Akkerbouw

Foto & video 3 reactieslaatste update:10 mrt 2015

Bodem verrassend goed van structuur

Een ronde door Nederland langs de belangrijkste akkerbouwgebieden laat zien dat met name de kleigronden na weer een zachte winter een verrassend goede structuur hebben.

Foto

 • Jan van der Hoek in Zeewolde (Fl.) is positief verrast over de structuur van zijn 50 procent afslibbare kleigrond. De hele ploegsnede valt al mooi uit elkaar als hij er tegenaan schopt. “De bovenlaag is mooi verweerd. De grond staat er beter voor dan vorig jaar.”

  Jan van der Hoek in Zeewolde (Fl.) is positief verrast over de structuur van zijn 50 procent afslibbare kleigrond. De hele ploegsnede valt al mooi uit elkaar als hij er tegenaan schopt. “De bovenlaag is mooi verweerd. De grond staat er beter voor dan vorig jaar.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De tot 60 procent afslibbare kleigrond van Gijs Nieuwenhuis in Boesingheliede (N.-H.) in de Haarlemmermeer komt mooi de winter uit. De zware klei valt tot op vrij grote diepte mooi in brokjes uit elkaar. Een goede zomer en een mooie herfst is volgens Nieuwenhuis zeker zo goed voor de grond als een strenge winter.

  De tot 60 procent afslibbare kleigrond van Gijs Nieuwenhuis in Boesingheliede (N.-H.) in de Haarlemmermeer komt mooi de winter uit. De zware klei valt tot op vrij grote diepte mooi in brokjes uit elkaar. Een goede zomer en een mooie herfst is volgens Nieuwenhuis zeker zo goed voor de grond als een strenge winter.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een enkele Facelia, die op het perceel als groenbemester stond, overleefde een bewerking na de vorst.

  Een enkele Facelia, die op het perceel als groenbemester stond, overleefde een bewerking na de vorst.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Nico Hoornsman in Wieringerwerf (N.-H.) bekijkt hoe de grond er na het inwerken van de Japanse haver bij ligt. De bovenlaag is nat van de regen maar onderin vrij droog met een stevige structuur. Voor het poten van de aardappelen spit de teler het perceel.

  Nico Hoornsman in Wieringerwerf (N.-H.) bekijkt hoe de grond er na het inwerken van de Japanse haver bij ligt. De bovenlaag is nat van de regen maar onderin vrij droog met een stevige structuur. Voor het poten van de aardappelen spit de teler het perceel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De half september gezaaide Japanse haver begint weer te groeien. Dat is te zien aan de nieuwe, witte worteltjes. Inwerken vraagt daardoor extra aandacht.

  De half september gezaaide Japanse haver begint weer te groeien. Dat is te zien aan de nieuwe, witte worteltjes. Inwerken vraagt daardoor extra aandacht.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het valt Jelle Jukema in Sexbierum (Fr.) mee hoe droog de grond is na de regen die de dag ervoor nog viel. Hij graaft met de schep tot onder de bouwvoor en laat zien dat de grond daar mooi droog is en een brokkelige structuur heeft.

  Het valt Jelle Jukema in Sexbierum (Fr.) mee hoe droog de grond is na de regen die de dag ervoor nog viel. Hij graaft met de schep tot onder de bouwvoor en laat zien dat de grond daar mooi droog is en een brokkelige structuur heeft.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Fré Zijlker in Midwolda (Gr.) bekijkt hoe de wintertarwe de winter uitkomt. Het gewas heeft zich vrij fors ontwikkeld. De stikstof ligt er al op zodat het gewas kan gaan groeien.

  Fré Zijlker in Midwolda (Gr.) bekijkt hoe de wintertarwe de winter uitkomt. Het gewas heeft zich vrij fors ontwikkeld. De stikstof ligt er al op zodat het gewas kan gaan groeien.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De structuur van de zware Oldambster klei is dusdanig mooi dat de bieten zo in gezaaid zouden kunnen worden.

  De structuur van de zware Oldambster klei is dusdanig mooi dat de bieten zo in gezaaid zouden kunnen worden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Voor de structuur van de zandgrond van Harry Prins in Wijster (Dr.) hoeft het niet te vriezen. Voor aardappelopslag zou een strenge winter beter zijn geweest.

  Voor de structuur van de zandgrond van Harry Prins in Wijster (Dr.) hoeft het niet te vriezen. Voor aardappelopslag zou een strenge winter beter zijn geweest.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het valt Laurens Ashouwer in Tollebeek (Fl.) mee hoe de 20 tot 25 procent afslibbare kleigrond er begin maart na de milde winter bijligt. Hij vindt de grond niet erg zacht, maar dat komt omdat het nog vrij laat geploegd is.

  Het valt Laurens Ashouwer in Tollebeek (Fl.) mee hoe de 20 tot 25 procent afslibbare kleigrond er begin maart na de milde winter bijligt. Hij vindt de grond niet erg zacht, maar dat komt omdat het nog vrij laat geploegd is.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • “Het valt me mee hoe de grond er na de winter bij ligt,” zegt Chris Noordam in Ophemert (Gld.). “Je kunt wel zien dat het al lang omligt, de ploegsneden slaan al groen uit.” Noordam ploegde de 40 tot 70 procent afslibbare rivierklei al in oktober.

  “Het valt me mee hoe de grond er na de winter bij ligt,” zegt Chris Noordam in Ophemert (Gld.). “Je kunt wel zien dat het al lang omligt, de ploegsneden slaan al groen uit.” Noordam ploegde de 40 tot 70 procent afslibbare rivierklei al in oktober.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Medewerker Arwin den Boer van Kees van der Hoek in Heinenoord (Z.-H.) en teeltbegeleider Joris van den Heuvel concluderen dat de structuur van de kleigrond vrij mooi is. De spruiten die er in de winter nog stonden, droogden de grond mooi uit waardoor droog geploegd kon worden.

  Medewerker Arwin den Boer van Kees van der Hoek in Heinenoord (Z.-H.) en teeltbegeleider Joris van den Heuvel concluderen dat de structuur van de kleigrond vrij mooi is. De spruiten die er in de winter nog stonden, droogden de grond mooi uit waardoor droog geploegd kon worden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • “De grond is erg zacht”, zegt Hilde de Jong in Wolphaartsdijk (Zld.) waar ze samen met haar broer Peter Lievaart een akkerbouwbedrijf runt. “Op dit perceel hoeft de Multivator maar weinig toeren te draaien om de grond voor aardappelen pootklaar te leggen.”

  “De grond is erg zacht”, zegt Hilde de Jong in Wolphaartsdijk (Zld.) waar ze samen met haar broer Peter Lievaart een akkerbouwbedrijf runt. “Op dit perceel hoeft de Multivator maar weinig toeren te draaien om de grond voor aardappelen pootklaar te leggen.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De lager gelegen percelen van Pieter Hermans in Ysselsteyn (L.) herbergen tal van waterplassen. Volgens de teler een combinatie van de vele regen afgelopen zomer en vervolgens het oogsten onder minder ideale omstandigheden. “Door deze natte zomer hebben enkele percelen een flinke optater gehad.”

  De lager gelegen percelen van Pieter Hermans in Ysselsteyn (L.) herbergen tal van waterplassen. Volgens de teler een combinatie van de vele regen afgelopen zomer en vervolgens het oogsten onder minder ideale omstandigheden. “Door deze natte zomer hebben enkele percelen een flinke optater gehad.”

  Foto: Bert Jansen
 • Bodem verrassend goed van structuur
  Foto: Marcel van Hoorn

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Als ik wil kijken hoe de grond er hier bij ligt dan moet ik eerst door een halve meter sneeuw heen graven, nog maar even niet dus. Vandaag op weg naar Nederland. Ik hoop dat de weersvoorspellingen daar uit komen, Korte broek en t-shirts mee.

 • Mels

  Dan zijn wij in het voordeel Jan,grote zwarte vlekken ontwikkelen zich langzaam. Die korte broek en Tshirt ga ik ook uit de kast halen voor dit weekend. Ongekend deze winter hier.

 • andrecanada

  hier is de grond ook erg mooi de eerste wortels ziten er al in en de aardappels ook geen last v d sneeuw hier in het westen van Canada en mooi droog erg vroeg voor het tijd v h jaar maar ze zegen als het mooi is moet je het doen de narcisen zijn al vol in bloem

Of registreer je om te kunnen reageren.