Akkerbouw

Foto & video 16 reacties

10 trekkers op 100 hectare

Akkerbouwer Leo Geluk heeft een akkerbouwbedrijf in St-Maartensdijk van 100 hectare. Geluk bezit 10 trekkers. Voor elk werktuig een trekker scheelt veel aan- en afkoppelwerk.

Foto

 • <p>Akkerbouwer Leo Geluk heeft een akkerbouwbedrijf in St-Maartensdijk van 100 hectare, waarvan 60 procent maaivruchten, zoals graszaad en granen en 40 hectare hakvruchten, waaronder aardappelen, bieten en cichorei. Daarnaast heeft hij nog 20 hectare grasland en 130 ooien. Zaaien, spuiten en oogsten, uitgezonderd dorsen, besteedt de akkerbouwer uit aan de loonwerker. Bij een bedrijf met een vrij extensief bouwplan en dat het meeste werk uitbesteed, verwacht je een compact machinepark. Geluk bezit echter 10 trekkers. Voor elk werktuig een trekker scheelt veel aan- en afkoppelwerk.</p>

  Akkerbouwer Leo Geluk heeft een akkerbouwbedrijf in St-Maartensdijk van 100 hectare, waarvan 60 procent maaivruchten, zoals graszaad en granen en 40 hectare hakvruchten, waaronder aardappelen, bieten en cichorei. Daarnaast heeft hij nog 20 hectare grasland en 130 ooien. Zaaien, spuiten en oogsten, uitgezonderd dorsen, besteedt de akkerbouwer uit aan de loonwerker. Bij een bedrijf met een vrij extensief bouwplan en dat het meeste werk uitbesteed, verwacht je een compact machinepark. Geluk bezit echter 10 trekkers. Voor elk werktuig een trekker scheelt veel aan- en afkoppelwerk.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>De nieuwste trekker op het bedrijf is een New Holland T6050. Deze is drie jaar terug nieuw gekocht. Met deze trekker wordt geploegd, land klaar gelegd en aardappelruggen gefreesd.</p>

   

  De nieuwste trekker op het bedrijf is een New Holland T6050. Deze is drie jaar terug nieuw gekocht. Met deze trekker wordt geploegd, land klaar gelegd en aardappelruggen gefreesd.

  Foto: Peter Roek
 • <p>De New Holland TM115 wordt ingezet voor kopeggen, karwerk en maaien.</p>

  De New Holland TM115 wordt ingezet voor kopeggen, karwerk en maaien.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>De Fiat 130-90 voor hoofdzakelijk ingezet voor karwerk.</p>

   

  De Fiat 130-90 voor hoofdzakelijk ingezet voor karwerk.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Fiat 90-90 wordt ook hoofdzakelijk ingezet voor transportwerk. De 90-90 doet ook dienst als rangeertrekker op het bedrijf. Volgens Geluk zijn de vele trekkers op het bedrijf niet eens zo'n heel dure hobby. De trekkers heeft hij gekocht voor €8.000 tot €10.000. De WA-verzekering per trekker kost enkele tientjes per jaar. Reparaties zijn te overzien en vaak niet zo duur. Geluk heeft het idee dat nieuwe moderne trekkers veel lichter zijn gebouwd dan nieuwe. Moderne trekkers zijn volgens hem veel meer ontworpen op beperkte afschrijving en snelle inruil. Van de jonge New Holland T6050 ging onlangs een tandwiel in de vooras stuk. Kosten €5.000. De Fiats daarentegen hebben een veel zwaardere vooras. Die gaan nooit stuk.</p>

   

  Fiat 90-90 wordt ook hoofdzakelijk ingezet voor transportwerk. De 90-90 doet ook dienst als rangeertrekker op het bedrijf. Volgens Geluk zijn de vele trekkers op het bedrijf niet eens zo'n heel dure hobby. De trekkers heeft hij gekocht voor €8.000 tot €10.000. De WA-verzekering per trekker kost enkele tientjes per jaar. Reparaties zijn te overzien en vaak niet zo duur. Geluk heeft het idee dat nieuwe moderne trekkers veel lichter zijn gebouwd dan nieuwe. Moderne trekkers zijn volgens hem veel meer ontworpen op beperkte afschrijving en snelle inruil. Van de jonge New Holland T6050 ging onlangs een tandwiel in de vooras stuk. Kosten €5.000. De Fiats daarentegen hebben een veel zwaardere vooras. Die gaan nooit stuk.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Een Ford 5610  staat op 2 meter spoorbreedte, en doet dienst als schoffeltrekker in de bieten en cichorei.</p>

   

  Een Ford 5610  staat op 2 meter spoorbreedte, en doet dienst als schoffeltrekker in de bieten en cichorei.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Een Deutz DX staat voor de schudder en doet karwerk. Dat voor elk werktuig een trekker staat, is erg gemakkelijk. ,,Als ik bijvoorbeeld 's ochtends het gras voor de schapen wil schudden, spring ik op de trekker met schudder, zonder dat ik eerst de maaier hoef af te koppelen en de schudder hoef aan te koppelen."</p>

   

  Een Deutz DX staat voor de schudder en doet karwerk. Dat voor elk werktuig een trekker staat, is erg gemakkelijk. ,,Als ik bijvoorbeeld 's ochtends het gras voor de schapen wil schudden, spring ik op de trekker met schudder, zonder dat ik eerst de maaier hoef af te koppelen en de schudder hoef aan te koppelen."

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Een MF 575 staat voor de waterwagen voor de schapen.</p>

   

  Een MF 575 staat voor de waterwagen voor de schapen.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Achter een John Deere 2140 hangt een veewagen, handig om snel schapen te verweiden.</p>

   

  Achter een John Deere 2140 hangt een veewagen, handig om snel schapen te verweiden.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Achter een John Deere3640 hangt de kunstmeststrooier.</p>

   

  Achter een John Deere3640 hangt de kunstmeststrooier.

  Foto: Peter Roek
 • <p> </p>
<p>Tot slot heeft Geluk nog een zelfrijdende Delvano spuit, opgebouwd op een Ford 4610. Geluk besteedt al het spuitwerk uit aan de loonwerker, maar vindt deze zelfrijder gewoon een leuk ding. "Stel, dat de nood aan de man is en de loonwerker kan niet, dan kan ik toch spuiten. De spuit is SKL-gekeurd. In het najaar spuit ik er soms wat groenbemester mee dood. Ik vind het ook gewoon leuk. Als je alles gaat uitrekenen of het kan, kan er nooit wat. Iedere gek zijn gebrek, zeg maar."</p>

   

  Tot slot heeft Geluk nog een zelfrijdende Delvano spuit, opgebouwd op een Ford 4610. Geluk besteedt al het spuitwerk uit aan de loonwerker, maar vindt deze zelfrijder gewoon een leuk ding. "Stel, dat de nood aan de man is en de loonwerker kan niet, dan kan ik toch spuiten. De spuit is SKL-gekeurd. In het najaar spuit ik er soms wat groenbemester mee dood. Ik vind het ook gewoon leuk. Als je alles gaat uitrekenen of het kan, kan er nooit wat. Iedere gek zijn gebrek, zeg maar."

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • Bert Roeleveld

  Veel trekkers met levenslange fabrieks garantie op de elektronica, want dat zit er gewoon niet op !


 • Noordam2


  een mens zijn lust is een mens zij leven!!!!!!!!!!!!

 • tikka


  Tm 115 en deutz zijn goedkoop voor 8.000,- 10.000,- euro.

 • deer123

  Alle waarde van de 10 trekkers opgeteld is wellicht net zoveel als 2 x Fendt trekker
  412 en een 716 vario    

 • melkveehouder .

  'The difference between men and boys is the price of their toys' zullen we maar zeggen.

 • hakobo

  Je bent eigen baas en beslist zelf.Het zijn jou centen.Dit bevalt jou,prima toch!


 • masmas

  Moet je wel goed gek voor zijn. Zijn alle trekkers goed verzekert?

 • pinkeltje


  Je kunt voor 50.000 Euro ook een fantastisch dressuurpaard kopen. Als je dan geluk hebt kun je die na 10 jaar nog aan de slager verkopen maar dat is het dan ook. Allicht zou het met de helft van het aantal trekkers ook zat kunnen maar er wordt wel geld aan gekkere dingen besteed. Ieder zijn lol.

 • farmer4life1

  Daarvoor ben je boer. Geen één doet het het zelfde

 • LFFlikweert


  @Melkveehouder. Mag ik vragen hoeveel hectare grond u heeft? Deze akkerbouwer investeert misschien wel op de juiste manier i.p.v. alleen maar dure machines aan te schaffen. Met deze 'goedkope' machines kan deze akkerbouwer waarschijnlijk veel meer rendement uit zijn bedrijf halen.

 • geen boer

  Er zijn veel duurdere hobby's, dit valt uiteindelijk best mee. En met 120 ha grond, wat zal het hem jeuken?
  Ook nog een JD combine in de schuur, mooi man.

 • melkveehouder .

  @LFFlikweert. Natuurlijk mag je dat vragen, ik snap alleen de relevantie niet. En ik ben het volledig met hem/U eens om 'goedkope' machines aan te schaffen. Maar als je (te) veel goedkope machines aanschaft om arbeidstechnisch voordeel te behalen kan dat uiteindelijk toch duur(der) uitpakken. Maar ieder zijn lol, dat was mijn punt.

 • dutch kiwi


  is het mogelijk om alle tractors met machines binnen te zetten? zeker in de winter ,

  als de tractors waarschijnlijk weinig uren maken ,wat is de regel betreft olie en filters verversen , toch per zoveel uren of 1 keer/jaar,?

  Ja het is makkelijk om enkele tractors zeker voor machines in de Hefinrichting met standaard koppelingen(pin en split pin )

 • Khalid en zijn maten

  Prachtige hobby!

 • breukers1

  Die grote bruine, daar ben ik toch wel een beetje jaloers op!!

 • farmerbn

  Trekkers van rond het jaar 2000 zijn de beste. Airco, vering en adblue erop en het is helemaal top.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.