Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarswerk Zeeland voorzichtig gestart

De natte weersomstandigheden zorgen ervoor dat Zeeuwse akkerbouwers nauwelijks iets op het land kunnen doen. Het beetje vorst van vorige week zorgde voor enige activiteit op land.

Foto

 • Frans van Maldegem uit Kortgene op Noord-Beveland liet Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke drijfmest uitrijden op een perceel graszaad.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Frans van Maldegem uit Kortgene op Noord-Beveland liet Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke drijfmest uitrijden op een perceel graszaad.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Op het 12 hectare grote perceel Engels raaigras laat Van Maldegem varkensmest uitrijden. Het gras ligt er nu voor het 2e jaar en heeft daardoor een stevige zode. Met het dunne vorstlaagje is de bodem stevig genoeg om de sleepslangcombinatie te dragen.

  Op het 12 hectare grote perceel Engels raaigras laat Van Maldegem varkensmest uitrijden. Het gras ligt er nu voor het 2e jaar en heeft daardoor een stevige zode. Met het dunne vorstlaagje is de bodem stevig genoeg om de sleepslangcombinatie te dragen.

 • De vorst zat niet zo diep dat de kouters er niet in konden. Zoals te zien is de mest goed in de zode ingewerkt.

  De vorst zat niet zo diep dat de kouters er niet in konden. Zoals te zien is de mest goed in de zode ingewerkt.

 • Eerder die dag liet Van Maldegem een ander perceel graszaad met rundveemest bemesten. Dit perceel moet binnenkort geploegd worden om uien te planten. Vorig jaar kon dit de laatste week van februari, maar Van Maldegem verwacht dat dat nu wel een eind in maart zal worden.

  Eerder die dag liet Van Maldegem een ander perceel graszaad met rundveemest bemesten. Dit perceel moet binnenkort geploegd worden om uien te planten. Vorig jaar kon dit de laatste week van februari, maar Van Maldegem verwacht dat dat nu wel een eind in maart zal worden.

 • Ploegen en andere grondbewerkingen zijn voorlopig niet aan de orde. Het peil in de sloten geeft een indruk van de grondwaterstand. De drainuitlopen zijn niet zichtbaar, dus veel water wordt er niet afgevoerd. Rechts ligt een sleepslang in slagen die zijn ontstaan tijdens het verplaatsen. Bij deze blauwe slang gaan de wokkels er redelijk makkelijk uit als er weer druk op wordt gezet.

  Ploegen en andere grondbewerkingen zijn voorlopig niet aan de orde. Het peil in de sloten geeft een indruk van de grondwaterstand. De drainuitlopen zijn niet zichtbaar, dus veel water wordt er niet afgevoerd. Rechts ligt een sleepslang in slagen die zijn ontstaan tijdens het verplaatsen. Bij deze blauwe slang gaan de wokkels er redelijk makkelijk uit als er weer druk op wordt gezet.

 • Het perceel is zo groot dat de pompinstallatie en de sleepslangen een keer verplaatst moeten worden. De slangen worden losgekoppeld, opgerold en vanaf de nieuwe locatie van de pomp weer uitgerold.

  Het perceel is zo groot dat de pompinstallatie en de sleepslangen een keer verplaatst moeten worden. De slangen worden losgekoppeld, opgerold en vanaf de nieuwe locatie van de pomp weer uitgerold.

 • Inmiddels is een 2e vrachtauto met mest gearriveerd. De 3e vracht, een trekker-tankwagencombinatie is ook onderweg vanaf de opslaglocatie. Tijdens het verplaatsen van de installatie gaat de aanvoer gewoon door.

  Inmiddels is een 2e vrachtauto met mest gearriveerd. De 3e vracht, een trekker-tankwagencombinatie is ook onderweg vanaf de opslaglocatie. Tijdens het verplaatsen van de installatie gaat de aanvoer gewoon door.

 • Voor Jewan Breure in Kats was deze lichte vorstperiode aanleiding om een herbicide-bespuiting op zijn luzerne te laten uitvoeren.

  Voor Jewan Breure in Kats was deze lichte vorstperiode aanleiding om een herbicide-bespuiting op zijn luzerne te laten uitvoeren.

 • De bespuiting wordt uitgevoerd door de Noord-Bevelandse Spuitvereniging. Op deze 12 hectare luzerne werd gespoten met Legurame. De keuze van herbiciden op luzerne zijn beperkt maar dit wordt ondervangen wanneer het gewas zich gaat ontwikkelen. Door de dichtheid van het gewas krijgen kiemende onkruiden geen kans.

  De bespuiting wordt uitgevoerd door de Noord-Bevelandse Spuitvereniging. Op deze 12 hectare luzerne werd gespoten met Legurame. De keuze van herbiciden op luzerne zijn beperkt maar dit wordt ondervangen wanneer het gewas zich gaat ontwikkelen. Door de dichtheid van het gewas krijgen kiemende onkruiden geen kans.

 • Deze luzerne staat er nu voor het 2e jaar. Of het nog langer blijft staan, hangt af van het bouwplan. Door de diepe worteling is luzerne een goede bodemverbeteraar. Het gewas geeft meerdere jaren een goede opbrengst en is daarmee een interessante teelt om de bodem tot rust te laten komen.

  Deze luzerne staat er nu voor het 2e jaar. Of het nog langer blijft staan, hangt af van het bouwplan. Door de diepe worteling is luzerne een goede bodemverbeteraar. Het gewas geeft meerdere jaren een goede opbrengst en is daarmee een interessante teelt om de bodem tot rust te laten komen.

 • Terwijl Leon Wisse, een van de chauffeurs van de Agrifac-spuit, de bespuiting uitvoert rijdt Breure zelf kunstmest uit over de vorst. Om een uur of 10 is de vorst uit de lucht en wordt het bovenste laagje snel papperig.

  Terwijl Leon Wisse, een van de chauffeurs van de Agrifac-spuit, de bespuiting uitvoert rijdt Breure zelf kunstmest uit over de vorst. Om een uur of 10 is de vorst uit de lucht en wordt het bovenste laagje snel papperig.

 • Jan Vermue in 's-Heerenhoek nam net als veel andere telers de gelegenheid te baat om kunstmest uit te rijden. De CZAV-vestiging in 's-Heerenhoek  schept voor Vermue de eerste kunstmest uit de opslag.

  Jan Vermue in 's-Heerenhoek nam net als veel andere telers de gelegenheid te baat om kunstmest uit te rijden. De CZAV-vestiging in 's-Heerenhoek  schept voor Vermue de eerste kunstmest uit de opslag.

 • Het perceel graszaad waar de kunstmest op moet, ligt in de buurt. Het is daarom handig om met de strooier naar het depot te rijden en daar te laten vullen.

  Het perceel graszaad waar de kunstmest op moet, ligt in de buurt. Het is daarom handig om met de strooier naar het depot te rijden en daar te laten vullen.

 • Tijdens een buitje motsneeuw wordt de kalkammonsalpeter over het 2-jarig Engels raaigras uitgereden. Over enkele weken, als de omstandigheden dat toelaten, laat Vermue op dit perceel varkensdrijfmest uitrijden.

  Tijdens een buitje motsneeuw wordt de kalkammonsalpeter over het 2-jarig Engels raaigras uitgereden. Over enkele weken, als de omstandigheden dat toelaten, laat Vermue op dit perceel varkensdrijfmest uitrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.