Akkerbouw

Foto & video

Pootgoed al vroeg uit de grond

Op lichte grond in Zeeuws-Vlaanderen heeft akkerbouwbedrijf Goethals-Van Hecke de pootaardappelen er al uit.

Foto

 • Het rooien van pootgoed komt, als het weer het toelaat, zoetjes aan op gang. Akkerbouwbedrijf Goethals van Hecke uit Philippine in Zeeuws-Vlaanderen rooit Fontane-klasse A voor landbouwbedrijf De Rooij in het Brabantse Diessen.

  Het rooien van pootgoed komt, als het weer het toelaat, zoetjes aan op gang. Akkerbouwbedrijf Goethals van Hecke uit Philippine in Zeeuws-Vlaanderen rooit Fontane-klasse A voor landbouwbedrijf De Rooij in het Brabantse Diessen.

 • De Rooij laat op eigen grond in de buurt van Philippine de teelt doen door pootgoedteler Goethals. Het pootgoed is bestemd voor eigen vermeerdering op het bedrijf in Brabant. Dit nest van een plant laat een behoorlijk aantal geschikte poters zien. Hiervan zullen er uiteindelijk zo'n 15 in de cel komen.

  De Rooij laat op eigen grond in de buurt van Philippine de teelt doen door pootgoedteler Goethals. Het pootgoed is bestemd voor eigen vermeerdering op het bedrijf in Brabant. Dit nest van een plant laat een behoorlijk aantal geschikte poters zien. Hiervan zullen er uiteindelijk zo'n 15 in de cel komen.

 • De rooier die wordt ingezet is een vierrijige AVR Puma. Deze machine van landbouwbedrijf De Rooij wordt gewoonlijk ingezet voor de oogst van de consumptieteelt in Brabant, maar is nu met dieplader naar Philippine gebracht om het pootgoed te rooien. Niet alleen de 8 hectare van De Rooij maar ook de 24 hectare eigen teelt van Goethals wordt in huurverband met deze machine gerooid.

  De rooier die wordt ingezet is een vierrijige AVR Puma. Deze machine van landbouwbedrijf De Rooij wordt gewoonlijk ingezet voor de oogst van de consumptieteelt in Brabant, maar is nu met dieplader naar Philippine gebracht om het pootgoed te rooien. Niet alleen de 8 hectare van De Rooij maar ook de 24 hectare eigen teelt van Goethals wordt in huurverband met deze machine gerooid.

 • Op deze lichte grond gaat het rooien prima. De buien van de laatste tijd waren ter plaatse wat minder heftig en het perceel ligt wat hoger dan de omgeving. Dit is de kopakker; geen insporing en de meegerooide grond is volledig uitgezeefd.

  Op deze lichte grond gaat het rooien prima. De buien van de laatste tijd waren ter plaatse wat minder heftig en het perceel ligt wat hoger dan de omgeving. Dit is de kopakker; geen insporing en de meegerooide grond is volledig uitgezeefd.

 • Een blik op de ruggen tijdens het rooimoment toont dat deze probleemloos uit elkaar vallen.

  Een blik op de ruggen tijdens het rooimoment toont dat deze probleemloos uit elkaar vallen.

 • Een enkele moederknol is nog onvoldoende vergaan om door de rooimat te vallen. In de bewaring zal die naar verwachting niet tot problemen leiden.

  Een enkele moederknol is nog onvoldoende vergaan om door de rooimat te vallen. In de bewaring zal die naar verwachting niet tot problemen leiden.

 • Terwijl zijn vrouw en twee zonen met behulp van een collega het rooien en vervoer voor hun rekening nemen houdt Albert Goethals de supervisie over het inschuren.

  Terwijl zijn vrouw en twee zonen met behulp van een collega het rooien en vervoer voor hun rekening nemen houdt Albert Goethals de supervisie over het inschuren.

 • De eerste vracht Fontane-pootgoed wordt naar de stortbak gedirigeerd om ingeschuurd te worden.

  De eerste vracht Fontane-pootgoed wordt naar de stortbak gedirigeerd om ingeschuurd te worden.

 • Het akkerbouwbedrijf beschikt hier over 2.000 ton bewaarruimte en op een andere locatie nog over 1.200 ton opslag. Tot het sorteren wordt met lucht gekoeld, daarna in kisten mechanisch, op 3 graden.

  Het akkerbouwbedrijf beschikt hier over 2.000 ton bewaarruimte en op een andere locatie nog over 1.200 ton opslag. Tot het sorteren wordt met lucht gekoeld, daarna in kisten mechanisch, op 3 graden.

 • De eerste vracht pootgoed gaat in de cel. Het pootgoed van de Rooij wordt door Goethals van Hecke gesorteerd en bewaard tot De Rooij gaat planten. Op de 8 hectare van De Rooij werd dit jaar Fontane en Bintje geteeld. Het landbouwbedrijf in Diessen teelt jaarlijks circa 200 hectare consumptieaardappelen.

  De eerste vracht pootgoed gaat in de cel. Het pootgoed van de Rooij wordt door Goethals van Hecke gesorteerd en bewaard tot De Rooij gaat planten. Op de 8 hectare van De Rooij werd dit jaar Fontane en Bintje geteeld. Het landbouwbedrijf in Diessen teelt jaarlijks circa 200 hectare consumptieaardappelen.

 • Albert Goethals plaatst een temperatuurvoeler in de een dag eerder gerooide Melody klasse SE. Dit is pootgoed van Goethals zelf en bestemd voor de handel. Het bedrijf beschikt over een eigen sorteermachine en een opzak- met palletiseerinrichting.

  Albert Goethals plaatst een temperatuurvoeler in de een dag eerder gerooide Melody klasse SE. Dit is pootgoed van Goethals zelf en bestemd voor de handel. Het bedrijf beschikt over een eigen sorteermachine en een opzak- met palletiseerinrichting.

 • NAK-medewerker George Peeters was ook gearriveerd om een monster voor partijkeuring te nemen. Voor deze keuring worden 196 aardappelen gebruikt, maar voor de zekerheid worden er 205 meegenomen. Melody staat bekend als een weinig ziektegevoelige aardappel. Daarom ligt de nadruk op controle van bruinrot.

  NAK-medewerker George Peeters was ook gearriveerd om een monster voor partijkeuring te nemen. Voor deze keuring worden 196 aardappelen gebruikt, maar voor de zekerheid worden er 205 meegenomen. Melody staat bekend als een weinig ziektegevoelige aardappel. Daarom ligt de nadruk op controle van bruinrot.

Of registreer je om te kunnen reageren.