Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Droogte tikt vooral in het Zuidwesten door

Het zuidwesten hoort tot de droogste gebieden van Nederland. Dat wijst de neerslagoverschotkaart van het KNMI uit.

Foto

 • Droogte tikt vooral in het Zuidwesten door
  Foto: Anton Dingemanse
 • Vorige week viel er uit een neerslagfront op dit perceel pootaardappelen in West-Zeeuws-Vlaanderen maar 5 mm water. De hoeveelheid neerslag was dit seizoen gemiddeld maar de helft van normaal en dan ook nog met grote verschillen binnen dit gebied.

  Vorige week viel er uit een neerslagfront op dit perceel pootaardappelen in West-Zeeuws-Vlaanderen maar 5 mm water. De hoeveelheid neerslag was dit seizoen gemiddeld maar de helft van normaal en dan ook nog met grote verschillen binnen dit gebied.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Ten noorden van Biervliet laten deze bieten duidelijk zien dat ze dorstig zijn. Het gewas staat in een polder waar een betrekkelijk dunne kleilaag een zandplaat bedekt. Hier viel de laatste maanden hooguit 20 mm neerslag.</p>
<p>In dezelfde polder teelt Jos Mangnus Frieslander-aardappelen. De akkerbouwer zit hier bij het resultaat van drie planten, ongeveer 1,5 hooguit 2 kilo. Bij een proefrooiing is de opbrengst geschat op 20 tot 25 ton per hectare. Beregenen gaat niet vanwege het hoge zoutgehalte van het beschikbare water. Beregenen met aangevoerd water wordt vanwege de grote transportafstand erg duur.

   

  Ten noorden van Biervliet laten deze bieten duidelijk zien dat ze dorstig zijn. Het gewas staat in een polder waar een betrekkelijk dunne kleilaag een zandplaat bedekt. Hier viel de laatste maanden hooguit 20 mm neerslag.

  In dezelfde polder teelt Jos Mangnus Frieslander-aardappelen. De akkerbouwer zit hier bij het resultaat van drie planten, ongeveer 1,5 hooguit 2 kilo. Bij een proefrooiing is de opbrengst geschat op 20 tot 25 ton per hectare. Beregenen gaat niet vanwege het hoge zoutgehalte van het beschikbare water. Beregenen met aangevoerd water wordt vanwege de grote transportafstand erg duur.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Deze kunstmestkorrels illustreren de droogte van de laatste maanden. Mangnus strooide de kunstmest voordat hij de ruggen freesde. De korrels zijn nu na enkele maanden nog terug te vinden.

   

  Deze kunstmestkorrels illustreren de droogte van de laatste maanden. Mangnus strooide de kunstmest voordat hij de ruggen freesde. De korrels zijn nu na enkele maanden nog terug te vinden.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Een perceel zaaiuien van Mangnus stond er kort na opkomst bij als een modelveld. Inmiddels is de groei er wel uit.

   

  Een perceel zaaiuien van Mangnus stond er kort na opkomst bij als een modelveld. Inmiddels is de groei er wel uit.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Een ogenschijnlijk redelijk ontwikkelde ui van het perceel. Veel groter zal deze niet worden door het vrijwel ontbreken van nieuw blad.

   

  Een ogenschijnlijk redelijk ontwikkelde ui van het perceel. Veel groter zal deze niet worden door het vrijwel ontbreken van nieuw blad.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Ook het vlas laat de gevolgen van droogte tijdens de groei zien. Vlas vraagt niet veel, maar heeft wel vocht nodig om tot een goede vezellengte te komen. Een vuistregel is dat de lengte minstens zes handbreedten moet zijn. DLV Plant-adviseur Pierre Cammaert komt hier amper op vijf handbreedten.

   

  Ook het vlas laat de gevolgen van droogte tijdens de groei zien. Vlas vraagt niet veel, maar heeft wel vocht nodig om tot een goede vezellengte te komen. Een vuistregel is dat de lengte minstens zes handbreedten moet zijn. DLV Plant-adviseur Pierre Cammaert komt hier amper op vijf handbreedten.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Een ander typisch verschijnsel in deze regio bij droogte is het niet gelijkmatig afrijpen van graan. In oude waterlopen is de kleilaag wat dikker, waardoor meer water voor het gewas beschikbaar is. De plant blijft daardoor wat langer groen en het afrijpen vertraagt. Op de foto een voormalige sloot die blijkbaar gedempt is met goede grond.

   

  Een ander typisch verschijnsel in deze regio bij droogte is het niet gelijkmatig afrijpen van graan. In oude waterlopen is de kleilaag wat dikker, waardoor meer water voor het gewas beschikbaar is. De plant blijft daardoor wat langer groen en het afrijpen vertraagt. Op de foto een voormalige sloot die blijkbaar gedempt is met goede grond.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>De droogtescheuren in dit perceel uien bij IJzendijke laten duidelijk indrogen van de bodem zien. Het verschijnsel op zich doet de grond geen kwaad. Er komt lucht in de bodem en bij fikse regen zakt het water snel weg.

   

  De droogtescheuren in dit perceel uien bij IJzendijke laten duidelijk indrogen van de bodem zien. Het verschijnsel op zich doet de grond geen kwaad. Er komt lucht in de bodem en bij fikse regen zakt het water snel weg.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>In dit perceel doet zich nog iets anders voor. De laag onder het zaaibed is zo hard dat de uienwortels er niet in kunnen doordringen. De wortels gaan zijwaarts, alleen via droogtescheuren gaan de wortels naar beneden.

   

  In dit perceel doet zich nog iets anders voor. De laag onder het zaaibed is zo hard dat de uienwortels er niet in kunnen doordringen. De wortels gaan zijwaarts, alleen via droogtescheuren gaan de wortels naar beneden.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Teler Leenhouts in Groede wilde weten of spuiten voor groeiverlenging op zijn perceel Premières nog zin had. De groei is er al uit en het loof is op veel plaatsen al aan het afsterven, dus adviseerde Cammaert om die kosten maar te besparen. De Fontanes rechts staan er beter bij. Hier viel in de maanden mei, juni en in juli 115 mm neerslag.

   

  Teler Leenhouts in Groede wilde weten of spuiten voor groeiverlenging op zijn perceel Premières nog zin had. De groei is er al uit en het loof is op veel plaatsen al aan het afsterven, dus adviseerde Cammaert om die kosten maar te besparen. De Fontanes rechts staan er beter bij. Hier viel in de maanden mei, juni en in juli 115 mm neerslag.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>In de rug laat de Première een mooie opbrengst zien, dit is de opbrengst van twee planten. Niet al te grof, maar gezien de omstandigheden zeker acceptabel.

   

  In de rug laat de Première een mooie opbrengst zien, dit is de opbrengst van twee planten. Niet al te grof, maar gezien de omstandigheden zeker acceptabel.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Een perceel zware grond bij Oostburg, hier staat Desirée-pootgoed. De grindachtige structuur die ontstond tijdens het frezen laat ook zien hoe droog het is. Na een paar maanden is de grond nog nauwelijks verweerd.

   

  Een perceel zware grond bij Oostburg, hier staat Desirée-pootgoed. De grindachtige structuur die ontstond tijdens het frezen laat ook zien hoe droog het is. Na een paar maanden is de grond nog nauwelijks verweerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>De aardappelen op dit perceel laten dan ook duidelijk een ontwikkelingachterstand zien. Links de moederknol en rechts harde kluiten uit de rug.

   

  De aardappelen op dit perceel laten dan ook duidelijk een ontwikkelingachterstand zien. Links de moederknol en rechts harde kluiten uit de rug.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Op een naastliggend perceel tarwe zijn ook fikse droogtescheuren. Dit is wintertarwe, dus de beworteling was al redelijk diep voor de droogte zich liet gelden.

   

  Op een naastliggend perceel tarwe zijn ook fikse droogtescheuren. Dit is wintertarwe, dus de beworteling was al redelijk diep voor de droogte zich liet gelden.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Deze spinazie voor zaadwinning laat ook weer zeer ongelijke afrijping zien. Onder deze droge omstandigheden wordt weer eens duidelijk dat de ook de kwaliteit van de ondergrond van groot belang is voor een succesvolle teelt.</p>
<p>Zandkoppen tonen zich nu duidelijk in de gewassen.

   

  Deze spinazie voor zaadwinning laat ook weer zeer ongelijke afrijping zien. Onder deze droge omstandigheden wordt weer eens duidelijk dat de ook de kwaliteit van de ondergrond van groot belang is voor een succesvolle teelt.

  Zandkoppen tonen zich nu duidelijk in de gewassen.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Ook bruine bonen, hét Zeeuws-Vlaamse gewas bij uitstek, laat op veel percelen de gevolgen van een koud voorjaar in combinatie met de droogte zien. Het gewas hoort nu helemaal vol en in bloei te staan. Veel groei is niet meer te verwachten, omdat de bloemknoppen zich al ontwikkelen.

   

  Ook bruine bonen, hét Zeeuws-Vlaamse gewas bij uitstek, laat op veel percelen de gevolgen van een koud voorjaar in combinatie met de droogte zien. Het gewas hoort nu helemaal vol en in bloei te staan. Veel groei is niet meer te verwachten, omdat de bloemknoppen zich al ontwikkelen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een indicatie van de voor de bonen barre omstandigheden laten de kiembladen zien. Die gaan al afsterven voor de plant goed en wel bloeit.

  Een indicatie van de voor de bonen barre omstandigheden laten de kiembladen zien. Die gaan al afsterven voor de plant goed en wel bloeit.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p> </p>
<p>Het is gelukkig niet alles kommer en kwel. Deze peen op lichte kleigrond bij Hoek staat er goed bij.

   

   

  Het is gelukkig niet alles kommer en kwel. Deze peen op lichte kleigrond bij Hoek staat er goed bij.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Kort na het zaaien viel er voldoende regen voor een egale kieming en een vlotte beginontwikkeling.

   

  Kort na het zaaien viel er voldoende regen voor een egale kieming en een vlotte beginontwikkeling.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Ook in Midden-Zeeland zijn de gevolgen van droogte zichtbaar. Hier een perceel plantuien bij 's Heer-Arendskerkek op Zuid-Beveland met een verdroogde plek.

   

  Ook in Midden-Zeeland zijn de gevolgen van droogte zichtbaar. Hier een perceel plantuien bij 's Heer-Arendskerkek op Zuid-Beveland met een verdroogde plek.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Telers die kunnen beregenen, grijpen die mogelijkheid aan. Een perceel in de buurt van Kwadendamme krijgt extra water.

   

  Telers die kunnen beregenen, grijpen die mogelijkheid aan. Een perceel in de buurt van Kwadendamme krijgt extra water.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Deze plek door zonnebrand aangetaste tarwe bij Ovezande gaat geen topopbrengst leveren.

   

  Deze plek door zonnebrand aangetaste tarwe bij Ovezande gaat geen topopbrengst leveren.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Een ander probleem dat in het Zuidwesten de kop opsteekt is witrot in ui. Door de lang aanhoudende temperatuur onder de 20 graden kreeg de schimmel kans. Teeltbegeleider Vroegindewey van zaadbedrijf De Groot en Slot haalde bij een rondgang over een perceel zaaiui bij Gapinge op Walcheren al snel een handvol aangetaste uien op.

   

  Een ander probleem dat in het Zuidwesten de kop opsteekt is witrot in ui. Door de lang aanhoudende temperatuur onder de 20 graden kreeg de schimmel kans. Teeltbegeleider Vroegindewey van zaadbedrijf De Groot en Slot haalde bij een rondgang over een perceel zaaiui bij Gapinge op Walcheren al snel een handvol aangetaste uien op.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>De teler van deze aardappelen bij Ovezande probeert ook met spuitkanon de groei er in te  houden. Hier ligt een kreekrug met zoet water, zodat er nog beregend kan worden.

   

  De teler van deze aardappelen bij Ovezande probeert ook met spuitkanon de groei er in te  houden. Hier ligt een kreekrug met zoet water, zodat er nog beregend kan worden.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • schoenmakers1

  foto 2,3,19. Iets anders beschreven als wat de foto toont

Of registreer je om te kunnen reageren.