Akkerbouw

Foto & video 5739 x bekeken 1 reactie

Indrukwekkend Vlaams bedrijf zet deuren open

Het veelzijdige akkerbouwbedrijf De Kruisberghoeve houdt op 4 oktober een open dag. Met 400 hectare land, een composteringsinstallatie en een wasserij die 350 hectare wortelen verwerkt is er van alles te zien.

Foto

 • Jos Sweere (57) werkt als bedrijfsleider op akkerbouwbedrijf De Kruisberghoeve in Arendonk. Het bedrijf ligt op 500 meter van de grens met Nederland en omvat 400 hectare grond, waarvan 200 eigendom en de rest huur. Daarbovenop contracteert het 250 hectare wortelen bij derden. Er zijn zeven medewerkers in vaste dienst. In de bedrijfsvoering sluit Sweere emoties uit. Akkerbouw is mooi, maar rendement staat voorop. Een beperkt machinepark is daarom een bewuste keuze. Vanuit de rendementsvisie ontstonden op het erf ook twee imposante neventakken; een groencompostering en een wasserij. In de wasserij werd vorig jaar een miljoen euro geïnvesteerd. Op zondag 4 oktober is er een open dag van 10.00u tot 17.00u.

  Jos Sweere (57) werkt als bedrijfsleider op akkerbouwbedrijf De Kruisberghoeve in Arendonk. Het bedrijf ligt op 500 meter van de grens met Nederland en omvat 400 hectare grond, waarvan 200 eigendom en de rest huur. Daarbovenop contracteert het 250 hectare wortelen bij derden. Er zijn zeven medewerkers in vaste dienst. In de bedrijfsvoering sluit Sweere emoties uit. Akkerbouw is mooi, maar rendement staat voorop. Een beperkt machinepark is daarom een bewuste keuze. Vanuit de rendementsvisie ontstonden op het erf ook twee imposante neventakken; een groencompostering en een wasserij. In de wasserij werd vorig jaar een miljoen euro geïnvesteerd. Op zondag 4 oktober is er een open dag van 10.00u tot 17.00u.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Kruisberghoeve is eigendom van familie De Cartier. Deze behoort tot de Vlaamse industriëlen met bedrijven wereldwijd, met name in de drukkerijwereld. Het is niet ondenkbaar dat u een agenda of gezelschapsspel van een van de Cartier-bedrijven in bezit heeft. Jos Sweere is aangesteld als bedrijfsleider voor de agrarische tak.

  De Kruisberghoeve is eigendom van familie De Cartier. Deze behoort tot de Vlaamse industriëlen met bedrijven wereldwijd, met name in de drukkerijwereld. Het is niet ondenkbaar dat u een agenda of gezelschapsspel van een van de Cartier-bedrijven in bezit heeft. Jos Sweere is aangesteld als bedrijfsleider voor de agrarische tak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De hoeve heeft een voor de streek opvallend Nederlandse bouwstijl. Dat heeft een heldere reden; in 1942 en 1943 zijn de eerste hectares ontgonnen en is de hoeve gebouwd door de Nederlandsche Heidemaatschappij.

  De hoeve heeft een voor de streek opvallend Nederlandse bouwstijl. Dat heeft een heldere reden; in 1942 en 1943 zijn de eerste hectares ontgonnen en is de hoeve gebouwd door de Nederlandsche Heidemaatschappij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Peen en aardappelen vormen de belangrijkste gewassen. Van juli tot kerst is de peencampagne in volle gang. De Kruisberghoeve sluit zelf leveringscontracten met de conserven- en diepvriesindustrie. Deze kopers geven op uur en tijd aan wanneer ze een volle vracht gewassen peen nodig hebben. De Kruisberghoeve regelt de rest. Van zaaien tot rooien en van wassen tot transport. Deels op eigen grond en deels op contract bij collega-akkerbouwers in een straal van 70 kilometer rondom Arendonk. Alle 350 hectare peen komt met trekkers en kippers naar de Hoeve om gewassen te worden.

  Peen en aardappelen vormen de belangrijkste gewassen. Van juli tot kerst is de peencampagne in volle gang. De Kruisberghoeve sluit zelf leveringscontracten met de conserven- en diepvriesindustrie. Deze kopers geven op uur en tijd aan wanneer ze een volle vracht gewassen peen nodig hebben. De Kruisberghoeve regelt de rest. Van zaaien tot rooien en van wassen tot transport. Deels op eigen grond en deels op contract bij collega-akkerbouwers in een straal van 70 kilometer rondom Arendonk. Alle 350 hectare peen komt met trekkers en kippers naar de Hoeve om gewassen te worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het bedrijf teelt Parijse wortelen, Amsterdamse bakwortelen en winterwortelen. Versheid is belangrijk, alle peen wordt direct verwerkt.

  Het bedrijf teelt Parijse wortelen, Amsterdamse bakwortelen en winterwortelen. Versheid is belangrijk, alle peen wordt direct verwerkt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via een grote stortbak gaat de peen de waslijn in. Er zijn vier peenwasserijen in Nederland en België. Met een capaciteit van zo'n 40 ton per uur is de Kruisberghoeve de vierde.

  Via een grote stortbak gaat de peen de waslijn in. Er zijn vier peenwasserijen in Nederland en België. Met een capaciteit van zo'n 40 ton per uur is de Kruisberghoeve de vierde.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De wastrommel is enorm. De hele lijn is eigen fabrikaat. Sweere: "Het kan nooit zwaar genoeg zijn; omdat het altijd in de modder draait, is de slijtage gigantisch."

  De wastrommel is enorm. De hele lijn is eigen fabrikaat. Sweere: "Het kan nooit zwaar genoeg zijn; omdat het altijd in de modder draait, is de slijtage gigantisch."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De peen wordt verder gereinigd en op maat gesorteerd. Vorig jaar stond alles nog buiten, nu is een loods van 50 x 50 meter over de productielijn gebouwd.

  De peen wordt verder gereinigd en op maat gesorteerd. Vorig jaar stond alles nog buiten, nu is een loods van 50 x 50 meter over de productielijn gebouwd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De wortelen vervolgen na het wassen hun weg over de productielijn, die ook eigenbouw is. Alles is computergestuurd en door één persoon aangestuurd. Het bedrijf is ISO22000 en GMP-gecertificeerd.

  De wortelen vervolgen na het wassen hun weg over de productielijn, die ook eigenbouw is. Alles is computergestuurd en door één persoon aangestuurd. Het bedrijf is ISO22000 en GMP-gecertificeerd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Indrukwekkend Vlaams bedrijf zet deuren open
  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Het gereed product staat in bunkers klaar voor aflevering. Er is ruimte voor zes vrachten. De ruimte kan gekoeld worden.</p>
<p> 

   

  Het gereed product staat in bunkers klaar voor aflevering. Er is ruimte voor zes vrachten. De ruimte kan gekoeld worden.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Het buitenaanzicht van de nieuwe loods. Door de keuze voor een witte steen, sluit de stijl mooi aan bij de oorspronkelijke Hoeve.</p>
<p> 

   

  Het buitenaanzicht van de nieuwe loods. Door de keuze voor een witte steen, sluit de stijl mooi aan bij de oorspronkelijke Hoeve.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>In de loods is ruimte om vrachtwagens onder dak te laden. Ook staat er nog een aardappelwaslijn. Op afroep wast De Kruisberghoeve hier rotte aardappelen mee uit afgekeurde partijen. Voornamelijk direct voor de fritesindustrie. Een dienst die 24/7 beschikbaar is. Sweere: "Als ze bellen, hebben we binnen drie uur tien personeelsleden paraat en kunnen we draaien."</p>
<p> 

   

  In de loods is ruimte om vrachtwagens onder dak te laden. Ook staat er nog een aardappelwaslijn. Op afroep wast De Kruisberghoeve hier rotte aardappelen mee uit afgekeurde partijen. Voornamelijk direct voor de fritesindustrie. Een dienst die 24/7 beschikbaar is. Sweere: "Als ze bellen, hebben we binnen drie uur tien personeelsleden paraat en kunnen we draaien."

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>De pootgoedopslag biedt ruimte aan 800 ton, deels voor derden. Het bedrijf is ook bevoegd te snijden.</p>
<p> 

   

  De pootgoedopslag biedt ruimte aan 800 ton, deels voor derden. Het bedrijf is ook bevoegd te snijden.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Het wasproces vraagt veel water, zo'n 360 kuub per uur. Tegelijk met de nieuwbouw van de loods investeerde men in een installatie om het water te zuiveren en te hergebruiken.</p>
<p> 

   

  Het wasproces vraagt veel water, zo'n 360 kuub per uur. Tegelijk met de nieuwbouw van de loods investeerde men in een installatie om het water te zuiveren en te hergebruiken.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>In grote vijvers achter het bedrijf bezinkt het zand en beluchten roerwerken het water.</p>
<p> 

   

  In grote vijvers achter het bedrijf bezinkt het zand en beluchten roerwerken het water.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Via een nieuw aangelegd rietveld komt het schone water in een bassin, waarna het geschikt is voor hergebruik.</p>
<p> 

   

  Via een nieuw aangelegd rietveld komt het schone water in een bassin, waarna het geschikt is voor hergebruik.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>"De kracht is ook de zwakte van het bedrijf." Vat Sweere gevat samen. Vanwege de afgelegen ligging is er namelijk een zware milieuvergunning en kan er vrij veel op de locatie. De keerzijde is dat de klanten voor de compostering verder moeten rijden met hun groenafval en dat de elektriciteitsvoorziening slecht is en de telefonie matig. Het bedrijf is de laatste aansluiting aan Belgische zijde en hangt dus letterlijk aan de laatste mem. Het draait daarom grotendeels op een 650 pk generator. Alle pc's draaien op accu's, om de spanningsvallen op te vangen.</p>
<p> 

   

  "De kracht is ook de zwakte van het bedrijf." Vat Sweere gevat samen. Vanwege de afgelegen ligging is er namelijk een zware milieuvergunning en kan er vrij veel op de locatie. De keerzijde is dat de klanten voor de compostering verder moeten rijden met hun groenafval en dat de elektriciteitsvoorziening slecht is en de telefonie matig. Het bedrijf is de laatste aansluiting aan Belgische zijde en hangt dus letterlijk aan de laatste mem. Het draait daarom grotendeels op een 650 pk generator. Alle pc's draaien op accu's, om de spanningsvallen op te vangen.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Naast alle landbouw zoekt Sweere naar innovaties. Jongste tak is de groenrecycling. Eerder zette hij volop in op koolzaadteelt voor eigen biobrandstoffen. Door ingevoegde accijnzen en de gedaalde olieprijs is dat gestaakt. De trekkers rijden weer op diesel. Ook werden er een tijdje graszoden, bloemen en bomen geteeld. Sweere: "We zijn toch meer industrie-gericht. Het produceren voor de veiling paste ons niet. Daarom zijn we er weer mee gestopt." Sweere maakt er geen geheim van. "Je moet je telkens de vraag stellen; ben ik goed bezig? Als je nieuwe dingen probeert kan het ook tegenvallen, dan moet je iets anders bedenken."</p>
<p> 

   

  Naast alle landbouw zoekt Sweere naar innovaties. Jongste tak is de groenrecycling. Eerder zette hij volop in op koolzaadteelt voor eigen biobrandstoffen. Door ingevoegde accijnzen en de gedaalde olieprijs is dat gestaakt. De trekkers rijden weer op diesel. Ook werden er een tijdje graszoden, bloemen en bomen geteeld. Sweere: "We zijn toch meer industrie-gericht. Het produceren voor de veiling paste ons niet. Daarom zijn we er weer mee gestopt." Sweere maakt er geen geheim van. "Je moet je telkens de vraag stellen; ben ik goed bezig? Als je nieuwe dingen probeert kan het ook tegenvallen, dan moet je iets anders bedenken."

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>De groenrecycling is een blijver. Van heinde en verre komen particulieren en overheden hun groenafval brengen. De Kruisberghoeve zet het om in compost en kan de organische stof goed gebruiken op de schrale zandgronden.</p>
<p> 

   

  De groenrecycling is een blijver. Van heinde en verre komen particulieren en overheden hun groenafval brengen. De Kruisberghoeve zet het om in compost en kan de organische stof goed gebruiken op de schrale zandgronden.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>De compostering is op-en-top uitgerust met verschillende zeefdekken, trommels en sterrenzeven. Zo blijft een schoon eindproduct over.</p>
<p> 

   

  De compostering is op-en-top uitgerust met verschillende zeefdekken, trommels en sterrenzeven. Zo blijft een schoon eindproduct over.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Hoewel De Kruisberghoeve een areaal heeft waar eigen mechanisatie toch uit zou moeten kunnen, is de oogst vrijwel volledig uitbesteed aan loonwerkers. Enige uitzondering is de recent aangekochte getrokken aardappelrooier. Sweere: "Op een steenworp afstand zitten twee grote loonbedrijven. Zij hebben veel arbeid beschikbaar. Gaat er een rooier kapot, dan kunnen ze makkelijk schakelen." Het voorjaarswerk doet het bedrijf wel zelf, gewasbescherming wordt daarentegen ook uitbesteed. Sweere: "Collega-akkerbouwers kijken daar soms vreemd tegenaan. Voor ons is het een bewuste keuze. We besteden dat uit en richten ons erop om maximaal rendement uit de compostering en wasserij te halen." Daarbij is groeien is geen doel, rendement draaien wél.</p>
<p> 

   

  Hoewel De Kruisberghoeve een areaal heeft waar eigen mechanisatie toch uit zou moeten kunnen, is de oogst vrijwel volledig uitbesteed aan loonwerkers. Enige uitzondering is de recent aangekochte getrokken aardappelrooier. Sweere: "Op een steenworp afstand zitten twee grote loonbedrijven. Zij hebben veel arbeid beschikbaar. Gaat er een rooier kapot, dan kunnen ze makkelijk schakelen." Het voorjaarswerk doet het bedrijf wel zelf, gewasbescherming wordt daarentegen ook uitbesteed. Sweere: "Collega-akkerbouwers kijken daar soms vreemd tegenaan. Voor ons is het een bewuste keuze. We besteden dat uit en richten ons erop om maximaal rendement uit de compostering en wasserij te halen." Daarbij is groeien is geen doel, rendement draaien wél.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Het bedrijf heeft in totaal vier eigen trekkers, die dus puur voorjaarswerk en transport doen.</p>
<p> 

   

  Het bedrijf heeft in totaal vier eigen trekkers, die dus puur voorjaarswerk en transport doen.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>De aardappeloogst (100 hectare) staat voor de deur. Alles staat klaar om de eerste partijen in te schuren. De bewaring uit 2010 kan 3.500 ton herbergen.</p>
<p> 

   

  De aardappeloogst (100 hectare) staat voor de deur. Alles staat klaar om de eerste partijen in te schuren. De bewaring uit 2010 kan 3.500 ton herbergen.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 •  </p>
<p>Sweere: "We moeten niet vergeten dat we in Nederland en België in een uniek gebied wonen. Híer is het te doen. We hebben goede grond zonder stenen en veel kennis. Ook de verwerkende industrie zit hier. Producten gaan de hele wereld over. Dat beseffen burgers vaak niet. Omdat het bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is en we investeringen hebben gedaan, willen we dat graag aan het publiek tonen." Op zondag 4 oktober is er daarom een open dag, van 10.00 tot 17.00 uur. Kijkt voor meer informatie op <a href="http://www.kruisberghoeve.be" target="_blank">www.kruisberghoeve.be</a>

   

  Sweere: "We moeten niet vergeten dat we in Nederland en België in een uniek gebied wonen. Híer is het te doen. We hebben goede grond zonder stenen en veel kennis. Ook de verwerkende industrie zit hier. Producten gaan de hele wereld over. Dat beseffen burgers vaak niet. Omdat het bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is en we investeringen hebben gedaan, willen we dat graag aan het publiek tonen." Op zondag 4 oktober is er daarom een open dag, van 10.00 tot 17.00 uur. Kijkt voor meer informatie op www.kruisberghoeve.be

  Foto: Matthijs Verhagen

Eén reactie

 • farmerbn

  Met de handel is geld te verdienen maar met het werk dat boeren normaal doen niet. Dat laten ze dus aan anderen over.Eigenlijk best triest. Voor de rest prachtig bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.