Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Uien rooien op harde grond

Loonbedrijf Dekker-Haartsen in Biervliet (Zeeland) maakte een tot uienrooier omgebouwde bietenrooier passend op het eigen zaaisysteem. Met de schijvenrooier worden twee bedden van 1,50 meter geoogst.

Foto

 • Dit jaar stonden de uien echt vast. Zo vast, dat oogsten met een rooier met een rooias te veel schade aan de uien veroorzaakte. Alleen met vooraf beregenen of rooien met geschikte machines, kan schade worden voorkomen. Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen investeerde daarom in een zelfrijdende schijvenrooier. De vorige eigenaar rooide hiermee twee bedden met ieder zes rijen. Hier de door Dekker-Haartsen aangepaste rooier voor het eerst op uienland, tijdens een sleutelmoment. Voor zo'n eerste keer moet er nog van alles worden bijgesteld.<br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Dit jaar stonden de uien echt vast. Zo vast, dat oogsten met een rooier met een rooias te veel schade aan de uien veroorzaakte. Alleen met vooraf beregenen of rooien met geschikte machines, kan schade worden voorkomen. Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen investeerde daarom in een zelfrijdende schijvenrooier. De vorige eigenaar rooide hiermee twee bedden met ieder zes rijen. Hier de door Dekker-Haartsen aangepaste rooier voor het eerst op uienland, tijdens een sleutelmoment. Voor zo'n eerste keer moet er nog van alles worden bijgesteld.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De vorige eigenaar rooide in het Noord-Hollandse bollengebied, waar in toenemende mate wordt geteeld op bedden van 1,80 meter. De machine daar voor ombouwen loonde niet. Dekker-Haartsen zaait en rooit op twee bedden met vijf rijen van 1,50 meter elk. De rooier hierop aanpassen was goed te doen. Om te zien wat de beste rooiprestatie oplevert, staan de vijf schijven hier in v-vorm voor het ene bed. Voor het andere bed staan de schijven om en om.

  De vorige eigenaar rooide in het Noord-Hollandse bollengebied, waar in toenemende mate wordt geteeld op bedden van 1,80 meter. De machine daar voor ombouwen loonde niet. Dekker-Haartsen zaait en rooit op twee bedden met vijf rijen van 1,50 meter elk. De rooier hierop aanpassen was goed te doen. Om te zien wat de beste rooiprestatie oplevert, staan de vijf schijven hier in v-vorm voor het ene bed. Voor het andere bed staan de schijven om en om.

 • De rooier komt na de aanpassing voor het eerst op het veld. Na een paar meter rooien worden de eerste correcties uitgevoerd.

  De rooier komt na de aanpassing voor het eerst op het veld. Na een paar meter rooien worden de eerste correcties uitgevoerd.

 • Het rooiwerk met de schijven in v-stand van bovenaf gezien. Teler Wim Dekker uit Axel stelde twee bedden van zijn 7,7 hectare Hybell-uien beschikbaar om deze machine uit te testen en in te regelen.

  Het rooiwerk met de schijven in v-stand van bovenaf gezien. Teler Wim Dekker uit Axel stelde twee bedden van zijn 7,7 hectare Hybell-uien beschikbaar om deze machine uit te testen en in te regelen.

 • Bij de pas gerooide uien zijn nauwelijks grove kluiten te zien, die komen meestal uit de grond tussen twee rijen in. Om deze rooier optimaal in te zetten, zal volgend jaar een deel van het uienareaal aangepast worden gezaaid.

  Bij de pas gerooide uien zijn nauwelijks grove kluiten te zien, die komen meestal uit de grond tussen twee rijen in. Om deze rooier optimaal in te zetten, zal volgend jaar een deel van het uienareaal aangepast worden gezaaid.

 • De uien net voor ze worden gerooid. Ze worden als het ware uit de grond gesneden en met grond en al uit het zaaispoor getild.

  De uien net voor ze worden gerooid. Ze worden als het ware uit de grond gesneden en met grond en al uit het zaaispoor getild.

 • Nu komen de uien van twee bedden nog op een zwad. Dat kan worden gesplitst in twee zwaden. Ook wil de loonwerker nog GPS op de rooier en rooiunits bouwen.

  Nu komen de uien van twee bedden nog op een zwad. Dat kan worden gesplitst in twee zwaden. Ook wil de loonwerker nog GPS op de rooier en rooiunits bouwen.

 • Af en toe zorgden korte maar felle buien voor oponthoud, maar de regenboog over het uienland leverde wel een fraai beeld op.

  Af en toe zorgden korte maar felle buien voor oponthoud, maar de regenboog over het uienland leverde wel een fraai beeld op.

 • Er wordt weer gesleuteld en overlegd, na weer een stukje rooien. Gebruikmakend van de ervaringen die nu zijn opgedaan, wordt de rooier deze winter verder aangepast.

  Er wordt weer gesleuteld en overlegd, na weer een stukje rooien. Gebruikmakend van de ervaringen die nu zijn opgedaan, wordt de rooier deze winter verder aangepast.

 • De hydraulisch aangedreven schijven staan bij deze rooier vlakker dan gebruikelijk bij een schijvenrooier. Hierdoor kan de ui zonder wortelschade uit de harde grond worden gerooid.

  De hydraulisch aangedreven schijven staan bij deze rooier vlakker dan gebruikelijk bij een schijvenrooier. Hierdoor kan de ui zonder wortelschade uit de harde grond worden gerooid.

 • De schijven staan zo afgesteld, dat ze de wat rullere grond van het zaaispoor los woelen en daarmee de ui losmaken van de bodem. De hardere grond tussen de zaaisporen blijft onaangetast. Hier komen de kluiten vandaan die nu gewoon niet in het zwad komen. Om te diepe geulvorming te voorkomen, is de maximale rooidiepte ongeveer 2 centimeter.

  De schijven staan zo afgesteld, dat ze de wat rullere grond van het zaaispoor los woelen en daarmee de ui losmaken van de bodem. De hardere grond tussen de zaaisporen blijft onaangetast. Hier komen de kluiten vandaan die nu gewoon niet in het zwad komen. Om te diepe geulvorming te voorkomen, is de maximale rooidiepte ongeveer 2 centimeter.

 • Daniel Dekker en Ivo Haartsen streven ernaar hun machinepark zo aan te passen, dat ze ook onder moeilijke omstandigheden goed werk kunnen leveren.

  Daniel Dekker en Ivo Haartsen streven ernaar hun machinepark zo aan te passen, dat ze ook onder moeilijke omstandigheden goed werk kunnen leveren.

 • Dit zijn de rooigeultjes van een Rumptstad-schijvenrooier. Bij deze rooier staan de schijven anders, maar ook hierbij mogen de rooigeultjes niet te diep zijn. Het laat nog eens zien dat de droge, harde grond tussen de rijen blijft liggen.

  Dit zijn de rooigeultjes van een Rumptstad-schijvenrooier. Bij deze rooier staan de schijven anders, maar ook hierbij mogen de rooigeultjes niet te diep zijn. Het laat nog eens zien dat de droge, harde grond tussen de rijen blijft liggen.

 • Bij deze Rumptstad-rooier staan de schijven veel verticaler. Dat vraagt een grotere concentratie tijdens het rooien. Daniel Dekker kocht deze rooier in 1978, en daarmee heeft hij ongeveer 40 jaar ervaring met uienrooien. Met deze rooier werd uiteindelijk het gehele perceel Hybell-uien gerooid.

  Bij deze Rumptstad-rooier staan de schijven veel verticaler. Dat vraagt een grotere concentratie tijdens het rooien. Daniel Dekker kocht deze rooier in 1978, en daarmee heeft hij ongeveer 40 jaar ervaring met uienrooien. Met deze rooier werd uiteindelijk het gehele perceel Hybell-uien gerooid.

 • Het rooigeultje gezien vanaf de rooimat achter de trekker. De uien zijn met GPS gezaaid, maar deze rooicombinatie is daar niet mee uitgerust. Onder normale omstandigheden wordt met assenrooier gerooid, maar bijna elk jaar komt deze combinatie nog uit de schuur.

  Het rooigeultje gezien vanaf de rooimat achter de trekker. De uien zijn met GPS gezaaid, maar deze rooicombinatie is daar niet mee uitgerust. Onder normale omstandigheden wordt met assenrooier gerooid, maar bijna elk jaar komt deze combinatie nog uit de schuur.

 • Een beeld van de zwadvorming. Terwijl de uien op de rooimat liggen, wordt de grond met een strijker egaal gemaakt, zodat de uien op een vlakke ondergrond in het zwad komen.

  Een beeld van de zwadvorming. Terwijl de uien op de rooimat liggen, wordt de grond met een strijker egaal gemaakt, zodat de uien op een vlakke ondergrond in het zwad komen.

 • Een ui gerooid met de schijvenrooier. De wortelaanzet is geheel intact en de ui is niet beschadigd.

  Een ui gerooid met de schijvenrooier. De wortelaanzet is geheel intact en de ui is niet beschadigd.

 • Door onder deze droge omstandigheden te rooien met assenrooier, kunnen de uien schade oplopen. Doordat de uien vast in de grond blijven, kunnen ze door de druk van de rooias of andere uien inwendige kneuzing oplopen tot barstens toe. Hierbij komt dan nog de wortelschade. In feite kan zo niet worden gerooid.

  Door onder deze droge omstandigheden te rooien met assenrooier, kunnen de uien schade oplopen. Doordat de uien vast in de grond blijven, kunnen ze door de druk van de rooias of andere uien inwendige kneuzing oplopen tot barstens toe. Hierbij komt dan nog de wortelschade. In feite kan zo niet worden gerooid.

 • Kort na het rooien viel er 7 millimeter regen. De uien op het zwad zijn lichtelijk schoongespoeld.

  Kort na het rooien viel er 7 millimeter regen. De uien op het zwad zijn lichtelijk schoongespoeld.

 • Een kleine week na het rooien worden de uien geraapt. Ook hiervoor wordt door Dekker-Haartsen weer een zelfontwikkelde machine ingezet. Een zelfrijdende 1 bedsrooier is omgebouwd tot een dubbelzwad opraper.

  Een kleine week na het rooien worden de uien geraapt. Ook hiervoor wordt door Dekker-Haartsen weer een zelfontwikkelde machine ingezet. Een zelfrijdende 1 bedsrooier is omgebouwd tot een dubbelzwad opraper.

 • De rooiunit is verwijderd en vervangen voor een aandrukrol. Tezelfdertijd werd de rechterkant in spiegelbeeld gekopieerd, zodat nu in plaats van één bed rooien, twee zwaden kunnen worden geraapt. De componenten voor de rooier komen van meerdere afgedankte machines.

  De rooiunit is verwijderd en vervangen voor een aandrukrol. Tezelfdertijd werd de rechterkant in spiegelbeeld gekopieerd, zodat nu in plaats van één bed rooien, twee zwaden kunnen worden geraapt. De componenten voor de rooier komen van meerdere afgedankte machines.

 • Ook het reinigingssysteem is waar nodig aangepast. En er is uiteraard een opvoerband toegevoegd. Deze machine raapt met een snelheid van 7,5 kilometer per uur ongeveer 2,5 hectare per uur. Niet elke inschuurlijn is echter op deze capaciteit afgestemd.

  Ook het reinigingssysteem is waar nodig aangepast. En er is uiteraard een opvoerband toegevoegd. Deze machine raapt met een snelheid van 7,5 kilometer per uur ongeveer 2,5 hectare per uur. Niet elke inschuurlijn is echter op deze capaciteit afgestemd.

 • In de schuur van Wim Dekker ligt een partij goed gerooide en droge uien.

  In de schuur van Wim Dekker ligt een partij goed gerooide en droge uien.

Laatste reacties

 • bertfeit1

  2,5 hectare lijkt mij wel wat veel, dan moet je 8 km rijden zonder te draaien en stoppen. Wie o wie heeft er zo`n lange kavel

 • ihaartsen

  Klopt ook, moet een type foutje zijn, maar 1,5 a 1,85 ha per uur (zonder kopakkers) is goed haalbaar met deze machine. Percelen van 400 a 500 m lang, en een kopakker tussen de 15 a 22,5 m zijn hier gebruikelijk. Een filmpje van een paar jaar geleden; <>

Of registreer je om te kunnen reageren.