jacob Meinders uit Dronten verzorgd loonbedrijf Breure het poten van 7 hectare Maritima en 3 hectare Diva. De laatste gang word gepoot van de Maritima langs de weg. Piet Schreuders is behulpzaam bij het poten bij Meinders.

  Bij Jacob Meinders uit Dronten verzorgd loonbedrijf Breure het poten van 7 hectare Maritima en 3 hectare Diva. De laatste gang word gepoot van de Maritima langs de weg. Piet Schreuders is behulpzaam bij het poten bij Meinders.

 • De akkerrand wordt nog even nagemeten door Arend Dijkstra van Breure waarna er nog een kopakker gepoot moet worden.

  De akkerrand wordt nog even nagemeten door Arend Dijkstra van Breure waarna er nog een kopakker gepoot moet worden.

 • Op de kopakker is mooi te zien dat er met gps gewerkt wordt en dat scheelt veel gedraai om er voor te komen. Meinders heeft de grond laten diepploegen en kon daarom nu zijn aardappels poten. De afslibbaarheid is van boven de 50 naar 10 tot 12% gebracht wat nu goed van pas komt.

  Op de kopakker is mooi te zien dat er met gps gewerkt wordt en dat scheelt veel gedraai om er voor te komen. Meinders heeft de grond laten diepploegen en kon daarom nu zijn aardappels poten. De afslibbaarheid is van boven de 50 naar 10 tot 12% gebracht wat nu goed van pas komt.

 • Akkerbouwer Ebbens uit Dronten laat vrijwel alle werk door Loonbedrijf Breure doen. Hier het zaaien en land klaarleggen van de suikerbieten.

  Akkerbouwer Ebbens uit Dronten laat vrijwel alle werk door Loonbedrijf Breure doen. Hier het zaaien en land klaarleggen van de suikerbieten.

 • Jack Franke van loonbedrijf Breure bewerkt het bietenland met een snel-eg combi voor en achter een New Holland trekker op lage druk banden.

  Jack Franke van loonbedrijf Breure bewerkt het bietenland met een snel-eg combi voor en achter een New Holland trekker op lage druk banden.

 • Het betreft hier een perceel van 8 hectare Florena KWS waar langs het rechte stuk langs de vaart met gps gereden wordt en de bocht even uitgezet is met sjalon stokken.

  Het betreft hier een perceel van 8 hectare Florena KWS waar langs het rechte stuk langs de vaart met gps gereden wordt en de bocht even uitgezet is met sjalon stokken.

 • De stokken waren door Marco van Dijke ook uitgezet op de kopakker.

  De stokken waren door Marco van Dijke ook uitgezet op de kopakker.

 • In de Noordoostpolder is er vooral drukte op de lichte grond. Hier is loonbedrijf Wieringa uit Espel aan het poten met een Miedema Structural pootmachine tussen de grote molens bij V.O.F. Bijl uit Espel.

  In de Noordoostpolder is er vooral drukte op de lichte grond. Hier is loonbedrijf Wieringa uit Espel aan het poten met een Miedema Structural pootmachine tussen de grote molens bij V.O.F. Bijl uit Espel.

 • Arnoud Havelaar van Wieringa bestuurt de Claas 650 Arion met pootmachine en de poters worden door de akkerbouwer aangevoerd in kisten.

  Arnoud Havelaar van Wieringa bestuurt de Claas 650 Arion met pootmachine en de poters worden door de akkerbouwer aangevoerd in kisten.

 • Havelaar kijkt af en toe even of de afstand in de rij goed is. Vanwege de maatverschillen in deze partij kan de afstand weleens verschillen.

  Havelaar kijkt af en toe even of de afstand in de rij goed is. Vanwege de maatverschillen in deze partij kan de afstand weleens verschillen.

 • Er wordt hier 21 hectare pootgoed van het ras Riviera gepoot. Bij de dijk is de grond wat taaier en moet de frees een versnelling hoger draaien.

  Er wordt hier 21 hectare pootgoed van het ras Riviera gepoot. Bij de dijk is de grond wat taaier en moet de frees een versnelling hoger draaien.

 • Bij de gebroeders Wijnia uit Espel is Jacob Muis van loonbedrijf Wieringa 4,5 hectare uien aan het zaaien. De Hytech uien worden op bedden van 1,50 meter gezaaid.

  Bij de gebroeders Wijnia uit Espel is Jacob Muis van loonbedrijf Wieringa 4,5 hectare uien aan het zaaien. De Hytech uien worden op bedden van 1,50 meter gezaaid.

 • Er word ook 30 kilo Nemater micro granulaat toegepast tegen aaltjes. Dit wordt hier bijgevuld in de speciaal opgebouwde granulaatstrooiers.

  Er word ook 30 kilo Nemater micro granulaat toegepast tegen aaltjes. Dit wordt hier bijgevuld in de speciaal opgebouwde granulaatstrooiers.

 • Bij de inzet van de rij zien we een beeld van de verdeling van het granulaat in de rij. Het is niet bepaald reukloos.

  Bij de inzet van de rij zien we een beeld van de verdeling van het granulaat in de rij. Het is niet bepaald reukloos.

 • Henk van de Meeberg (midden op foto) uit Espel laat zijn 3,8 hectare bieten zaaien door Henk Strijker van Loonbedrijf  Wieringa. Nu even tijd voor koffie.

  Henk van de Meeberg (midden op foto) uit Espel laat zijn 3,8 hectare bieten zaaien door Henk Strijker van Loonbedrijf  Wieringa. Nu even tijd voor koffie.

 • Het zaad van het ras Annalaura KWS ligt op een mooie diepte.

  Het zaad van het ras Annalaura KWS ligt op een mooie diepte.

 • Voor poten en andere intensievere bewerkingen zijn de zwaardere gronden nog niet ver genoeg opgedroogd.

  Voor poten en andere intensievere bewerkingen zijn de zwaardere gronden nog niet ver genoeg opgedroogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.