Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Groenbemester te lijf met strijkers aan de ploeg

Danny Vermue ploegt met strijkers aan de ploeg in één werkgang een forse groenbemester helemaal onder.

Foto

 • Om de groenbemester goed te laten werken maakt akkerbouwbedrijf Vermue-Nisse uit het Zuid-Bevelandse Nisse al ruim 25 jaar gebruik van strijkers voor de ploegscharen. De uitvoering van de strijkers is in die tijd wel steeds verder geperfectioneerd.

  Om de groenbemester goed te laten werken maakt akkerbouwbedrijf Vermue-Nisse uit het Zuid-Bevelandse Nisse al ruim 25 jaar gebruik van strijkers voor de ploegscharen. De uitvoering van de strijkers is in die tijd wel steeds verder geperfectioneerd.

 • Deze strijkers zijn verend uitgevoerd om oneffenheden op te vangen, die tijdens het platdrukken van de hoge groenbemester kunnen ontstaan. De ervaring leert dat een lang gewas plat blijft, terwijl een kort gewas snel terug veert.

  Deze strijkers zijn verend uitgevoerd om oneffenheden op te vangen, die tijdens het platdrukken van de hoge groenbemester kunnen ontstaan. De ervaring leert dat een lang gewas plat blijft, terwijl een kort gewas snel terug veert.

 • Op deze foto is goed te zien hoe de strijkers de groenbemester platdrukken. Vermue ploegt met een 3-schaar Cappon-ploeg. Alleen voor de achterste 2 scharen staat een strijker. De voorste schaar ploegt het platgedrukte trekkerspoor van de vorige werkgang.

  Op deze foto is goed te zien hoe de strijkers de groenbemester platdrukken. Vermue ploegt met een 3-schaar Cappon-ploeg. Alleen voor de achterste 2 scharen staat een strijker. De voorste schaar ploegt het platgedrukte trekkerspoor van de vorige werkgang.

 • De situatie voor en achter de strijker.

  De situatie voor en achter de strijker.

 • De situatie meteen achter de ploeg. Van de groenbemester is weinig meer te zien.

  De situatie meteen achter de ploeg. Van de groenbemester is weinig meer te zien.

 • Dat laat ook het geploegde deel van het perceel zien. De groenbemester is geheel ondergewerkt en kan gaan verteren.

  Dat laat ook het geploegde deel van het perceel zien. De groenbemester is geheel ondergewerkt en kan gaan verteren.

 • Een ander perceel elders op Zuid-Beveland laat een contrasterend beeld zien. Hier is de groenbemester ook in zijn geheel ondergeploegd, maar daar komt het overal tussen de ploegsneden naar boven. Bij voldoende vorst in de komende winter is dat geen probleem, maar bij de zachte winters is het een voedingsbodem voor ongewenste gasten, zoals slakken. Daarbij komen nog de kosten van het dood spuiten in het voorjaar.

  Een ander perceel elders op Zuid-Beveland laat een contrasterend beeld zien. Hier is de groenbemester ook in zijn geheel ondergeploegd, maar daar komt het overal tussen de ploegsneden naar boven. Bij voldoende vorst in de komende winter is dat geen probleem, maar bij de zachte winters is het een voedingsbodem voor ongewenste gasten, zoals slakken. Daarbij komen nog de kosten van het dood spuiten in het voorjaar.

 • “Deze zelfbedachte methode om de groenbemester goed onder de grond te krijgen passen we inmiddels al ongeveer 25 jaar toe", vertelt Danny Vermue. “Mijn vader Joop heeft dit destijds bedacht en daar zelfs in 1991 nog een prijs van Boerderij mee in de wacht gesleept: samen met andere uitvinders naar de landbouw RAI. Er is weleens gesuggereerd dat we met dit systeem aan het inkuilen zijn. Maar we zijn in al die jaren nog nooit ingekuild materiaal tegengekomen bij volgende bewerkingen. Dat heb je eerder bij een compacte geklepelde laag.”

  “Deze zelfbedachte methode om de groenbemester goed onder de grond te krijgen passen we inmiddels al ongeveer 25 jaar toe", vertelt Danny Vermue. “Mijn vader Joop heeft dit destijds bedacht en daar zelfs in 1991 nog een prijs van Boerderij mee in de wacht gesleept: samen met andere uitvinders naar de landbouw RAI. Er is weleens gesuggereerd dat we met dit systeem aan het inkuilen zijn. Maar we zijn in al die jaren nog nooit ingekuild materiaal tegengekomen bij volgende bewerkingen. Dat heb je eerder bij een compacte geklepelde laag.”

 • Een blik in de ploegvoor laat een goed vertakkende en mooi diepwortelende groenbemester zien.

  Een blik in de ploegvoor laat een goed vertakkende en mooi diepwortelende groenbemester zien.

 • Op sommige plaatsen is de worteling zo sterk ontwikkeld en vertakt dat het op spinrag gaat lijken.

  Op sommige plaatsen is de worteling zo sterk ontwikkeld en vertakt dat het op spinrag gaat lijken.

 • Boer Vermue ploegde voort om zijn groenbemester onder te krijgen. Hij ploegt met een klassieke Volvo BM 814 uit 1977.

  Boer Vermue ploegde voort om zijn groenbemester onder te krijgen. Hij ploegt met een klassieke Volvo BM 814 uit 1977.

 • Om het verweren van de ploegsneden te bevorderen wordt gebruik gemaakt van een mes op de ploegschaar. Op de ploegschaar is een strook staal gelast die tijdens het ploegen de ploegsnede insnijdt zodat die makkelijker uiteen valt. Vermue gebruikte hiervoor een strook staal van een oude ploegschaar.

  Om het verweren van de ploegsneden te bevorderen wordt gebruik gemaakt van een mes op de ploegschaar. Op de ploegschaar is een strook staal gelast die tijdens het ploegen de ploegsnede insnijdt zodat die makkelijker uiteen valt. Vermue gebruikte hiervoor een strook staal van een oude ploegschaar.

 • Op een perceel dat eind september is geploegd zijn de sporen van deze snijstrook nog goed te zien. De ploegsnede valt mooi uit elkaar.

  Op een perceel dat eind september is geploegd zijn de sporen van deze snijstrook nog goed te zien. De ploegsnede valt mooi uit elkaar.

Eén reactie

 • Fourage

  mooi ploegwerk. KLASSE . er zijn soms percelen waar je afvraagt wat ze aan het doen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.